Skip to content

BILANCA: Koliko popotniških doživetij za 59.879 € ?

“Vidva sta zagotovo nora! 59.879 € samo za potovanja v zadnjih šestih letih. Pa saj to je več denarja kot stane že zelo dober avto ali majhno stanovanje”. Tako bi se verjetno odzvala večina Slovencev. A ko potegnem črto, nama ni žal niti za en sam evro, ki sva ga namenila za potovanja. Izdatkov za potovanja ne uvrščam med stroške, ampak med investicije. Investicijo v izobrazbo, izkušnje, spoznavanje kultur, zgodovine, kulinarike, narave in živali. Nova doživetja na potovanjih so nekaj, kar se ne da opisati z besedami. Ta občutek je potrebno doživeti.


PRIMERJAVA CEN NA DALJŠIH POTOVANJIH

Po najinih šestih letih skupnih potovanj (2012 – 2017) sem potegnila črto in primerjala cene najinih popotniških dogodivščin. Vsako leto sva potovala kar precej, predvsem pa vsako leto več in bolj divje. Večkrat sem že napisala, da ne potujeva najceneje. Malo dopustniških dni, ki jih imava na razpolago skozi leto, želiva preživeti kar se da polno. Najin stil potovanja je zelo povprečen, a na poti si privoščiva res vse, kar nama je ponujeno. Ogledava si vse znamenitosti, se kulinarično razvajava in spiva v (vsaj) solidnih nastanitvah. Včasih si privoščiva celo luksuzni hotel, včasih pa imava le čisto posteljo in mrzlo vodo.

Kot vedno do sedaj, sem se poigrala s stroški za posamezno potovanje. Za vsako potovanje sem izračunala tudi povprečno skupno porabo na dan ter povprečno porabo na dan na osebo.

Tako sem dobila najdražja in najcenejša daljša potovanja po porabi na dan na osebo. Do lanskega leta sta bili daleč najdražji sta bili Uganda in Islandija, čeprav vsi mislimo, da je Japonska zelo draga destinacija. Lani je prvo mesto zavzelo res najboljše potovanje do sedaj – Namibija, Bocvana in Viktorjini slapovi. Leta 2016 naju je zelo pozitivno presenetilo potovanje po Vietnamu in Kambodži, saj je to bilo do sedaj najcenejše potovanje. Kljub temu, da res nisva varčevala niti malo in obiskala še drage templje Angkor Wat v Kambodži, kamor sva priletela in odletela. Letošnje potovanje po Južni Ameriki (Argentina, Čile in Bolivija) je bilo tudi precej drago, a še vedno v dokaj normalnih okvirih za razviti svet. Precej draga je bila Patagonija, ostali predeli pa precej normalnih cen. Bolivija velja še vedno za zelo ugodno destinacijo. Potovanje po Maleziji in Sumatri je bilo prav tako zelo poceni, kljub temu, da res nisva varčevala nikoli. Tokrat sva si privoščila tudi taksije z letališč, dobre nastanitve, odlično hrano in veliko razvajanja. Sprva sem mislila, da bo potovanje po Omanu in ZAE še dražje, a se je na koncu izkazalo, da je cenovno povsem primerljivo z ostalimi potovanji v razvitem svetu. Na poti sva si privoščila resnično vse, tudi dražje oglede in dvakrat najela šoferja, a kljub temu nisva veliko presegla najinega budgeta.

Lestvica potovanj po porabi na osebo na dan:

 1. NAMIBIJA, BOCVANA IN VIKTORIJINI SLAPOVI 2016 = 180 €
 2. UGANDA 2015 = 156 €
 3. SINGAPUR IN BALI TER OTOK GILI AIR 2016 = 146 €
 4. ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA 2017 = 142 €
 5. ISLANDIJA 2015 = 140 €
 6. JAPONSKA 2014 = 120 €
 7. OMAN IN ZAE 2017 = 115 €
 8. MADEIRA IN LIZBONA 2013 = 111 €
 9. ZANZIBAR 2015 = 109 €
 10. TURČIJA 2015 = 94 €
 11. KOSTARIKA 2014 = 91 €
 12. ŠRILANKA 2013 = 90 €
 13. MALEZIJA IN SUMATRA = 90 €
 14. FILIPINI 2012 = 87 €
 15. VIETNAM IN KAMBODŽA 2016 = 86 €

Opomba: Za München in Budimpešto še nisem naredila podrobnega stroškovnika in sem vse uvrstila med ostale stroške.


PRIMERJAVA CEN NEKAJDNEVNIH POČITNIC

Nekajdnevne počitnice se pogosto izkažejo za ne prav poceni oddih. Najcenejše so seveda tiste, do katerih se lahko odpravimo s svojim lastnim prevozom. Po porabi na dan na osebo si destinacije sledijo:

 1. ITALIJA: TOSKANA = 98 €
 2. ITALIJA: SARDINIJA = 96 €
 3. ITALIJA: NEAPELJ = 92 €
 4. AVSTRIJA: HALLSTATT IN SALZBURG = 88 €
 5. ČEŠKA: PRAGA = 76 EUR
 6. NEMČIJA: BAVARSKA (München, grad Neuschwanstein, Dachau) = 63 €
 7. MADŽARSKA: BUDIMPEŠTA = 63 €

DSC_5504


STROŠKI HRANE, PRENOČIŠČ, VSTOPNIN IN LETALSKIH VOZOVNIC

Primerjala sem tudi stroške hrane, prenočišč, vstopnin, letalskih vozovnic na dan potovanja. Daleč najdražja je bila letalska karta na Filipine, Zanzibar iz Ugande ter vozovnice za Namibijo. Na Filipinih sva imela tudi 4 notranje lete, kar podraži celotno sliko, a drugače po Filipinih ni možno potovati. Precej sva zapravila tudi za letalske karte na potovanju v Vietnamu in Kambodži, a sva imela več notranjih letov. Tudi letalska karta za Islandijo ni bila ravno poceni. Na potovanju v Argentini in Čilu sva imela kar 5 notranjih letov, zato so letalski prevozi precej dragi. K sreči sva kupila zelo poceni letalsko karto iz Trsta v Santiago, da je omililo celoten strošek letalskih kart. V Maleziji je na splošno bilo vse dokaj poceni, celotno potovanje pa je pocenila tudi Sumatra, saj je resnično ugodna za naše razmere.

V Namibiji je bila najdražja izposoja avtomobila do sedaj. Imela pa sva s tem tudi prenočišče, saj sva spala v najinem najetem kamperju. Najdražji lokalni prevozi so bili na Japonskem, Argentini in Čilu ter v Pragi (lasten prevoz z avtomobilom do tja in javni prevozi po mestu). Kljub temu, da sva imela za potovanje v Oman in ZAE najet le 2 WD avtomobil, je bil najem precej neugoden, saj sva morala plačati še cestnine in dodatna zavarovanja za Oman, ker sva avtomobil najela v Dubaju.

Za nočitve sva največ odštela na Zanzibarju, Šrilanki (posledica izjemnih hotelov) ter na potovanju po Singapurju in Indoneziji. Kljub izbiri dobrih nočitev v Maleziji in Sumatri, so bile cene le-teh v povprečju zelo ugodne. Prenočišča so zelo draga tako v Omanu kot tudi v Abu Dhabiju in Dubaju, predvsem v razmerju kakovost za denar. Je pa res, da so skoraj vse nastanitve zelo velike in potem lahko enaka cena tudi za 4-člansko družino.

Hrana je bila najcenejša v Vietnamu in Maleziji ter Sumatri, na Filipinih, Šrilanki, Omanu in presenetljivo tudi v Ugandi, čeprav sva res vsak dan jedla v najboljših hotelih, saj drugje ni nič pametnega za pod zob. Najdražja pa seveda v evropskih mestih. Zelo draga hrana je bila tudi v Patagoniji, predvsem razmerje kakovost za denar.

Najcenejše vstopnine so bile na Zanzibarju, ker sva samo poležavala na ležalniku. Presenetljivo poceni so bile vstopnine na Japonskem, saj je mnogo njih celo zastonj ali pa so res smešno poceni. Praga po vstopninah zelo izstopa, saj ne moreš niti v cerkev pomoliti nos brezplačno. Največ sva za vstopnine odštela v Ugandi (gorile in safari parki) in letos v Namibiji in Bocvani (preleti s helikopterjem). Za vstopnine sva tudi v Omanu odštela precej, saj imajo visok standard in se vsako dodatno doživetje zasoljeno plača. Medtem ko je ogled trdnjav izjemno poceni tudi v Omanu.

Opomba: V tabeli so cene na dan na osebo pri potovanju dveh oseb skupaj. Za München in Budimpešto še nisem naredila podrobnega stroškovnika in sem vse uvrstila med ostale stroške.


V naslednjih letih (močno upam), da bova še veliko potovala in vedno znova spoznavala nove dežele. Popotniških želja in nagledanih destinacij imava vsaj za naslednjih 20 let. Le da nama bo služilo zdravje. Svet je lep!

DCIM100GOPROG0090875.

2 Comments »

  • Ja, res je Saša. Vsak dan sem hvaležna za življenje. Če bo tako še naprej, podpišem takoj. Ne rabim res nič drugega. HVALA in tudi tebi vse dobro! 🙂

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: