POTOPISNA PREDAVANJA

Potovanja so že pred več kot desetletjem postala velik del mojega življenja. Pravzaprav živim za potovanja in vsako leto se odpraviva skupaj s partnerjem na več potovanj. Potujem zaradi želje po spoznavanju različnih kultur, načina življenja, novih spoznanj in doživetij. Vedno potujeva v lastni režiji brez dokočno začrtanega plana, zato so potovanja še toliko bolj zanimiva. Skupaj sva bila v zadnjih 11 letih na 43 različnih potovanjih in obiskala po svetu že več kot 60 držav.

Na svojih potopisnih predavanjih s pomočjo kakovostnih slik podrobno predstavim celotno potovanje, začrtano pot ter vsa moja spoznanja in doživetja na poti.


URNIK POTOPISNIH PREDAVANJ

Lepo vabljeni na naslednja potopisna predavanja po Sloveniji:

  • trenutno ni razpisanih terminov, se vidimo kmalu

VSEBINA POTOPISNIH PREDAVANJ

PANAMA: Čudovita narava, Panamski prekop in karneval

Panama je biser Srednje Amerike, ki te prevzame s svojo razvitostjo in sproščujočim vzdušjem. Destinacija je še vedno manj priljubljena od sosednje Kostarike, ker načeloma ne nudi toliko lepot in popotniških doživetij, zato je precej manj obiskovalcev. Res je, da je živalski svet bogat v Panami, a nacionalni parki še niso urejeni za obisk. Kljub vsemu sva doživela vseeno mnoga srečanja z živalmi v naravi. Sva pa pričakovala izredno lepe plaže s filmskimi palmami in to sva tudi dobila. Navdušil naju je Panamski prekop, arhipelagi San Blas, Las Perlas in Boco del Toro. Jezdila sva konje pod najvišjim vulkanom Baru in obiskala kavne plantaže. V času karnevala sva se potikala po ulicah glavnega mesta. Piko na i pa sva doživela na izletu v nacionalni park Coiba, kjer sem prvič v življenju plavala s kitovcem.


MADAGASKAR: Slovita aleja baobaov, lemurji, kameleoni in kitovci

Potovanje po Madagaskarju je zelo drugačno od potovanja v drugih državah Afrike in tudi zelo drugačno od večino poti drugih turistov. Potovala sva v bolj odmaknjene kraje, kjer zelo redko srečaš turista. Na naju je pustil poseben pečat z vidika preprostega življenja domačinov še dandanes. Navdušila naju je pokrajina in seveda slovita aleja baobabov, ki je eden najlepših krajev na svetu. Sprehodila sva po nacionalnem parku Tsingy in videla mnoge lemurje in kameleone. Piko na i so dodale prave morske počitnice na rajskem otoku Ile Sainte Marie, kjer sva opazovala kite grbavce. Kulinarično sva se razvajala prav vsak dan. Madagaskar je prinesel v najino popotniško bilanco mnogo neprecenljivo lepih spominov in doživetij.


MYANMAR (BURMA): Zlate pagode, nasmejani ljudje in bogate tržnice

Myanmar (Burma) se po desetletjih osame odpira zunanjemu svetu. Tritedensko raziskovanje dežele v lastni režiji sva začela na severu v Mandalayu, kjer sva najprej z domačini na ulicah skočila v novo desetletje. Tržnica žada, izdelovanje zlatih lističev, ogled starodavnih templjev in pagod ter kraljeve palače so naju popolnoma navdušili. Leseni tikov most U-bein še vedno kljubuje času. Menihi vseh starosti vas bodo spremljali na vsakem koraku. Čudila sva se 800 let starim templjem nad Baganom, ki jih je še vedno več kot 2.200. Treking v okolici Kalawa naju je popeljal v preteklost in skromno vaško življenje ter do plemen. Myanmar še ne pozna trgovin, zato se vse prodaja in kupuje na velikih pisanih tržnicah. Čudovito jezero Inle je svetovna posebnost s plavajočimi vasmi in vrtovi. Vrtoglava vožnja na vrh gore z zlato skalo (Golden Rock) je prav posebno doživetje. Ob eni in edini pagodi Shwedagon v središču Yangona vam zastane dih. Nekaj dni sva se razvajala tudi na rajski plaži Ngapali, ki velja za eno najbolj neokrnjenih v Aziji.


CELINSKA GRČIJA – Antična Grčija, samostani in peščene plaže

Na 23-dnevno raziskovanje celinske Grčije sva se odpravila od doma in na celem potovanju prevozila 5.500 km. Obiskala sva vsa velika in pomembna antična grška mesta ter si ogledala znamenitosti – popek sveta v Delfiju, levja vrata v Mikenah, grobnico v Mitrasu, olimpijski stadion v Olimpiji in slovito gledališče v Epidavru. Izjemna akropola v Atenah naju je popolnoma navdušila. Občudovala sva tudi starodavne pravoslavne samostane v mistični Meteori. Raziskovanje Grčije sva seveda združila tudi s kopanjem v čudovitem turkiznem morju ob lepih in velikih peščenih plažah. Na severu Grčije v vasici Papingo sva obiskala tudi največji kanjon Vikos v Evropi. Na poti tja in nazaj sva si ogledala še Skopje, albanski zgodovinski mesti Gjirokastra in Berat (Unesco), prelepo črnogorsko vasico Njegoši ter zaliv Boke Kotorske, sloviti kamniti most v Mostarju, slapove Kravica v Bosni ter za konec še Plitvička jezera na Hrvaškem.


MEHIKA IN BELIZE: Kraljestvo Majev v čudoviti naravi

Z izposojenim avtomobilom sva na 26-dnevnem potovanju po Mehiki (predvsem na polotoku Jukatan) in v Belizeju prevozila kar 3.270 km in si postregla s polno neprecenljivimi doživetji in kulinaričnimi razvajanji. Sprehodila sva se med vsemi poznanimi majevskimi mesti z veličastnimi piramidami – obalni Tulum, skrivnostna Coba, edinstvena Chitchen Itza, neverjetni Uxmal, skrivnostni Palenque, džungelski Calacmul in nepozaben gvatemalski Tikal. Kopanje v čudovito lepih in osvežujočih mehiških podzemnih jamah (cenotah) ti vzamejo sapo. Uživala sva na plažah Holboxa in Celestuna ter belizejskem Caye Caulkerju. V nacionalnih parkih Rios Lagartos in Ria Celestun sva se s čolnom vozila med mangrovami in pri tem opazovala čudovite roza flamingi. Vrhunec potovanja pa je bil polet nad slovito Blue Hole v Belizeju.


ZDA: Po poteh zahodnih nacionalnih parkov

V lastni režiji sva septembra v slabih treh tednih prevozila 7000 km med nacionalnimi parki zahodne ZDA. Začela sva v hribovitem Yosemite, ki naju je očaral z razgledi in pokončnimi granitnimi stenami. Proti jugu sva odpeljala skozi park Kings Canyon in si v Sequoia parku ogledovala veličastne sekvoje. Death Valley naju je presetil s svojo lepoto in barvami. V Zionu sva se sprehodila ob reki znotraj parka in uživala v razgledih na kanjon. Kanjon Bryce naju je s svojim naravnim amfiteatrom popolnoma navdušil. Sprehodila sva se tudi po dveh ozkih kanjonih Antelope, ki ob nekaj sončnih žarkih opoldan zažarita v rdeči podobi. Na poti sva si ogledala tudi sloviti jez Hoover Dam na reki Colorado. S helikopterjem sva poletela nad navdihujočim Grand Canyonom. Skozi hriboviti Grand Teton sva prispela v zadnji obiskani park na poti – sloviti Yellowstone. Štiri dni sva uživala v družbi gejzirjev in bizonov. Sledila je vožnja v San Francisco, kjer sva si ogledala znameniti zapor Alcatraz.


AVSTRALIJA: Avanturističen outback s 4WD campervanom

Mesec februar sva preživela na samostojnem 26-dnevnem potovanju po nerazviti Avstraliji z najetim 4×4 campervanom. Konec avstralskega poletja je še vedno pomenil visoke temperature in že nekaj dežja. Za začetek sva si ogledala čudoviti Sydney z znamenito opero in pristaniškim mostom. Nato pa se odpravila na 8.000 km dolgo pustolovščino v avstralski “outback” in po celotni zahodni obali. Puščavsko pot po Great Central Road so zaznamovali rudniki dragocenih kovin, divje kamele, kenguruji, živina, cestni vlaki in Aborigini. Večino poti sva prevozila v samoti po zemlji staroselcev. Sveti gori Uluru in Kata Tjuta sta čudovita rdeča osamelca sredi puščave. Na zahodu sva se kopala v čudovitih neposeljenih zalivih z belo peščeno plažo in koralnim grebenom. Plavala sva z ogromnimi mantami sredi turkiznega morja. Z majhnim letalom sva poletela nad zalivi in klifi Coral Baya. Hranila sva divje delfine in avstralske pelikane. Divje kamele, koale, kenguruje, emuje, ogromne ptiče, barvne papige in kuščarje sva srečevala na vsakem koraku. Doživela sva Avstralijo, ki jo sicer poznajo redki.


OMAN IN ZAE: Nasprotja – skromnost in brezglava razsipnost

Z najetim avtomobilom sva 11-dnevno samostojno potovanje sva začela na letališču v Dubaju. Za 7 dni sva se odpravila v Oman, kjer sva si ogledala glavno mesto Muscat s čudovito mošejo in se odpravila na nepozabno snorklanje med koralnimi grebeni otokov Dimaniyat. Nadaljevala sva v zelenih oazah, kjer sva se hladila ob smaragnih tolmunih. Spanje sredi puščave Wahiba ter norenje z džipom po sipinah je nepozabno doživete. Sledilo je pohajkovanje po najvišjih vrhovih in kanjonih Omana ter ogled nadvse romantičnih starodavnih zapuščenih vasic. Obiskala sva tudi živahno tržnico z živimi kozami v Nizwi. Bela mošeja v Abu Dhabiju je zagotovo najlepši objekt na svetu. Potovanje sva zaključila z vzponom na najvišjo stolpnico na svetu ter kopanjem na plaži v Dubaju.


MALEZIJA IN SUMATRA: Nepozabno azijsko doživetje

Potovanje sva začela na rajskih tropskih otokih Perhentian na severu Malezije, ki ponujajo izvrstne potapljaške užitke vsakemu obiskovalcu. Otok Redang naju je navdušil s čistim in toplim morjem ter velikimi zelenimi morskimi želvami. Povsem naju je navdušilo zgodovinsko mesto George Town, ki se uvršča na seznam Unescove kulturne dediščine. Med ulicami petih kultur sva iskala čudovite grafite ter razvajala brbončice v najboljših uličnih restavracijah na svetu. Na Sumatri sva se odpravila v pravi deževni gozd na enodnevni treking za orangutani. Srečali smo kar devet orangutanov in jih opazovali v njihovem naravnem okolju. Na Sumatri sva obiskala jezero Toba, kjer so naju navdušile lesene hiše s prav posebnimi ladijskimi strehami. Potovanje po Maleziji sva zaključila v glavnem mestu Malezije – bleščečem Kuala Lumpurju.


ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: 101 nepozabno doživetje na koncu sveta

Velika ljubitelja potovanj in novih dogodivščin sva se tokrat prvič odpravila raziskovati nekaj najlepših kotičkov Južne Amerike. Začela sva v Patagoniji, kjer sva na koncu sveta uživala s cesarskimi pingvini, gvanakami in ovcami. Nacionalni park Torres del Paine naju je navdušil s svojimi špičastimi vršaci, ledeniki in modrimi ledeniškimi lagunami. Po naravnost čudovitem ledeniku Perito Moreno sva se sprehodila z derezami. Slapove Iguazu lahko z zagotovostjo uvrstiva med najlepše slapove na svetu. Sprehodila sva se tudi po ulicah glavnih mest (Santiago, Buenos Aires), ki sta naju res očarala. Na severu Argentine sva z najetim avtomobilom obiskala kanjone, starodavne visokogorske vasi z ogromnimi kaktusi in se čudila ob naravno pisanih hribih. V čilenski puščavi Atacami sva obiskala zelo suho dolino Lune. Za konec sva si privoščila še 4-dnevni roadtrip z džipom po divji in neposeljeni planoti Altiplano z vrhuncem ob slanem jezeru Uyuni, ki se je pokazal v najlepši možni luči.


NAMIBIJA IN BOCVANA: 5000 km safarija z najetim džipom po savanah in puščavah

Najino 5000 kilometrov dolgo samostojno potovanje z najetim džipom sva začela med najstarejšimi rdečimi sipinami na svetu in mističnimi mrtvimi drevesi. V prostranih zalivih Namibije sva opazovala množice flamingov, razigranih delfinov in tisoče tjulnjev. Afriške sončne vzhode in zahode sva vsak dan znova srkala vase. Visoki osamelci Spitzkoppe se dvigajo sredi povsem ravninske Namibije. Nacionalni park Etosha je postregel s čudovitim safarijem in velikim številom živali, ki sva jim zrla v oči. Tudi levom in levinjam, leopardom ter redkim črnim nosorogom. Nacionalni park Chobe naju je med drugim razvajal s pogledom na nilske konje in ogromne krokodile. Jutranje srečanje z divjimi surikatami ob največjem posušenem slanem jezeru na svetu je bilo neprecenljivo. V Bocvani sva objemala zelo posebna in ogromna drevesa vrste baobab. Med najlepšimi doživetji pa sta zagotovo helikopterska preleta čudovitih Viktorijinih slapov ter delte Okavanga s safarijem iz zraka.


VIETNAM IN KAMBODŽA: 25 dni v osrčju Indokine

Osrčje Indokine ponuja popolno popotniško raznolikost in pestrost. Kambodža je postregla z raziskovanjem edinstvenega tempeljskega mesta Angkor Wat in čudovitim sončnim vzhodom. Čutiti utrip praznovanja kitajskega novega leta v ogromnih vietnamskih velemestih je posebno doživetje. Nadvse rodovitno delto Mekonga domačini nazivajo “polna skleda riža“. Sveže in lokalne dobrote so nama lepšale popotniški vsakdan. Čudovite rajske plaže, bele sipine in lokalne tržnice so zaznamovale obalni del. V najbolj romantičnem mestu na svetu Hoi An sva preživela Valentinovo. Sprehodila sva se po cesarskem mestu Hue. Na severu sva ujela čas sajenja riža ter občudovala z vodo napolnjene riževe terase. Za konec potovanja sva si privoščila še vožnjo z ladjo med stožci kraške pokrajine v Ha Longu in An Trangu.


UGANDA IN ZANZIBAR: Biser Afrike in rajske plaže

Doživeti Ugando in njene lepote je nekaj povsem drugačnega. Uganda je hriboviti biser Afrike obdan z gorovji, vulkani in drugim največjim jezerom Afrike, ki sva ga raziskovala z najetim avtomobilom. Preživeti dan v družbi družine skoraj izumrlih gorskih goril je nepozabno doživetje. Nacionalni parki so še vedno zelo bogati z živalskimi vrstamizebre, žirafe, afriški sloni, divji prašiči, levi, nilski konji, mnogo različnih vrst antilop, opice… Zasledovanje belih nosorogov pri jutranjih opravilih pričara nasmeh na obraz. A po vsej ugandski divjini se prileže poležavanje na belih rajskih plažah Zanzibarja. Zaključila sva s postankom v Stone Townu, ki je v preteklosti slovel kot največji trg s sužnji.


ISLANDIJA: Ognjevita dežela pokrita z ledeniki

Islandija se je v mesecu aprilu pokazala kot izredno lepa, a hkrati zelo hudomušna. Vreme se spreminja iz minute v minuto, a kljub temu je pokrajina risala nepozabne silhuete. Severni sij, islandski konji, divji severni jeleni, ledeniki in ledena plaža, gejzirji in izbruhi geotermalne vode, mogočni vrelci, namakanje v kopališču z geotermalno vodo polno silike, vulkani in kraterji ter nešteto vrst ptičev, ki se hranijo na poljih in v lagunah. Osamljeni zahodni del države s fjordi, južna črna obala s klifi, mogočni slapovi in vrhovi odeti v led in sneg. Pobočja pokrita s stnjeno lavo enostavno jemljejo dih. Zaradi lege dneva kar ni in ni konec.


JAPONSKA: Dežela prijaznih ljudi, templjev in vrtov

Dežela prijaznih ljudi, gejš in samurajev. Potovanje s hitrimi vlaki, ki peljejo do 320 km/h, je prav posebno doživetje. Točnost, urejenost, spoštovanje narave in sočloveka so vrline Japoncev. Veličastni budistični in šintuistični templji imajo bogato zgodovino in prekrasno arhitekturo. Nepozabni in predvsem zdravi kulinarični užitki polepšajo vsak dan na poti. Dih jemajoči so japonski vrtovi, v katerih se z vso svojo lepoto bohotijo tudi 300 let stara drevesa. V sproščujočih kopelih s termalno vodo lahko razvajate telo in duha. Bonsaji, makaki opice, vulkan Fuji, velemesta Tokyo in Osaka, spominski park Hiroshima – vse to in še veliko več je Japonska.


KOSTARIKA: Vulkanska divjina obdana z oceanoma

Kostarika je strašno raznolika država Srednje Amerike. Dežela naravnih lepot in pitne vode je na eni strani obdana s Pacifikom ter na drugi strani s Karibskim morjem. V sredini države se razprostirajo visoki vrhovi, ki so jih oblikovali vulkanski izbruhi. Kostarika ima 13 vulkanov ter bujno floro in favno. Največji ponos so številni nacionalni parki, ki pokrivajo kar tretjino države. Adrenalinsko vzdušje si lahko privoščite na odličnem zip-linu. Samotne in prekrasne plaže navdušujejo tako plavalce kot tudi deskarje s celega sveta. Pura vida!