Preskoči na vsebino

NEMČIJA: Orlovo gnezdo – Hitlerjeva razkošna rezidenca

Na poti v Bavarsko prestolnico Müenchen, kamor sva se z MasterCardom odpravila po neprecenljiva doživetja programa Priceless Cities in ogled glavnih znamenitosti, sva se ustavila še v nemškem mestu Bertchtesgaden, saj je skoraj na poti. Majhna vasica je izhodišče za obisk slovitega Orlovega gnezda. Hitlerjeva razkošna poletna rezidenca privablja vsako leto množice turistov, ki ga obiščejo nekateri zaradi zgodovinske vrednosti, drugi pa le zaradi izjemnega razgleda na sosednje Bavarske Alpe. Midva sva prelisičila vse obiskovalce tistega dne in imela Orlovo gnezdo le zase. Prekrasno in neprecenljivo!

DSC_8319


POT DO ORLOVEGA GNEZDA

Na pot sva se odpravila res zgodaj zjutraj in sicer ob 4h, tako da sva bila že na parkirišču za Orlovo gnezdo v Berchtesgadnu že pred odprtjem. Na urejenem parkirišču sva parkirala svojega konjička, plačala parkirišče (3 EUR za nekaj ur) in si z brezstično plačilno kartico MasterCard hitro in enostavno kupila vstopnici (vstopnina odrasli 16,10 EUR). Na Orlovo gnezdo lahko pridete samo na dva načina – z njihovim avtobusom, ki je vštet v ceno vstopnice, ali peš v hrib. Peš boste potrebovali dobro uro in pol, avtobusi pa vozijo gor in dol vsakih 20 minut. Ker sva prva kupila vstopnici, sva se uspešno vkrcala v predavtobus, ki pelje le uslužbence (gostince in delavce na Orlovem gnezdu). To je pomenilo, da sva na vrhu bila več kot pol ure povsem sama. Bilo je še nekaj planincev, a ti so hitro odkorakali naprej proti drugim vršacem.

DSC_8410

DSC_8409

DSC_8267

DSC_8262

Avtobus vas pripelje na vrh po prekrasni razgledni cesti. Ko izstopite iz avtobusa, morate hitro skozi dolg tunel, ki je zgrajen na milimeter natančno. Zelo lepo se vidi, za koga je bilo Orlovo gnezdo zgrajeno. Popolnost! Nato vas čaka še razkošno dvigalo, ki vas popelje do Orlovega gnezda. Dvigalo pelje ravno en avtobus potnikov, zato se morate podvizati s sprehodom skozi dolg tunel.

DSC_8392

DSC_8393

DSC_8283

DSC_8388

DSC_8384

DSC_8383

DSC_8382


ORLOVO GNEZDO – KEHLNSTEINHAUS – THE EAGLE’S NEST

Bavarsko mestece Berchtesgaden je gostilo nacistične veljake, potem ko je Adolf Hitler za svoj 50. rojstni dan prejel od svojih strank darilorazkošno počitniško domovanje Orlovo gnezdo (nemško Kehlnsteinhaus, angleško The Eagle’s Nest). Samo izgradnja ceste je stala že takrat neverjetnih 150 milijonov evrov. Do rezidence, ki je postavljena na vrhu gore na višini 1.834 metrov, pelje razkošno dvigalo. V bližini so si počitniške hiše postavili tudi drugi nacistični veljaki. Kljub razkošni rezidenci, pa Hitler Orlovega gnezda ni pogosto obiskoval, saj se je bal višine.

DSC_8374

DSC_8377

DSC_8308


RAZGLEDNA TOČKA NA ORLOVEM GNEZDU

Do najlepše razgledne točke je še nekaj korakov. Tam vas pričakajo čudoviti razgledi na sosednje Bavarske Alpe, jezero Königsee ter v daljavi tudi Salzburg. Več kot odlična lokacija za zajtrk z razgledom. Popolnoma sama sva lahko uživala v jutranjih razgledih. Neprecenljivo!

DSC_8290

DSC_8305

DSC_8295

DSC_8314

DSC_8317

DSC_8330

DSC_8329

DSC_8341


Osnovne informacije in cene:

  • vstopnina za 2 odrasli osebi = 32,20 EUR
  • avstrijska vinjeta (10 dni) = 8,10 EUR
  • tunel Karavanke = 7,50 EUR x 2 = 15 EUR
  • tunel Visoke ture = 11,50 EUR x 2 = 23 EUR
  • parkirišče Orlovo gnezdo za nekaj ur = 3 EUR
  • kava in čaj na Orlovem gnezdu v restavraciji = 8,10 EUR

1 komentar »

  1. Na spletni strani Orlovega gnezda piše, do je odprto le v primeru, če vreme to dopušča. Morda veste, kaj naj bi to pomenilo? Ali je že rahel dež razlog za zaprtje ali morajo padati prekle, da Orlovo gnezdo zaprejo? Namreč, planiramo obisk ta vikend za dva dni, torej moramo rezervirati prenočišče, pa je to poletje vreme tako nestabilno, da se kaj hitro lahko pojavi kakšna ploha ali nevihta, kljub temu, da zaenkrat ni napovedana. Pozdravček, Helena

    • Helena Pozdravljeni, glede na videno, po mojem zaprejo samo ce blazno strele zgejo, ker je res na vrhu enega hriba. Ob navadn dezevju pa zagotovo ne. Pojdite tako, da greste zgodaj zjutraj in vse resite. Gneco in moznost neviht. 🙂 Srecno pot in uzivajte. Lp, Andreja

      • Andreja, najlepša hvala za tale hiter odgovor. Šibamo čez vikend! Lp, Helena

        Pa: rada berem vaše prispevke, sem našla že marsikaj koristnega.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.