Preskoči na vsebino

JAPONSKA: Gejše, samuraji in najlepši park (3. dan)

Najina naslednja postaja je Kanazawa, v katerem se nahaja še danes mestna četrt z gejšami in vstopila v tipično hišo, kjer so in še danes nastopajo prave gejše. Obiskala sva tudi tradicionalno hišo samurajske družine Nomura ter že zjutraj pisano in zelo urejeno mestno tržnico. Na tržnici sva si privoščila tudi prvi sushi na tradicionalen način “ob pultu”. Največji razlog za postanek v Kanazawi je bil sprehod po najlepšem japonskem parku Kenroku-en ob gradu Kanazawa. Mesto naju je povsem navdušilo z urejenostjo in odlično kulinariko na vsakem koraku.
50662-dsc_1664

Vrhunec dneva je bil obisk krasnega vrta Kenroku-en.

Iz Takayame se najprej s precej lokalnim vlakom podamo po ozki dolini proti mestu Toyama, kjer prestopiva na hitrejši vlak do Kanazawe. Večino časa se peljemo po dolini ob reki in po tunelih, saj je predel zelo hribovit. Kjerkoli je vsaj malce prostora, je zemlja poseljena oziroma kmetijsko obdelana. Vsaka hiša ima tudi lepo bonsajsko oblikovane iglavce, kar daje vasicam res poseben čar. In seveda riževa polja, ki jih nikjer ne manjka. Na postaji v Kanazawi padeva po tleh, ker je postaja res »adijo pamet«. Kanazawa je obmorsko mesto z 456.000 prebivalci na severu otoka Honshu, zato je čutiti obmorsko klimo in seveda ribe na krožnikih.

c22a5-dsc_1845

Železniška in avtobusna postaja v majhni Kanazawi, da te dobesedno na rit.

Hotel imava praktično čez cesto železniške postaje. V vseh hotelih je zelo običajno, da prideš in pustiš prtljago pri njih, če še soba ni pripravljena. Lepo jo shranijo in čuvajo do prihoda nazaj. Odpraviva se na mestno tržnico OMICHO MARKET, ki je zelo velika, urejena, čista in tiha. Čisto nasprotje tržnic po svetu. Morske dobrote, sadje, zelenjava – ni da ni. Kupim si fige, ki so naravnost božanske.

b28e0-dsc_1594

Tržnica Omicho ponuja vse vrste dobrot, še posebej pa izstopajo morske dobrote.

6ce61-dsc_1614

Na tržnici lahko tudi večino dobrot poizkusite pred nakupom.

Pot nadaljujeva proti gradu Kanazawa, v katerega nisva vstopila, saj nama je primanjkovalo časa.

22505-dsc_1643

Grad Kanazawa je prelep in ogromen.

Grad obkroža krasen vrt, ki je še posebej atraktiven v času cvetočih japonskih češenj. Ima pa tudi krasen grajski vrt – KENROKU-EN (vstopnina 2,3 €), ki velja za enega najlepših vrtov na Japonskem. Trditvi lahko samo prikimam. Začetki vrta segajo v leto 1676 in  je bil kasneje še nekoliko povečan. V obliki kot ga danes poznamo živi od začetka 19. stoletja. Vrt je dobil ime Kenroku-en leta 1882.

70239-dsc_1659

Obisk grajskega vrta je bil najlepši del dneva.

b6620-dsc_1667

V vrtu so prekrasna drevesa, nekatera stara tudi več 100 let.

949ac-dsc_1693

Znotraj vrta je tudi prekrasna čajna hiša ob majhnem jezeru.

Ob glavni cesti se sprehodiva mimo zelo moderne zgradbe 21st CENTURY MUSEUM OF CONTEMPORARY ART. Žal časa za obisk nimava – prihranjeno za naslednjič. Opaziva, da so mestne ulice urejene na vsakem koraku. Mesto nama je res zelo všeč.

a8fdb-dsc_1721

Stara mestna četrt s tradicionalno japonsko arhitekturo.

Peš nadaljujeva do starega dela mesta, kjer še danes stoji HIŠA SAMURAJSKE DRUŽINE NOMURA (vstopnina 3,7 €) z enako opremo. Hiša ponuja vpogled v življenje tipične samurajske družine. Ima tudi krasen atrijski vrt. V enem od prostorov imajo celo shranjene prave samurajske meče in ostale pripomočke ter zapise.

6912f-dsc_1736

Obiščeva tudi hišo samurajske družine Nomura.

5aff0-dsc_1759

Na ogled je tudi nekaj samurajskih mečev in ostalih stvari.

Čas je za kosilo in čas je za prvi pravi sushi/sashimi v lokalni mini restavraciji na tržnici. Ponovno stoli ob šanku in sushi po naročilu. Cena pa je odvisna od vrste sushija in je zelo enostavno prikazana z barvo krožnika, na katerem je sushi serviran. Na koncu se samo pogledajo barve krožnikov in seštejejo plačilo. Dobra in zelo enostavna finta…
b9845-dsc_1773

Za kosilo si privoščiva prvi sushi kar na lokalni tržnici.

bb74d-dsc_1775

Vsekakor je bil odličen – prevladuje nigiri s tuno in rakci.

6ff5e-dsc_1783

Ceno sushija enostavno določa barva krožnika, na katerem je serviran.

Po kosilu se sprehodiva še do posebne četrti HIGASHI CHAYA-GAI, kjer še danes v tipičnih lesenih hišah nastopajo prave gejše. Hiša OCHAYA SHIMA (Ochaya pomeni čajna hiša, Shima je ime hiše) je odprta tudi za obiskovalce (vstopnina 3 €). Z veseljem sva si ogledala notranjost in vse prostore. Hiša je iz leta 1820 in ima več prostorov. V pritličju je kuhinja in toaletni prostori ter kopalnica, v prvem nadstropju pa skupen prostor ter trije večji prostori. Vsak od njih je razdeljen še na dva dela in sicer na del, kjer je gost čakal na predstavo, in del, kjer je gejša nastopala in se med nastopi tudi preoblačila. Prostora se lahko tudi ločita z drsno steno med posameznimi nastopi. Na tleh je po celotni hiši tatami in se s čevlji ne sme vstopiti v hišo. Na ogled so tudi lasni in kozmetični pripomočki gejš ter porcelan za čaj za goste. Zelo všečno in res zanimivo.

395fe-dsc_1804

V mestni četrti Higashi Chaya-Gai še vedno nastopajo gejše.

Če si dovolj vztrajen ali celo obiščeš kraj proti večeru, lahko vidiš gejšo. Midva sva eno celo uspela videti, ki je verjetno odhajala s popoldanske vaje (?), saj ni bila naličena. Se pa zelo hitro izmuznejo fotografskim objektivom. Največrat v taksi, ki jih čaka kar pred vrati (v ozadju).

a8827-dsc_1812

Ne boste verjeli, ampak videla sva celo gejšo. Samo našminkana ni bila…

938cd-dsc_1799

Moja dobrota – kako so bile vesele, da so lahko skupaj na fotografiji.

 

Stroški dneva = 110 €
  • hotel Takayama Quality Hostel K’s House = 54 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
  • vstopnina Kenroku-en Garden = 300 ¥ (2,3 EUR)
  • 5 fig na tržnici = 400 ¥ ( 3 EUR)
  • sushi na tržnici (pakiranih 8 kosov) = 500 ¥ (3,8 EUR)
  • dve pohani zelenjavno-mesni kroglici = 290 ¥ (2,2 EUR)
  • tortici, kava in čaj = 1.560 ¥ (11,6 EUR)
  • vstopnina Samurai House = 1.000 ¥ (7,4 EUR)
  • voda trgovina 0,75 l = 133 ¥ (1 EUR)
  • sushi/nigiri za kosilo na tržnici (18 kos sushi tuna, 2 kosa nigiri/tuna, 2 kosa nigiri/škamp) = 1.857 ¥ (13,9 EUR)
  • vstopnina Shima House = 800 ¥ (6 EUR)
  • kepica sladoleda borovnice = 330 ¥ (2,5 EUR)
Zemljevid poti
Relacija: Takayama – Toyama – Kanazawa
Trajanje: 198 min
Prevoženi km = 149 km
Cena vozovnice z JRP = 0 ¥ (0 EUR)
Cena vozovnic brez JRP = 4.290 ¥ (32 EUR)
58d0d-20140831_japonska2b3_dan

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.