Skip to content

BILANCA: Koliko popotniških doživetij za 89.431 € ?

Bliža se konec leta in takrat običajno delava malo pregleda leta in kaj sva vse naredila, videla in doživela. Seveda se najino življenje vrti tudi in predvsem okoli potovanj, ki so nama res ljuba. Zadnjih polnih osem let, ko potujeva skupaj, sva res doživela 1001 najlepšo stvar v življenju. Marsikdo tega ne razume, a moje srce bije za nova doživetja. Bodisi doma v naši preljubi in najlepši Sloveniji, bodisi na drugem koncu planeta. Za ta doživetja sem pripravljena marsikaj prodati in se marsičemu odpovedati med letom. Za vsa potovanja sva v osmih letih porabila skupaj 89.431 € in na poti preživela točno 380 dni. To pomeni v povprečju 466 € na mesec na osebo. Med pogovorom sva se oba strinjala, da je bil to najbolje porabljen denar. Ko potegnem črto, nama ni žal niti za en sam Evro, ki sva ga namenila novim doživetjem. Izdatkov za potovanja ne uvrščam med stroške, ampak med investicije. Investicijo v izobrazbo, izkušnje, spoznavanje kultur, zgodovine, kulinarike, narave in živali. Nova doživetja na potovanjih so nekaj, kar se ne da opisati z besedami. Ta občutek je potrebno doživeti.


PRIMERJAVA CEN NA DALJŠIH POTOVANJIH

Po najinih osmih letih skupnih potovanj (2012 – 2019) sem potegnila črto in primerjala cene najinih popotniških dogodivščin. Vsako leto sva potovala kar precej, predvsem pa vsako leto več in bolj divje. Večkrat sem že napisala, da ne potujeva najceneje. Malo dopustniških dni, ki jih imava na razpolago skozi leto, želiva preživeti kar se da polno. Najin stil potovanja je zelo povprečen, a na poti si privoščiva res vse, kar nama je ponujeno. Ogledava si vse znamenitosti, se kulinarično razvajava in spiva v (vsaj) solidnih nastanitvah. Včasih si privoščiva celo luksuzni hotel, včasih pa imava le čisto posteljo in mrzlo vodo.

Kot vedno do sedaj, sem se poigrala s stroški za posamezno potovanje. Za vsako potovanje sem izračunala tudi povprečno skupno porabo na dan ter povprečno porabo na dan na osebo. Tako sem dobila najdražja in najcenejša daljša potovanja po porabi na dan na osebo.

Letos sva potovala največ do sedaj in sicer sva bila kar na treh dolgih in enem kratkem potovanju. Spomladi sva raziskovala mehiški polotok Jukatan, Belize in za en dan obiskala Gvatemalo. Bilo je res fino in tudi ne predrago. Druge počitnice sva imela na Maldivih, ki so naju pozitivno presenetili tako v doživetjih kot tudi z zelo dostopnimi cenami. Poleti sva za 4 dni končno obiskala Rim in Vatikan. Kratke počitnice v evropskih prestolnicah žal nikoli niso poceni, če se še tako potrudimo. Septembra pa sva si privoščila še daljši Balkan Trip s poudarkom na raziskovanju celinske Grčije. Zaradi bližine je bilo to seveda najcenejše potovanje do sedaj in tudi edino, ki sva ga do danes opravila z avtom od doma.

Avstralija in nacionalni parki ZDA sta se po pričakovanjih uvrstili v sam vrh najdražjih potovanj do sedaj. Na prvem mestu je sicer še vedno Namibija, Bocvana in Viktorijini slapovi (2016), a obe letošnji destinaciji ne zaostajata veliko. Leta 2016 naju je zelo pozitivno presenetilo potovanje po Vietnamu in Kambodži, saj je to bilo do sedaj najcenejše potovanje. Kljub temu, da res nisva varčevala niti malo in obiskala še drage templje Angkor Wat v Kambodži, kamor sva priletela in odletela. Potovanje po Južni Ameriki (Argentina, Čile in Bolivija) je bilo tudi precej drago, a še vedno v dokaj normalnih okvirih za razviti svet. Precej draga je bila Patagonija, ostali predeli pa precej normalnih cen. Bolivija velja še vedno za zelo ugodno destinacijo. Potovanje po Maleziji in Sumatri je bilo prav tako zelo poceni, kljub temu, da res nisva varčevala nikoli. Tokrat sva si privoščila tudi taksije z letališč, dobre nastanitve, odlično hrano in veliko razvajanja. Sprva sem mislila, da bo potovanje po Omanu in ZAE še dražje, a se je na koncu izkazalo, da je cenovno povsem primerljivo z ostalimi potovanji v razvitem svetu. Na poti sva si privoščila resnično vse, tudi dražje oglede in dvakrat najela šoferja, a kljub temu nisva veliko presegla najinega budgeta.

Lestvica potovanj po porabi na osebo na dan:

 1. NAMIBIJA, BOCVANA IN VIKTORIJINI SLAPOVI 2016 = 180 €
 2. ZDA NACIONALNI PARKI 2018 = 164 €
 3. AVSTRALIJA 2018 = 163 €
 4. UGANDA 2015 = 156 €
 5. SINGAPUR IN BALI TER OTOK GILI AIR 2016 = 146 €
 6. ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA 2017 = 142 €
 7. MALDIVI 2019 = 142 €
 8. ISLANDIJA 2015 = 140 €
 9. MEHIKA IN BELIZE 2019 = 131 €
 10. JAPONSKA 2014 = 120 €
 11. OMAN IN ZAE 2017 = 115 €
 12. MADEIRA IN LIZBONA 2013 = 111 €
 13. ZANZIBAR 2015 = 109 €
 14. TURČIJA 2015 = 94 €
 15. KOSTARIKA 2014 = 91 €
 16. ŠRILANKA 2013 = 90 €
 17. MALEZIJA IN SUMATRA 2017 = 90 €
 18. FILIPINI 2012 = 87 €
 19. VIETNAM IN KAMBODŽA 2016 = 86 €
 20. BALKAN TRIP S CELINSKO GRČIJO 2019 = 75 €

Opomba: Za München in Budimpešto še nisem naredila podrobnega stroškovnika in sem vse uvrstila med ostale stroške.


PRIMERJAVA CEN NEKAJDNEVNIH POČITNIC

Nekajdnevne počitnice se pogosto izkažejo za ne prav poceni oddih, zato se jih tudi letos nisva posluževala. Hkrati sva imela vmes med potovanji res veliko dela doma in nama niti časovno ni zneslo, hkrati pa sva porabila tudi cel dopust na obeh daljših potovanjih. Najcenejše so seveda tiste, do katerih se lahko odpravimo s svojim lastnim prevozom. Po porabi na dan na osebo si destinacije sledijo:

 1. ITALIJA: RIM IN VATIKAN = 112 €
 2. ITALIJA: TOSKANA = 98 €
 3. ITALIJA: SARDINIJA = 96 €
 4. ITALIJA: NEAPELJ = 92 €
 5. AVSTRIJA: HALLSTATT IN SALZBURG = 88 €
 6. ČEŠKA: PRAGA = 76 EUR
 7. NEMČIJA: BAVARSKA (München, grad Neuschwanstein, Dachau) = 63 €
 8. MADŽARSKA: BUDIMPEŠTA = 63 €

DSC_5504


STROŠKI HRANE, PRENOČIŠČ, VSTOPNIN IN LETALSKIH VOZOVNIC

Primerjala sem tudi stroške hrane, prenočišč, vstopnin, letalskih vozovnic na dan potovanja. Daleč najdražja je bila letalska karta na Filipine, Zanzibar iz Ugande ter vozovnice za Namibijo. Na Filipinih sva imela tudi 4 notranje lete, kar podraži celotno sliko, a drugače po Filipinih ni možno potovati. Precej sva zapravila tudi za letalske karte na potovanju v Vietnamu in Kambodži, a sva imela več notranjih letov. Tudi letalska karta za Islandijo ni bila ravno poceni. Na potovanju v Argentini in Čilu sva imela kar 5 notranjih letov, zato so letalski prevozi precej dragi. K sreči sva kupila zelo poceni letalsko karto iz Trsta v Santiago, da je omililo celoten strošek letalskih kart. V Maleziji je na splošno bilo vse dokaj poceni, celotno potovanje pa je pocenila tudi Sumatra, saj je resnično ugodna za naše razmere.

V Namibiji in Avstraliji je bila najdražja izposoja avtomobila do sedaj. Imela pa sva s tem tudi prenočišče, saj sva spala v najinem najetem kamperju. Najdražji lokalni prevozi so bili na Japonskem, Argentini in Čilu ter v Pragi (lasten prevoz z avtomobilom do tja in javni prevozi po mestu). Kljub temu, da sva imela za potovanje v Oman in ZAE najet le 2 WD avtomobil, je bil najem precej neugoden, saj sva morala plačati še cestnine in dodatna zavarovanja za Oman, ker sva avtomobil najela v Dubaju.

Za nočitve sva daleč največ odštela letos med potovanjem po nacionalnih parkih ZDA, čeprav nisva spala v zavidljivih hotelih, ampak v zelo slabih motelih. Kljub izbiri dobrih nočitev v Maleziji in Sumatri, so bile cene le-teh v povprečju zelo ugodne. Prenočišča so zelo draga tako v Omanu kot tudi v Abu Dhabiju in Dubaju, predvsem v razmerju kakovost za denar. Je pa res, da so skoraj vse nastanitve zelo velike in potem lahko enaka cena tudi za 4-člansko družino.

Hrana je bila najcenejša v Vietnamu in Maleziji ter Sumatri, na Filipinih, Šrilanki, Omanu in presenetljivo tudi v Ugandi, čeprav sva res vsak dan jedla v najboljših hotelih, saj drugje ni nič pametnega za pod zob. Najdražja pa seveda v evropskih mestih in letos v ZDA, čeprav sva jedla večino dni precej slabo hitro hrano. Zelo draga hrana je bila tudi v Patagoniji, predvsem razmerje kakovost za denar.

Najcenejše vstopnine so bile na Zanzibarju, ker sva samo poležavala na ležalniku. Presenetljivo poceni so bile vstopnine na Japonskem, saj je mnogo njih celo zastonj ali pa so res smešno poceni. Enako velja za ogled nacionalnih parkov ZDA in zahodne Avstralije. Praga po vstopninah zelo izstopa, saj ne moreš niti v cerkev pomoliti nos brezplačno. Največ sva za vstopnine odštela v Ugandi (gorile in safari parki) in v Namibiji in Bocvani (dva preleta s helikopterjem – Okavango in Viktorijini slapovi). Za vstopnine sva tudi v Omanu odštela precej, saj imajo visok standard in se vsako dodatno doživetje zasoljeno plača. Medtem ko je ogled trdnjav izjemno poceni tudi v Omanu.

Opomba: V tabeli so cene na dan na osebo pri potovanju dveh oseb skupaj. Za München in Budimpešto še nisem naredila podrobnega stroškovnika in sem vse uvrstila med ostale stroške.


Nikakor ni moj namen te objave hvalisanje kaj jaz imam in kaj si lahko privoščim. Namen je, da si znate zase predstavljati, koliko vas stane katero izmed potovanj pri takšnem načinu potovanja in kam ga umestiti v svoj stroškovnik. Seveda pa vsak potem izbere svojo pot in tako je prav!

V naslednjih letih (močno upam), da bova še veliko potovala in vedno znova spoznavala nove dežele. Popotniških želja in nagledanih destinacij imava vsaj za naslednjih 20 let. Le da nama bo služilo zdravje. Svet je lep!

DCIM100GOPROG0090875.

4 Comments »

 1. Super informacije! Od potovalcev tako težko izveš informacije, ki te res zanimajo, vi pa tako nazorno in jasno to razkrijete in to mi je všeč.
  Mi2 sicer potujeva z agencijami in plačava več in vidiva po navadi manj kot vidva, res pa tudi za krajši čas.
  Ko bom velika, bom tudi sama organizirala🤔🙄😀potovanje. Uf, upam, da čimprej!
  Vse lepo in veliko pobegov v svet vama želim v letu 2020!

  • Hvala lepa Brina tako za lepe besede kot tudi za želje v 2020. 🙂 Zagovarjam trošenje denarja za doživetja, kakršnakoli že to so. Doma, po svetu, ležanje, hribolazenje, hrana, z agencijo, brez agencije… samo, da ne zapravljamo svojega časa in denarja za nepotrebne materialne dobrine. Srečno tudi vama doma in po svetu ter vse dobro v 2020. Pošiljam objem in upam, da se lahko v prihodnje tikava ter srečava kdaj na kakšnem potopisnem predavanju tudi v živo! 🙂

   • Seveda se lahko tikava, sprejeto.
    In če boš kje v bližini, pridem na predavanje. Sem pa iz Raven na Koroškem.
    Prijazen pozdrav!

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: