Preskoči na vsebino

TOSKANA: Sprehod po ulicah Firenc (1. dan)

Firence, glavno mesto čudovite italijanske pokrajine Toskane, je najbolje obiskati že kar prvi dan na poti do vaše nastanitve na romantičnih toskanskih gričkih. V Firence sva prispela že dopoldan in tako imela skoraj cel dan na voljo za ogled. V Firencah bi se seveda spodobilo ostati dlje, a primanjkovalo je časa. Najprej sva se povzpela na Michelangelov trg, od koder seže lep pogled na celotno mesto. Glavna znamenitost sta barviti most Ponte Vecchio in katedrala Duomo. Veličastni kipi se bohotijo na glavnem trgu, kjer so množice obiskovalcev s celega sveta. Za konec sva se sprehodila še skozi park Boboli, ki krasi palačo Pitti. Brez slastnega “florentinca” Firenc ne smete zapustiti. Želodček in brbončice vam bodo hvaležne do konca življenja.

DSC_3640


MICHELANGELOV TRG (PIAZZA MICHELANGELO)

V Firence sva prispela na praznični dan, zato so bile zelo umirjene in celo prosto parkirišče (zastonj) sva dobila pod Michelangelovim trgom. Le nekaj korakov sva se morala povzpeti do trga, ki nudi prekrasen pogled na čudovito mesto. Glavno mesto Toskane je bilo med leti 1865 in 1870 tudi prestolnica Kraljevine Italije. Leži ob reki Arno in ima 400.000 prebivalcev. Velja za rojstno mesto italijanske renesanse. Nekateri viri navajajo, da je kar 350 evropskih umetnikov 2. tistočletja živelo in ustvarjalo prav v Firencah.

DSC_3645


STARI MOST (PONTE VECCHIO)

Ponte Vecchio je verjetno najbolj znani most tega dela Italije. Pisano obarvani stari most čez reko Arno so zgradili že davnege leta 1345, a v zgodovinskih zapisih se začne pojavljati že leta 996. Nato je bil večkrat porušen, popravljen in na novo zgrajen. Najprej so trgovinice na mostu zasedali mesarji z mesnicami, danes pa v njih prodajajo dragocene izdelke in spominke.

DSC_3681

DSC_3678


GALERIJA UFFIZI

Galerija Uffizi velja za eno najbolj znanih galerij na svetu. Kompleks Uffizi je zgradil Giorgio Vasari že leta 1560 za pisarne medičejskih sodnikov. Od tod izvira tudi samo ime kompleksa – Uffizi so pisarne. Preostali del zgradbe in notranje dvorišče so zaključili leta 1581. Med vladanjem so medičejci zbirali umetnine v svojih prostorih in jih seveda v nekaterih delih stavbe tudi primerno postavili na ogled. Tako je nastala ogromna zbirka največjih umetnikov, ki so jo ohranili tudi po padcu vladavine medičejcev. Galerijo so javnosti odpri že v 16. stoletju, 1765 pa je bila uradno odprta za javnost. Zaradi izjemno velikega števila umetnin, so nekatere tudi prestavili v druge muzeje v Firencah. V galeriji lahko občudujete umetnine Michelangela, Rembrandta, Rubensa, Dürerja in mnogih drugih.

DSC_3700

DSC_3662


KATEDRALA DUOMO

Sredi mesta je postavljena katedrala Duomo z ogromno renesančno kupolo, ki jo je oblikoval Filippo Brunelleschi. Gotsko cerkev so začeli graditi konec 13. stoletja in sicer na mestu, kjer je bila v 7. stoletju že zgrajena cerkev, katere ostanke lahko vidimo v današnji kripti. Kar dve stoletji so potrebovali, da so jo zgradili do konca. Fasado so dokončali šele v 19. stoletju. Katedrala Duomo velja za četrto največjo katedralo na svetu. Zunanjost katedrale je ujeta v mešanico roza, belega in zelenega marmorja, notranjost pa krasijo prekrasni vitraži in veličastna freska v kupoli.

DSC_3715

DSC_3720

DSC_3727


PALAČA PITTI (PITTI PALACE) IN PARK BOBOLI (GIARDINO DI BOBOLI)

V času Renesanse (1394 – 1472) je trgovec Luca Pitti dal zgradil veličastno palačo Pitti. Kasneje jo je prevzela družina Medici in je bila vse do leta 1859 rezidenca toskanskih vodij. Danes je v palači muzej, v kateri je na ogled kar 5000 slik iz 16. in 17. stoletja. Poleg muzeja Palatine se v zgradbi nahajajo tudi Galerija moderne umetnosti, Muzej srebrnine, Muzej porcelana, Muzej kočij in Galerija oblačil. Palačo krasi tudi prekrasen park Boboli, katerega vrtovi so idealni za sprehod v preteklost.

DSC_3810

DSC_3773

DSC_3782

DSC_3790

DSC_3797


PRAVI FLORENTINEC NA KROŽNIKU

Firenc ne smete zapustiti brez pravega “florentinca” na krožniku oziroma v želodcu in kepice sladoleda, ki ga ponujajo na vsakem vogalu. Zame pa je bil dovolj le srednje zapečen ramsteak.

DSC_3737

DSC_3739


 

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: