Preskoči na vsebino

SEJŠELI 2021: Premik in rajsko kopanje v Petit Anse (14. dan)

Po sedmih dneh na otoku La Digue je bil čas za premik na največji in najbolj poseljen otok Sejšelov. Otok Mahe je oddaljen eno uro vožnje s katamaranom od otoka La Digue. Z otoka lahko pridete na La Digue samo še s helikopterjem, sicer pa vas čaka mučna vožnja s katamaranom po razburkanem odprtem morju. Midva sva imela prevoz že ob 7h zjutraj, tako da sva imela potem cel dan na voljo že na otoku Mahe. Na otoku sva za 3 dni najela avtomobil, tako da sva bila samostojna. V času korone drugače tudi ne gre, ker se ne smeš voziti z javnimi prevozi. Že doma sem si nagledala eno posebno in zagotovo najlepšo plažo na otoku Mahe – Anse Petit, ki je sicer del pregrešno dragega hotela Four Seasons. Uživala sva po dolgem in počez cel dan, saj je plaža in morje res fantastično. Okrog treh sva se nato čez hribovje odpravila proti najini nastanitvi na severozahodnem delu otoka v zalivu Beau Vallon.


KATAMARAN OTOKA LA DIGUE NA OTOK MAHE

Ob sedmih sva imela že vnaprej kupljeno vožnjo s katamaranom z otoka La Digue na otok Mahe, zato sva vedela, da ne smeva zajtrkovati. To je tudi edina možnost transporta med otokoma (razen helikopterja, ki stane nekaj stotakov na osebo). Odprto morje je res grozno valovito in ni najbolj prijetno. Midva vedno preživiva brez težav, a z nekaj pravili. Nikoli prej ne jeva in pijeva (razen vode) vsaj 2 uri prej, da je prazen želodec. Ko začne voziti, enostavno zapreš oči do konca. Že v pristanišču pa sva zagledala manto, ki je skočila visoko v zrak iz vode. Noro!


NAJEM AVTOMOBILA NA OTOKU MAHE IN RAZGLEDNA TOČKA MIRANTE LA MISERE

V pristanišču na otoku Mahe naju je že čakal najin najeti avto za naslednje 3 dni, tako da sva bila samostojna pri raziskovanju otoka. Avto sva najela pri agenciji Bliss Car, ki jih res lahko samo pohvaliva in priporočiva. Sicer se po otoku lahko premikate tudi s poceni javnim prevozom (avtobusi), a v času korone je to nedovoljeno. Mahe je kar kaotičen otok in ceste so precej zapletene. Vozijo po kontra strani, torej po levi in imajo angleški sistem vožnje, kar je za nas izziv. Hkrati se domačinom precej mudi in ceste so res ozke po otoku. A lepo počasi se daleč pride. Midva sva se odločila, da bova privi dan preživela na prelepi plaži, na poti do tja pa sva se ustavila še na razgledni točki Mirante La Misere, od koder je lep pogled na novo naselje Eden, kjer lahko tujci kupimo svojo namestitev.


PLAŽA PETIT ANSE

Po otoku Mahe nisva imela namena kaj preveč raziskovati, ker naju med pripravami ni pritegnilo prav nič posebnega. Glavno mesto Victoria sva si ogledala že takoj ob prihodu, zato se vanjo nisva vračala. Sva si pa želela kopanja na eni od najlepših plaž in našla sva jo. Plaža Petit Anse je sicer del pregrešno dragega hotelskega resorta Four Seasons (verjetno celo najdražjega na celem otoku). A vendar sejšelska zakonodaja ne prepoveduje dostopa do katerekoli plaže, četudi nisi gost hotela. Ob hotelu pri vratarju je precej parkirišč, tako da lepo parkirate svoj avto in se popišete pri vratarju, nato pa lepo 15 minut navzdol do prečudovitega in mirnega zaliva. Plaža je dovolj velika za vse goste. Levi del je bolj namenjen hotelskim gostom, desni pa popolnoma divji in namenjen dnevnim obiskovalcem. Ležanje pod palmo, turkizno morje in bela drobno mleta mivka – to je lajf. Zaliv je popolnoma miren in čist, tako da je bilo kopanje fantastično. Morje pa 30 st. Celzija, kar je prava fantastika. Rajsko in sanjsko, zato sem cel dan preživela v morju.


NASTANITEV V ZALIVU BEAU VALLON

Pozno popoldan sva se odpeljala do najine nastanitve na otoku, ki sem jo mogoče celo zgrešila. Ampak sem jo rezervirala preden sva našla Petit Anse na zemljevidu. Sicer bi lokacijo zamenjala bližje Petit Anse. Nič zato, ker sva tako in tako imela namen prevoziti cel otok. Do Beau Vallona sva se peljala po drugi cesti, ki vozi čez hriboviti del otoka na sever. Željo sva imela po lepem razgledu in ogledu tovarne čaja, a je bilo na hribu zelo oblačno in megleno, tako da nisva videla nekaj metrov pred seboj. Nič zato, ker čaj sva že videla na več koncih sveta. Nora gneča avtomobilov se je valila iz Mahe v Beau Vallon po edini ozki in vijugasti cesti, tako da sva prispela res pozno do najinega prečudovitega apartmaja. Res pravi luksuz in pogled na celoten zaliv. Hitro sva se namestila in si še privoščila večerni sprehod po plaži. Res lep zaliv, lepa plaža, a žal zaradi korone popolnoma prazna. Vsi hoteli in restavracije prazne, na plaži tu in tam čuden domačin. Sejšeli imajo zelo veliko težavo s trdimi drogami in kar 1000 ljudi na heroinu (na 80.000 vseh prebivalcev). Zelo podobno je z alkoholom – res ga pijejo in to na polnoooo na vsakem koraku. Na plaži nisva našla prav nobene ponudbe, razen svežega kokosa in tudi v temi sva pravzaprav kar pobegnila v najin apartma, saj so bile ulice popolnoma prazne, takoj ko se je znočilo. Kar čudna scena, a vseeno zelo lepo.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 495 EUR

  • taksi na La Digue do pristanišča = 200 SCR (10,5 EUR)
  • hitri čoln Cat Cocos La Digue – Mahe = 130 EUR
  • najem avta Bliss Car za 3 dni = 175 EUR
  • kosilo v Four Seasons (club sendvič, kalamari, voda) = 1.125 SCR (59 EUR)
  • trgovina = 199 SCR (10,4 EUR)
  • kokos in kava, nekaj sladkega ob cesti = 165 SCR (8,6 EUR)
  • spanje Surfers Cove Apartments (N) = 105 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 19,10 SCR; 1 EUR = 1,20 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: