Preskoči na vsebino

SEJŠELI 2021: Ogled destilarne domačega Takamaka ruma (15. dan)

Po odličnem spancu v kraljevskem apartmaju sva jo že ob 7h zjutraj mahnila proti najini plaži Petit Anse. Dan sva si organizirala drugače. Na poti do plaže sva si zamislila zajtrk v kavarni ob cesti, a te kavarne nikakor nisva našla. Ker na Sejšelih ne obstajajo. Na koncu sva v eni od mini trgovinic (v lasti Indijcev) kupila ocvrte miške in jogurt. Na plažo sva prišla prva in celo dopoldne sama uživala, saj je bilo oblačno vreme in obiskovalcev ni bilo. Nama je takšno vreme še ljubše, ker se ni treba skrivati pred soncem. Nekaj ur kopanja in uživanja na plaži, potem pa sva se odpeljala na zahodni del otoka ter na ogled zanimive destilarne domačega ruma pod blagovno znamko Takamaka, ki ima že dolgo tradicijo. Res zanimiv ogled se je končal tudi s pokušanjem. Po ogledu sva se odpeljala nazaj do apartmaja ter si privoščila pozno kosilo na plaži Beau Vallon in dolg sprehod po plaži.


PONUDBA NA OTOKU

Za otok Mahe nisva imela veliko predhodnih načrtov. Ogled destilarne ruma je bil res edini cilj na otoku, zato sva ostalo prilagodila le-temu. Celo dopoldne sva preživela na že od včeraj znani lokaciji in sicer popolnoma sama. Do plaže sva imela kar dobre pol ure vožnje in upala na zajtrk v kakšni obcestni kavarni. A le te ni bilo nikjer. Ob cesti sva videla le izjemno majhne ter preproste tržnice ter mini lokalne trgovinice z zelo preprosto ponudbo. Sejšeli res nimajo kavarn! V trgovini sva si zato kupila jogurte in ocvrte miške, ki sva jih nato pojedla kar na plaži. Plaža je bila povsem prazna, ker je bilo oblačno vreme. Nama je to povsem ustrezalo, ker sva bila sama v raju. Celo dopoldne sva se kopala in sprehajala po rajski plaži.


KOPANJE NA PLAŽI PETIT ANSE

Celo dopoldne sva preživela na plaži Petit Anse. Sama v raju. Ni kaj dodati. Kopanje in sprehajanje po plaži. Top!


POSTANEK NA ANSE INTENDANCE

Še ena plaža na poti do destilarne je bila vredna postanka. Divja, prazna, visoki valovi. Lepa, a najin izbor je bil mnogo lepši. Ima pa tudi manjši bar, kjer sva popila svež kokos.


OGLED DESTILARNE RUMA TAKAMAKA

Če si res želite ogledate destilarno, se vnaprej organizirajte. Namreč destilarna ima svoj odpiralni čas (pon – pet od 10:30 – 16:30) in samo ob 11h, 13h in 15h brezplačni vodeni ogled skupine po destilarni. Nama je uspelo priti v času odprtja in celo na vodeni ogled ob 13h. Prijazna gospa nam je razložila zgodovino, nas popeljala čez prostore in na koncu smo za doplačilo lahko okušali rum vseh okusov (razen 8 let staranega, ki je seveda poseben in v omejenih količinah). Ogled je brezplačen, seveda pa si nadejajo kakšnega nakupa na koncu v njihovi trgovini. Na Sejšelih so se prvič srečali z rumom že v sredini 16. stoletja, ko so ga predstavili britanski mornarji. Šele od poznega 19. stoletja in zgodnjega 20. stoletja so na otokih gojili sami sladkorni trs (predvsem za dopolnitev zaloge sladkorja zaradi redkih obiskov z ladij). Šele ko je bila dobava sladkorja na otoke vse pogostejša, se je uporaba sladkornega trsa začela razvijati. Destilarna Trois Frères je bila ustanovljena leta 2002 in se nahaja na starem nasadu tropskih začimb, La Plaine St André, ki sega v 17. stoletje. Družini d’Offay je bil nepremičnina, ki je območje nacionalne dediščine, dana v najem, in jo v obdobju dveh let in pol obnovili, da bi postavili destilarno. Ime Takamaka se nanaša na lokalni zaliv na otoku in je ime lokalnega drevesa, ki je prikazano na prvih etiketah ruma. Blagovna znamka Takamaka se zdaj mednarodno izvaža na trge v Evropi in ZAE. Dandanes na otoku skoraj ni sladkornega trsa, ker imajo vladno prepoved, saj imata prednost na redkih rodovitnih tleh zelenjava in sadje. Zato uvozijo že melaso (sok sladkornega trsa), ki jo nato destilirajo skozi tradicionalne postopke. Rum nato zorijo v starih ameriških sodih, v katerih je nekoč zorel burbon. Na posestvu smo si ogledali prenovljeno hišo, zgodovinske ostanke stare odprte kuhinje, na posestvu imajo tudi dve orjaški želvi (žal zaprti na majhnem prostoru!), začimbni vrt in destilarno. Na koncu pa smo lahko tudi pokušali različne vrste njihovega ruma Takamaka. Vsekakor priporočam ogled, če imate čas.


ZALIV BEAU VALLON

Pozno popoldne sva prispela nazaj do apartmaja in šla peš na plažo na kosilo. Res žalostni prizori Sejšelov v času med in po koroni. V velikih hotelih le nekaj sob polnih, vse restavracije zaprte ali z eno mizo polne. Plaža in morje s peščico posameznikov. Koliko škode so utrpeli ljudje, ki so živeli od turizma. Sploh si ne znamo prestavljati. In žal na Sejšelih izhoda ali druge možnosti ni. Turizem ali nič? In danes so tam – NIČ! Zgolj preživetje od praktično nič dohodkov.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 172 EUR

  • trgovina zajtrk = 100 SCR (5,2 EUR)
  • Takamaka Rum Destilery okušanje = 100 SCR (5,2 EUR)
  • bencin 20 l po 20,22 SCR = 410 SCR (21,5 EUR)
  • kosilo (club sendvič, fish&chips, voda) = 535 SCR (28 EUR)
  • svež kokos = 50 SCR (2,6 EUR)
  • trgovina = 76 SCR (4 EUR)
  • spanje Surfers Cove Apartments (N) = 105 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 19,10 SCR; 1 EUR = 1,20 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: