Preskoči na vsebino

KENIJA 2024: Sloni v nacionalnem parku Amboseli (2. dan)

Na mednarodnem letališču v Nairobiju smo pristali ob treh zjutraj po lokalnem času, ki je enak kot v Istanbulu. Na vstopni mejni kontroli so nas kar precej namučili, saj smo čakali več kot eno uro. Ker je bila še noč, sva morala na letališču počakati na najinega šoferja Georga, s katerim smo bili dogovorjeni ob 6h, ko se zdani. A prišel je eno uro prej, tako da smo se proti nacionalnem parku Amboseli odpeljali nekoliko prej. Kot bi mignil, sva oba na zadnjih sedežih takoj trdo zaspala. Zbudila sva se na prvem postajališču za turiste, ki so namensko postavljeni ob glavni cesti. Že pred vstopom v park sva opazovala mnoge divje živali in zagledala tudi prečudovito goro Kilimandžaro. Namestila sva se v luksuzen kamp, si privoščila kosilo in udoben počitek, nato pa se popoldne odpravila na opazovanje živali v Amboseli. Bilo je prečudovito. Popoln dan sva zaključila še s prelepim sončnim zahodom.


VOŽNJA IZ NAIROBIJA DO KIBU SAFARI CAMP

Najin šofer George naju je nekoliko prej, kot smo bili dogovorjeni, pobral na letališču, kar je bilo res super. Z vožnjo smo nadaljevali po grozljivo polni in nevarni cesti, ki pelje do pristanišča v Mombasi. Ker je to edina cesta, po njej vozi vsak dan na tisoče tovornih vozil. K sreči je bila še tema in midva sva nemudoma zaspala od utrujenosti, tako da prve ure tega prometa na cesti niti nisva videla niti občutila. George je vozil res lepo in previdno ter, kar je najpomembnejše, ni prehiteval v škarje med tovornjaki. Zbudila sva se po treh urah vožnje, ko smo se ustavili na prvem postajališču za turiste. Trgovina s spominki, WC in kava ter prigrizki. S čajem in kavo sva prišla k sebi po naporni poti. Nadaljevali smo še s 3-urno vožnjo, ki pa je bila manj stresna, saj smo zavili z glavne ceste proti nacionalnemu parku Amboseli. Zagledali smo tudi mogočno zasneženo goro Kilimandžaro. In še pred parkom množice živali, predvsem prelepe žirafe, ki so se nam sprehajale kar pred avtom.


KIBO SAFARI CAMP

Tokrat sva si za safari izbrala samo najboljše. Svoj safari džip, svojega šoferja in luksuzne nastanitve. Prvi najin kamp je bil Kibo Safari Camp, katerega lokacija je tik pred vhodom v nacionalni park Amboseli. V parku namreč ni nobenega kampa. Kibo je prečudovit, saj je postavljen na lokaciji s pogledom na Kilimandžaro. Midva sva imela krasen šotor s tušem in toplo vodo, teraso in s terase pogled na Kilimandžaro. Kamp ima tudi bazen in prekrasen vrt. Imela sva polni penzion, kar pomeni res izjemne tri samopotrežne obroke. Kar ti srce poželi. Vem, da je to za razvajence, a tudi midva sva že potovala “low budget”. Tokrat sva si želela izkušnje za razvajence. Seveda to ni niti približno poceni, a le enkrat se živi. V kamp smo prispeli ravno v času kosila in po kosilu sva si malce odpočila ter uživala v kampu s pogledom na veličastno goro ter petju ptičev, ki jih je bilo okoli šotora ogromno.


POPOLDANSKI SAFARI V NACIONALNEM PARKU AMBOSELI

Ob 15.30 smo se podali na opazovanje živali v nacionalni park Amboseli. Amboseli je park, ki sem si ga od vseh parkov v Keniji najbolj želela obiskati. Razlog je v oddaji o slonji družini in glavni matriarhinji družine z imenom Echo, ki sem jo dolga leta spremljala na televiziji. Moja največja želja je bila videti veliko slonjo družino pod veličastno goro Kilimandžaro. Ta prizor sem sanjala dolga leta.

Narodni park Amboseli, prej Rezervat za divjad Maasai Amboseli, je narodni park s površino 392 km² v jedru ekosistema površine 8.000 km², ki se razprostira čez Kenijo in Tanzanijo. Lokalno prebivalstvo so večinoma Masaji, vendar so se tam naselili tudi ljudje iz drugih delov države, ki jih privabita uspešno turistično usmerjeno gospodarstvo in intenzivno kmetijstvo vzdolž sistema močvirij, kar dela to območje z malo padavinami (povprečno 350 mm na leto), kot eno najboljših izkušenj za ogled divjih živali na svetu s 400 vrstami ptic, vključno z vodnimi pticami, kot so pelikani, vodomci, tukalice, hamerkopi in 47 vrstami ujed. Park obsega dve od petih glavnih močvirij in vključuje posušeno pleistocensko jezero ter polsušno vegetacijo. Za pokrajino tega narodnega parka je značilen siv prah, ki vsebuje sodo. Akacijevi gozdovi, močvirja in odprte savane se izmenjujejo in ponujajo dom številnim vrstam velike divjadi. Park slovi po tem, da je najboljše mesto na svetu za približevanje prostim slonom.

Kilimandžaro se je popoldne uspešno skril za oblake in v hribih naokoli je tudi deževalo. A mi smo imeli popolno popoldne. Nepredstavljivo velike družine slonov se namreč vsako jutro odpravijo z območja pod Kilimandžarom do močvirja, kjer jih čaka sveža hrana in veliko vode. In vsak večer se odpravijo po isti poti nazaj pod Kilimandžaro. In seveda mi smo jih na tej poti opazovali vse do sončnega zahoda. Nikoli si nisem mislila, da bom videla toliko slonov, odraslih samcev, samic, mladičev in to tako od blizu. Videla sva na safarijih slone in slonje družine, a to je bila izkušnja in doživetje brez konkurence. Tudi National Geographic snema novo oddajo in smo videli njihov snemalni avtomobil – tokrat snemajo oddajo o slonu z imenom Greg, ki ima ene najdaljših oklov na svetu. Tudi mi smo Grega srečali, a šele naslednji dan. Prečudovit dan.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 759 EUR

  • vstopna viza za Kenijo (ETA) = 63 EUR
  • tip za fanta na letališču = 5 EUR
  • kava in čaj = 4 USD (3,7 EUR)
  • Safari ALL INCLUSIVE 1 dan (avto, šofer, gorivo, pitna voda, vstopnina v park, nočitev Kibo Safari Camp s polnim penzionom) = 740 USD (687 EUR)

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.