Skip to content

SLOVENIJA: V lovu na čudovite rumene macesne po Sloveniji

Prihaja moj najljubši letni čas in s tem tudi najlepši trenutki v naravi. Jesen je pred vrati in listje se je začelo počasi barvati. Poleg listnatega drevja pa nas s svojimi živahnimi barvami razveselijo tudi macesni. Rumene iglice so tako zelo lepe, da jih prav vsako leto lovim po celi Sloveniji iz tedna v teden. Najboljše izhodišče je seveda naš Triglavski narodni park iz vseh možnih smeri in strani. Nikjer ne boste dosti zgrešili, a nekatere lokacije so še posebej lepe. Zagotovo med najlepše spadajo Planine Krstenica, Konjščica, Uskovnica in Klek. Pot do Triglavskih jezer in koče je prav tako ena lepših jesenskih poti. Potem pa so tukaj še Slemenova špica, Viševnik, Debela Peč in gorska cesta na Vršič. Veliko rumenih macesnov pa boste našli tudi na Veliki planini.

DSC_4788


ČUDOVITI RUMENI MACESNI NA PLANINI USKOVNICA IN KONJŠČICA

Ko je med vikendom le malce posijalo sonce, sva se hitro odpravila v lov za rumenimi macesni. Prej sva poiskala kar nekaj namigov, tako da sva točno vedela, kje jih bova zagotovo videla. Nikoli prej še nisva obiskala planine Konjščica, čeprav Uskovnico res pogosto obiščeva. Od Pokljuke nas loči le slabo uro zmerne in nenaporne hoje do cilja, ki je naravnost prekrasen. Planina Konjščica se danes bohoti z nešteto rumenimi macesni, ki jo obkrožajo. Nadaljevala sva še do Uskovnice na kosilo, ter se mimo energetskih točk vrnila do izhodišča.

DSC_4703


DEBELA PEČ S PLANINE KLEK

Sončna in topla nedelja je kot nalašč za obisk naših gora. Zadnjo minuto sva tokrat izbrala vzpon na Debelo peč (2.014 m) v Julijskih Alpah. Odločitev je temeljila na obljubah razglednega vrha ter pogledu proti Triglavu in ostalimi vrhovi Julijskih Alp. Na Debelo peč se lahko povzpnete z več smeri, midva sva izbrala najbolj čudno. A niti slučajno, ker bi tako želela. V najini priljubljeni knjigi so namreč napačna navodila za izhodišče. Ker sva ubrala krožno pot, sva za zaključek in češnjo na vrhu torte, prehodila pol Pokljuke in komaj našla avtomobil.

DSC_3729


KIČASTA JESEN NA VELIKI PLANINI

V dolini je bila gosta megla, zato sva jo hitro mahnila na planino. Vremenska napoved je bila več kot odlična, saj je bila temperaturna inverzija. Torej na planini precej topleje kot v dolini. Z nihalko sva se peljala do zgornje postaje, kjer naju je pričakalo kičasto jesensko vreme – sonce, temperatura 15 st.C in brez oblaka. V kratkih rokavih sva jo mahnila skoraj do planine Konjščica po gozdni poti. Nekoliko pred planino sva zavila desno in povsem sama uživala svež gorski zrak, tišino in razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Nato sva se usmerila proti Velikemu stanu na Veliki planini. Popoln sprehod po planini sva dopolnila z domačimi štruklji v gostilni Zeleni rob. Nato sva lepo počasi odkorakala proti spodnji postaji nihalke. Popoln jesenski dan.

DSC_5048


RUMENI MACESNI NA PLANINI KRSTENICA

V nedeljo sva jo mahnila še na mnogim nepoznano Planino Krstenico. Majhna planina z nekaj tradicionalnimi lesenimi hišami se nahaja nad Bohinjem in je te dni odeta v prekrasne rumene macesne. S planine je tako čudovit pogled v vse smeri, da si težko predstavljam še sploh kaj lepšega. Malica na travniku ima nepredstavljivo vrednost in to so trenutki, za katere je vredno živeti.

DSC_5294


KOČA PRI TRIGLAVSKIH JEZERIH

Ena najlepših pohodniških poti v Sloveniji je zagotovo precej nezahtevna pot čez Prode do koče pri Triglavskih jezerih. Pot začnemo na planini Blato, kjer na označenem parkirišču pustimo avtomobil. Gneča zna biti precejšnja, zato se je potrebno zgodaj odpraviti na pot. Precej strm kolovoz nas pripelje do planine pri Jezeru, sredi katere stoji planinska koča. Skozi redek gozd nadaljujemo v smeri planine Dedno polje. Skozi večinoma redek gozd nas čaka še zadnji del poti do koče pri Triglavskih jezerih. Pred ciljem zagledamo še prekrasno Dvojno jezero. Pri koči se lahko dodobra okrepčamo in jo mahnemo nazaj po krožni poti do izhodišča.

DSC_1699


ČUDOVITI JALOVEC S SLEMENOVE ŠPICE

Le kakšen dan sva zamudila rumene macesne na Slemenovi špici nad Vršičem. Že jutranja vožnja po gorski cesti na Vršič je bila resnično pravljična. Cesta na Vršič se je lesketala v popolnoma oranžnih odtenkih, saj je bila posuta z debelo preprogo odpadlih macesnovih iglic. Avto sva parkirala na vrhu prelaza in jo mahnila na Slemenovo Špico, s katere je prekrasen pogled na sosednje vrhove Julijskih Alp. Ker je bil dan brez oblaka in z odlično vidljivostjo, sva v daljavi lahko opazovala tudi mogočni avstrijski Grossglockner (Veliki Klek).

DSC_5829


TROMEJA, BELOPEŠKA JEZERA IN JESENSKI VRŠIČ

Zadnja leta je moj najljubši letni čas jesen. Jesenske barve, narava se odpravlja k počitku, prijetne temperature. Zaradi vseh prej naštetih razlogov, sva si naredila na krasno jesensko soboto malo daljši izlet po Sloveniji. Najprej sva se odpravila peš na Tromejo ali Peč iz Rateč. Nato se sva odpeljala do Belopeških jezer in nato naprej čez Predel do Rabeljskega jezera. Na poti do Bovca sva se ustavila še pri trdnjavi Kluže in si ogledala izvir reke Soče. Nazaj sva se vrnila čez Vršič in se ustavila še na kremšniti na Bledu. Včasih res malce pretiravava, a je tako lepa ta naša mala Slovenija, da je res težko biti doma.

DSC_5969


KOSILO NA RAZGLEDNEM VIŠEVNIKU

Viševnik (2.050 m) sem imela precej časa na piki. Nagledala sem njegovih se prekrasnih fotografij planincev v vseh letnih časih. Končno je napočila nedelja, ko sva ga obkljukala na seznamu osvojenih hribov. Izhodišče je na parkirišču pri športnem centru na Pokljuki. Sledite tablam, ki vas usmerijo naravnost navzgor po smučišču. Skoraj vsa pot poteka na odprtem, tako da sva imela precej sreče, da je bilo oblačno vreme. Hitro se vzpenjate, saj je pot ves čas strma in ne popušča niti za korak. Kmalu pridete do macesnov in nato še povsem na odprto lego, ko že zagledate vrh pred seboj. Razgledi so čudoviti na vse strani neba – Julijske Alpe s Triglavom, Debela peč, planini Konjščica in Uskovnica ter seveda cela Pokljuka. Na vrhu si le privoščite zaslužen sendvič s pogledom za naše čudovite planine. Takšnega kosila z razgledom ne zamenjam za nič na svetu!

DSC_6886

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: