Preskoči na vsebino

LONDON: Načrt potovanja (4 dni)

London je vreden obiska, za katerega si je potrebno vzeti vsaj podaljšani vikend. Prestolnico Združenega kraljestva sestavlja središče in kar 32 predmestij. Ima več kot 8 mio prebivalcev in je eno najpomembnejših svetovnih središč umetnosti, gospodarstva, izobraževanja, zabave in transporta. Velja za enega od vodilnih finančnih središč in v začetku 18. stoletja celo največje mesto na svetu.

DSC05694


OSNOVNE INFORMACIJE

Do Londona lahko poletite zelo poceni z nizkocenovnikom, tako da letalska vozovnica ne bi smela biti prevelik strošek. Hotelskih nastanitev je ogromno in vseh cenovnih razredov. Jaz sem bivala v strogem centru, le nekaj minut hoje do Buckingamske palače. Po Londonu se seveda lahko premikate tako z metrojem, kot tudi z avtobusi oziroma peš. Jaz sem si izbrala precej turistično možnost in sicer 24-urni avtobus Hop On Hop Off. Ob obisku je namreč tako deževalo, da sem bila vsa premočena v eni minuti. Poleg dežja je namreč pihal še grozen veter. Ta avtobus pa se ustavi točno pred vsako znamenitostjo.

DSC05756


WESTMINSTRSKA PALAČA Z BIG BENOM (1. dan)

Priznam, ko sem prispela v London, sem takoj zjutraj odhitela do slavnega Big Bena. Nešteto fotografij veličastne zgradbe, ki sem jih videla do takrat, so v meni budile veliko mero vedoželjnosti. Zagotovo je London okoli Westminstrske palače resnično lep in zanimiv. Na nekaj metrih se srečate z ogromno in veličastno Westminstrsko palačo, ki ji kraljuje stolp Big Ben. Čez cesto je slavna Westminstrska opatija in nekaj metrov naprej že vidite zastraženo ulico Downing Street 10, kjer že od leta 1732 domujejo vsi angleški premierji.

DSC05799


TRDNJAVA TOWER OF LONDON S SLAVNIM MOSTOM (2. dan)

Za znamenito trdnjavo Tower of London in še bolj znameniti dvižni most Tower Bridge si je potrebno vzeti čas. Čas za ogled z vseh možnih zornih kotov, saj gre za imeniten arhitekturni dosežek. Tradnjava je del danes finančnega predela Londona, ki se imenuje enostavno The City. Zelo blizu trdnjave je danes povsem stisnjena katedrala Sv. Paula, ki so jo zgradili po hudem požaru, ki je leta 1666 skoraj do tal porušil večji del Londona. Če se sprehajate po tem delu mesta po 17. uri, boste uzrli množico povsem enako poslovno oblečenih moških, ki hitijo domov.

DSC05651


BUCKINGAMSKA PALAČA Z MENJAVO STRAŽE (3. dan)

Najbolj priljubljena in obiskana zgradba v Londonu je zagotovo Buckinghamska palača. Obisk Londona brez njenega ogleda je nepopoln. Če vam uspe ujeti še menjavo britanske kraljeve straže in vsega pompa, ki se dogaja ob menjavi, boste še toliko bolj navdušeni. Menjava straže poteka po cesti ob mestem parku St. James, ki povezuje Wellingtonovo vojašnico z Buckinghamsko palačo. V parki kraljujejo simpatične veveričke, ki vas vljudno prosijo za prigrizek. Če vam uspe obiskati še narodno galerijo ob Trafalgarjevem trgu in si ogledati vseh 2.000 umetniških del, potem boste zagotovo več kot utrujeni zaspali v hotelski postelji.

DSC05850


PALAČA KENSINGTON IN HYDE PARK (4. dan)

Zadnji dan se je končno povsem zjasnilo in London se je pokazal v lepši luči. Obiskala sem meni najljubši predel mesta – Kensington. Predel se imenuje po enako imenski kraljevi palači Kensington, kjer trenutno prebivata tudi Princesa Kate in Princ William. Palačo obkrožajo prostrani in skrbno urejeni vrtovi, ki so neločljivo povezani z znamenitim Hyde parkom. Če se sprehodite ob parku, lahko opazite čudovit spomenik in prestižno koncertno dvorano Albert Hall. Za konec si privoščite še ogled voščenih lutk v Madame Tussauds in prestižno nakupovanje v Harrodsu.

DSC05900


London je vsekakor prestolnica, ki jo je potrebno vsaj enkrat obiskati. Moj naslednji obisk bo pa zagotovo bolj muzejsko obarvan, saj je London tudi prestolnica muzejev, ki so vsekakor vredni obiska.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: