Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Kulisa ledenih sveč ob Peričniku

Včeraj se nama je resnično nasmehnila sreča. Slap Peričnik sva obiskala v popolnem trenutku, ko je na kuliso ogromnih ledenih sveč posijalno opoldansko sonce. Slap Peričnik se nahaja v dolini Vrata, ki se nadaljujeje iz Mojstrane in vodi do samega vznožja naše najvišje gore. Poleti nudi dolina prijetno zavetje pred visokimi temperaturami, tokrat pa čudež narave, ki se zgodi ob nizkih temperaturah. Ledena kulisa slapa Peričnik je čarobna in zagotovo nekaj najlepšega, kar sem videla v svojem življenju.

DSC_6369


Slap Peričnik sodi med najbolj znane slapove v Slovniji in je sestavljen kar iz dveh slapov. Zgornji Peričnik je visok 16 m, medtem ko je spodnji visok kar 52 m. Poleti mogočen curek vode spodnjega slapa buči preko obvisele doline, katerega voda teče naprej po ledeniški dolini Vrata in se zliva v Bistrico. Njegova posebnost poleti je ta, da lahko gremo tudi zadaj za slap.

DSC_6294

DSC_6328

Ob ravno pravih zimskih temperaturah pa se tukaj zgodi nekaj najlepšega. Tvorijo se ledene sveče in pričara se čudovita kulisa ledenih sveč. Ko posije še opoldansko zimsko sonce, je vse skupaj dar narave, kateri se priklanjam. Ker je močno posijalo sonce, so se ledene sveče začele lomiti in padati, kar je povzročalo tudi precej hrupa.

DSC_6342

DSC_6331

DSC_6378


Dostop do slapa je tudi pozimi zelo preprost, le malce več truda je potrebnega. Oznake vas že iz glavne ceste proti Kranjski gori vodijo najprej v Mojstrano in nato naprej v dolino Vrata. Pozimi parkirate svojega jeklenega konjička pri zadnjih hišah pred zapornico ali pa še nekaj metrov prej na velikem parkirišču. Do koče pri slapu vas vodi makadamska cesta. Za pot boste potrebovali dobre pol ure oziroma 3 km ter odlično zimsko pohodniško obutev (ledeno cestišče). Pri koči že zagledate slap in do njega se povzpnete zelo hitro, saj vodi dokaj strma pot po gozdu (nič nevarnega).

DSC_6288

DSC_6300

Vsekakor je slap vreden obiska, še posebej v zimskih mesecih. A je potrebno spremljati vremensko napoved, da ujamete kuliso ledenih sveč. Zagotovo prideva na ogled še poleti, saj je čudovit. Prijeten izlet lahko dopolnite še z ogledom zanimivega Planinskega muzeja v Mojstrani.


3 Comments »

  1. Lepo, ja. Že tako dolgo nisem bila v tej dolini, da sem že pozabila nanjo.
    Pri letošnjem pomanjkanju snega tak izlet kar paše, ane.

  2. Sicer sem pred nekaj dnevi vnesla komentar, pa se je nekje izgubil… hotela sem samo povedat, da res dolgo nisem bila tu. Kar pozabim na Vrata. Dobro, da mi včasih drugo povedo, kam bi bilo treba it.
    Sicer pa se fajn malo spehoditi po snegu, je le zima.

    • Saša živjo, ne vem sicer zakaj, ampak nekatere komentarje meče v spam. 😦 Sem jih premaknila, tako da sta sedaj oba vidna. 🙂 Ja, tudi jaz in nisem se mogla načuditi, kako niti jaz niti Matjaž do letos nisva slišala za ta prekrasen slap, njegovo veliko posebnost in veličastnost narave. Neverjetno koliko lepih stvari imamo, a se ne dokopljemo do njih. 🙂 V Vrata pa zagotovo prideva še enkrat poleti s kolesi iz Mojstrane, saj že nisva bila več kot 10 let. Pozdravček 😀

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: