Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Debela peč s Triglavom pred nosom (2.014 m)

Sončna in topla nedelja je kot nalašč za obisk naših gora. Zadnjo minuto sva tokrat izbrala vzpon na Debelo peč (2.014 m) v Julijskih Alpah. Odločitev je temeljila na obljubah razglednega vrha ter pogledu proti Triglavu in ostalimi vrhovi Julijskih Alp. Na Debelo peč se lahko povzpnete z več smeri, midva sva izbrala najbolj čudno. A niti slučajno, ker bi tako želela. V najini priljubljeni knjigi so namreč napačna navodila za izhodišče. Ker sva ubrala krožno pot, sva za zaključek in češnjo na vrhu torte, prehodila pol Pokljuke in komaj našla avtomobil.

DSC_3780

Debela peč je skrajno levo, Triglav pa daleč zadaj.

Nedelja se je začela krasno in zelo zgodaj sva se pripeljala do Pokljuke ter zavila proti Medvedovi konti. Ker po več kilometrih nisva našla parkirišča, ki je bilo omenjeno v knjigi, sva avtomobil parkirala na planini Klek in se podala proti Debeli peči. Prepričana, da sva parkirala na pravem mestu in da hodiva po začrtani poti.

Planina Klek je pravljična planina z eno hišo in eno kmetijo. Čas se je tam ustavil. Prekrasna označena pot se nadaljuje in rahlo vzpenja skozi macesnov gozd celo naslednjo uro. Druga polovica poti se prevesi v zelo strmo in zelo ozko pot med nizkim ruševjem. Pogled se večkrat povsem odpre proti naravnost fantastični Pokljuki in Triglavu. Na nekaterih mestih se odpre tudi prepaden pogled v dolino Krme.

DSC_3729

Pravljična planina Klek je bila najino izhodišče.

DSC_3755

DSC_3766

Cilj – Debela peč (2.014 m)

DSC_3789

Pokljuka

DSC_3797

Prepadni razgled v dolino Krma.

DSC_3808

Planike na poti

Po dobrih dveh urah hoje končno prispeva na vrh, kjer je lepo število hribolazcev, a nihče ni prišel po najini poti. Seveda ne, ker končno ugotoviva, da nisva na pravi poti in sva ubrala precej težjo od običajne. Kakorkoli, z vrha se odpre čudovit razgled na Triglav, za katerega imaš občutek, kot da je pred nosom.

DSC_3831

Triglav je na vrhu Debele peči praktično pred nosom.

DSC_3815

Triglav

DSC_3833

Dolina Krma

DSC_3834

Dolina Krma

DSC_3847

Pokljuka

Proti dolini jo ucvreva po pravi poti in šele zdaj ugotoviva, da je to resnično lahka označena pot, kot jo opisuje knjiga. Dobra ura hoje naju pripelje do “pravega izhodišča – Blejske koče. Tam pa veselo spoznava, da imava avto parkiran povsem na drugi strani, na planini Klek, do katere morava polovico poti nazaj v hrib proti Debeli peči ali povsem naokrog po makadamski cesti. Odločiva se za makadamsko cesto in na koncu je bilo še 8 km hoje do avtomobila. Srečo sva le imela, da sva si na telefonu označila lokacijo, kjer sva zjutraj pustila avtomobil. Tokrat na srečo prvič, a zagotovo ne zadnjič.

DSC_3855

Blejska koča

DSC_3858

Kakorkoli, nedelja je bila popolna. Debela peč je krasna gora s še lepšim razgledom na vse strani in zagotovo prideva še enkrat. Takrat po pravi poti z Blejske koče.

Izhodišče: Planina Klek (1.400 m)

Najvišja točka: Debela peč (2.014 m)
Višinska razlika: 900 m (gor, dol in naokrog)
Trajanje: 2,5 ure za vzpon, 1 ura za sestop, 1,5 ure do avtomobila (krožna pot)

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: