Preskoči na vsebino

ISLANDIJA: Vsi stroški potovanja

“Islandija je zelo draga.” S tem stavkom se vedno začne, ko omeniš potovanje na Islandijo. Verjetno res, a je precej odvisno od stila potovanja. Midva sva potovala z najetim avtomobilom (VW Polo) ter naredila 2.905 kilometrov po celotni državi v osmih dneh. Ker je bilo zunaj aprila še zelo mrzlo in mokro, si nisva mogla privoščiti “brezplačnega” kampiranja, ampak sva spala v guesthousih in hotelih. Hrana je res obupno draga (in še dokaj zanič) v vseh restavracijah in na turističnih točkah. V kioskih so cene nekoliko sprejemljivejše, a najceneje se je znajti z običajnim nakupom v trgovinah, ki so vsepovsod po državi in zelo dobro založene. Cena bencina je podobna naši. Najbolj me je presenetilo dejstvo, da za nobeno naravno znamenitost ni vstopnine. Torej vsi slapovi, jezera, gejzirji, klifi, vulkani ipd. so zastonj. Zelo dragi so izleti in organizirane pustolovščine, ki so na voljo praktično v vsakem mestu.

Islandija denar

Islandska krona je uradna valuta, a vsi plačujejo samo in izključno s karticami.

Celotni stroški potovanja za 2 odrasli osebi za 10 dni znašali 2.526 EUR oziroma 1.263 EUR na osebo, od tega:

  • povratni prevoz IC BUS Ariva Ljubljana – München – Ljubljana = 96 EUR (48 EUR/osebo)
  • povratna letalska karta München- Reykjavik – München(Icelandair) = 736 EUR (368 EUR/osebo)
  • S-Bahn karta München: prevoz avtobusna postaja – železniška postaja (4 karte) = 43,20 EUR (21,60 EUR/osebo)
  • najem avtomobila (VW Polo) za 9 dni = 306 EUR (153 EUR/osebo)
  • stroški na poti (10 dni) so znašali 1.344 EUR, od tega:
    • hrana = 386 EUR (157,5 EUR/osebo)
    • bencin za 2.905 km = 283 EUR (141,5 EUR/osebo)
    • nastanitve (Guesthouse ali hotel 8 krat)= 527 EUR (263,5 EUR/osebo)
    • vstopnine = 112 EUR (56 EUR/osebo)
    • ostalo = 36 EUR (18 EUR/osebo)

Še posebej zanimivo nama je bilo, da z gotovino nihče ne plačuje nikjer. Samo kartice in za vse vrednosti (tudi nekaj deset centov). Enostavno ne marajo gotovine in te prav čudno gledajo, če potegneš denar iz žepa. Tudi guesthouse sva vse plačevala s kartico, saj ima vsak lastnik, ki se ukvarja s kakršnokoli dejavnostjo, doma POS terminal. Tako tudi midva sploh nisva menjala denarja in plačevala vse zneske s karticami. En sam bankovec in nekaj kovancev sva videla tik pred odhodom domov, ker sva dobila nazaj njihov davek za nakup oblačila.

Potemtakem res nimajo nobenih težav s plačevanjem davkov ter tudi ni prav veliko črnega trga, kajne?! Zato pa imajo lahko takšen standard – povprečna plača na prebivalca je na Islandiji 2.719 EUR, pri nas pa le nekaj več kot 1.000 EUR.

1 komentar »

  1. Ojla,

    nekje sem zasledil informacijo kje ste rentali avto (preko spleta), ampak te informacije ne najdem več ? 🙂

    • Živjo, midva običajno vedno in tudi tokrat sva rentala avto kar pri spletnem ponudniku rentalcars.com. Tam poiščeva najboljšo možnost med vsemi ponudniki in tudi kar tam opraviva rezervacijo. Vedno pa vzameva poleg osnovne cene še dodatno polno zavarovanje avtomobila, ki ti ga ponudi ta spletna stran v naslednjem koraku nakupa najema. Do sedaj je vedno vse štimalo in sva zelo zadovoljna. Lp, Andreja

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.