Preskoči na vsebino

JAPONSKA: Načrt potovanja (14 dni)

Dežela prijaznih ljudi, gejš in samurajev. Potovanje s hitrimi vlaki, ki peljejo do 320 km/h, je prav posebno doživetje. Točnost, urejenost, spoštovanje narave in sočloveka so vrline Japoncev. Veličastni budistični in šintuistični templji imajo bogato zgodovino ter prekrasno arhitekturo. Nepozabni in predvsem zdravi kulinarični užitki polepšajo vsak dan na poti. Dih jemajoči so japonski vrtovi, v katerih se z vso svojo lepoto bohotijo tudi 300 let stara drevesa. V sproščujočih kopelih s termalno vodo lahko razvajate telo in duha. Bonsaji, makaki opice, vulkan Fuji, velemesta Tokyo in Osaka, spominski park Hiroshima – vse to in še veliko več je Japonska.

8cbd8-japonska2b199

Kyoto, Japonska

Japonsko sva obiskala septembra, saj sva se želela izogniti gnečam med cvetenjem češenj in jesenskim obarvanim listjem. Poletja so na Japonskem neznosna, zaradi visoke vlage ter monsunov. Zime pa prav tako mrzle kot pri nas. Priznam, da sva izbrala najboljši čas, saj turistov ni bilo, vreme pa je bilo idealno za raziskovanje mest. Kako sva doživela celotno potovanje sem povzela na hitro v prispevku Japonska: skozi moje oči ter hkrati podrobno beležila celoten stroškovnik 14-dnevnega nepozabnega potovanja. Z hitrimi vlaki sva prevozila kar 4.000 km in skupaj zapravila 3.613 EUR. Letalsko karto si lahko danes priskrbite še precej ugodneje s pomočjo spletne strani Po svetu.

Ker sva potovala z vlaki, katerih karta ni ravno poceni, je strošek potrebno kar se da najbolj izkoristiti. Zato sva potovala zelo hitro in skoraj vsak dan menjala lokacijo. Na koncu sva nekaj dni preživela v Tokyu, a vseeno vsak dan odpotovala na izlet proti severu.

1727e-japonska2b324

Tokyo, Japonska

PRED ODHODOM

Pred potovanjem si morate nujno še doma urediti Japan Rail Pass (JRP) za hitre vlake, saj ga na Japonskem ne morete kupiti. Priporočljivo je tudi najeti modem za brezžični internet, saj je WI-FI zelo slabo dostopen. Prav tako s seboj odnesite gotovino, saj so precejšnje težave z dvigovanjem denarja na bankomatih.

Osnovne informacije pred odhodom – kdaj, zakaj in kako?

Denar in plačevanje na Japonskem

Voucher za vlake (JRP) je doma

Japonska v številkah

d4da6-201408_japonska2b12_dan

Najina pot na potovanju po Japonski, september 2014.

NA POTI

Lokacija 1: Takayama

V Tokyo sva prispela ob 9. uri zjutraj in se s hitrimi vlaki takoj odpravila na do vasice Takayama, ki slovi po simpatični tržnici in starodavnih tipičnih lesenih hišah. Naslednji dan sva si ogledala mestno jedro in popoldan odšla z avtobusom do vasi Shirakawa-go, kjer ljudje še vedno živijo v tipičnih japonskih hišah. Zvečer seveda obvezno preveriti, če je Hida Beef res tako posebna govedina. Prenočila sva v simpatičnem hotelu Hotel Quality Hostels K’s House (54 EUR, N).

Prvič s Shinkansnom (1. dan)

Shirakawa-go in Hida Beef (2. dan)

e882b-dsc_1476

Shirakawa-go, Takayama, Japonska

Lokacija 2: Kanazawa

Najina naslednja postaja je Kanazawa, v katerem se nahaja še danes mestna četrt z gejšami in vstopila v tipično hišo, kjer so in še danes nastopajo prave gejše. Obiskala sva tudi tradicionalno hišo samurajske družine Nomura ter že zjutraj pisano in zelo urejeno mestno tržnico. Na tržnici sva si privoščila tudi prvi sushi na tradicionalen način “ob pultu”. Največji razlog za postanek v Kanazawi je bil sprehod po najlepšem japonskem parku Kenroku-en ob gradu Kanazawa. Mesto naju je povsem navdušilo z urejenostjo in odlično kulinariko na vsakem koraku. Prenočila sva v Kanazawa Miyako Hotel (55 EUR, N).

Gejše, samuraji in najlepši park (3. dan)

22505-dsc_1643

Grad Kanazawa, Japonska

Lokacija 3: Kyoto

Najina naslednja postojanka na poti je vsem poznan Kyoto, ki je prestolnica japonske kulture in zgodovine. Dan sva namenila mestu in si ogledala tempelje ter predel mesta GION z gejšami. Naslednji dan sva se odpravila v manjši obmorski kraj Amanohashidate, ki slovi po naravnem peščenem mostu, na katerem raste kar 8000 pinij (Unesco). Tudi naslednji dan se podava na enodnevni izlet v mesto Nara, ki slovi po srnah v mestu in lepem templju, ki je v parku. Nato obiščeva še slavni Fushimi Inari Shrine z nešteto oranžno obarvanimi tori vrati, ki tvorijo prave tunele. Tri noči spiva v hotelu Ibis Styles Kyoto Station (62 EUR/N).

Templji v Kyotu (4. dan)

Unescov Amanohashidate (5. dan)

1.200 srn v Nari (6. dan)

Japonska (139)

Golden Temple, Kyoto, Japonska

Lokacija 4: Beppu

Majhno obalno mesto Beppu je znano po geotermalnih vrelcih in na splošno po tradicionalnih japonskih toplicah (ONSEN). Osem različnih povsem naravnih geotermalnih izvorov vode/pare so različnih barv in oblik, stari pa so že tudi več kot 1200 let. Barve vrelcev določajo kamenine in strukture tal pod njimi. Zvečer se tudi midva razvajava v japonskih toplicah. Prespiva v tradicionalni japonski hiši Nogamihonkan Ryokan (63 EUR, N).

Geotermalni Beppu (7. dan)

83306-japonska2b239

Beppu, Japonska

Lokacija 5: Hiroshima

V Hiroshimi sva namenoma izbrala hotel bolj v centru mesta s pogledom na spominski park (PEACE MEMORIAL PARK), ki je posvečem vsem žrtvam odvržene atomske bombe leta 1945. S trajektom sva se odpeljala še do otoka Miyayime, ki je poznan po čudovitev pogledu na plavajoči tori (Floating Tori). Noč sva preživela v hotelu Sunroute Hiroshima (34 EUR, N).

Spominski park Hiroshima (8. dan)

2edfc-japonska2b277

Hiroshima, Japonska

Lokacija 6: Tokyo

Do konca potovanja sva preživela v Tokyu, a vseeno skoraj vsak dan odpotovala na izlet izven mesta. V mestu sva si ogledala vse znane mestne četrti. Poslovna četrt Shinjuku z visokimi stolpnicami, zapravljiva Omotesando, elektronska Akihabara, gneča v Shibuyi in še druge. Zgodaj zjutraj sva se počasi premikala po največji ribji tržnici na svetuTsukiji in si privoščila najboljši sushi na svetu. Naslednji dan sva se odpravila na sever v vas Omiya, ki slovi po muzeju bonsajev ter sedmih bonsajskih vrtovih, katerih lastniki so največji bonsajski mojstri na svetu. Zadnji dan sva se z hitrim vlakom in avtobusom odpeljala daleč proti severu v Nagano, kjer sva obiskala v park, kjer lahko opazuješ makaki opice v njihovem naravnem okolju. Dan, ki ga nikolil ne pozabiš. Spala sva v mestni četrti Ueno v hotelu Mystays Ueno Iriyaguchi (51 EUR, N).

Uspelo nama je (9. dan)

Ribja tržnica Tsukiji (10. dan)

Bonsajski raj (11. dan)

Dan z makaki opicami (12. dan)

a3e1b-japonska2b2840129

Makaki opice, Jigokudani Snow Park, Japonska

Hoteli na poti

Kulinarične dobrote

Potovanje po Japonski je lahko povsem drugačno od najinega, če namesto hitrih vlakov za prevozno sredstvo izberete avtomobil. Takrat ne boste raziskovali le ogromnih mest, ampak boste spoznali podeželsko Japonsko. Nama je uspelo delček te Japonske doživeti, saj sva si izbirala tudi manjše, nepoznane kraje. Tam nama je bilo najlepše, zato zagotovo naslednjič Japonsko raziskujeva z najetim avtomobilom severno od Tokya.

4f8e4-japonska2b46

Japonske kulinarične dobrote

6 Comments »

 1. Andreja, ravno sem se vrnil z 15 dnevnega potovanja po Japonski in tale tvoj opis mi je prišel zelo prav 🙂
  Hvala za uporabne informacije. In priznam, Japonska me je očarala..

  • Damjan živjo, me izjemno veseli tako za uporabnost zapisov kot tudi za tvoje doživljanje Japonske. Japonska je res krasna in tudi mene/naju je povsem očarala. Še včeraj sem rekla, da bi tja pa res šla kar živeti. 😀 Srečno in vse dobro!!!

   • Hvala Andreja! Prepotoval sem podobno ruto kot vidva, malo dlje sem se zadržal okoli Mt Fuji-ja, kjer je bilo res krasno in čudoviti razgledi.
    Ja Japonska očara, tudi jaz bi se preselil tja 🙂 Vidim, da veliko potujeta. Sicer tudi jaz (sem backpacker po duši), JV Azijo sem v celoti obdelal, drugo leto pa se podam v kako J Ameriko..
    Srečno in vse dobro tudi tebi/vama in še veliko lepih potovanj!!!

   • Hvala Damjan! Tudi midva sva imela v planu mt. Fuji, a je bilo slabo vreme in je bil ves čas popolnoma v oblakih. Spomladi je tam okoli prečudovito. Bom vesela, če boš še kdaj delil z mojimi bralci kakšno svojo izkušnjo. Teh ni nikoli preveč, če se kam odpravljamo, kajne. 🙂 Tudi midva greva februarja v Argentino in imava v planu kar precej. Čakam na kakšno dobro karto, da kupim in naredim potem popotniški plan. Se prav veselim, če bova izmenjala kakšne načrte/izkušnje tudi v bodoče. Iskrena hvala za lepe želje. 🙂

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: