Preskoči na vsebino

JAPONSKA: Bonsajski raj (11. dan)

Dovolj Tokya in mestnega vrveža okrog ogromnih železniških postaj. Kot velika ljubiteljica bonsajev in umetnosti malih dreves sem si zaželela poseben izlet. Obiskala sva manjšo vas Omiya, ki je le pol ure z vlakom oddaljena od Tokya. Vas je poznana po bonsajih, zato najdemo muzej in kar 7 zasebnih bonsajskih vrtov. Lastniki vrtov so seveda največji bonsajski mojstri na svetu.
7b3e1-japonska2b2835629

Moja shishigashira v bonsajski verziji.

Z vlakom se najprej odpeljete do postaje Omiya, kjer se nato z zelo lokalnim vlakom odpeljete še dve postaji do postaje Omiya Koen (doplačilo). Prispete naravnost v majhno vasico OMIYA BONSAI VILLAGE, kjer ste le nekaj metrov oddaljeni že od prvega zasebnega bonsajskega vrta. Mirna in prekrasna vasica živi že od leta 1925. Zaradi velikega potresa, ki je bil v Tokyu leta 1923, so veliki umetniki bonsaizma, poiskali novo, primernejšo lokacijo. Vas Omiya je bila izbrana zaradi čiste vode, odlične kakovosti zemlje ter nenazadnje velikosti zemljišč.

ac402-japonska2b352

Vas Omiya je naravnost čudovita in mirna – pravljično vzdušje.

Najprej sva si ogledala muzej OMIYA BONSAI ART MUSEUM (vstopnina 4,5 EUR), ki je le nekaj ulic oddaljen od železniške postaje. Ko sva se sprehajala po ulicah, je bila strašna tišina, pa čeprav sva bila med tednom. Srečala sva le nekaj domačinov in med njimi tudi starejšo gospo, ki ni znala niti besedice angleško, pa se je tako želela pogovarjati z nama. Turistov enostavno ni. Nisva srečala niti enega samega turista v celi vasi.

3ae07-japonska2b2836129

Obisk muzeja bonsajev z najlepšimi primerki je preprosto vrhunec dneva.

V muzeju vam najprej razložijo vse osnove bonsaizma – kaj je bonsai, kakšne so oblike bonsajev, kako se umeščajo v prostor, kako jih oblikujemo in podobno. Nato so seveda v zunanjem delu muzeja razstavljeni najlepši bonsaji, ki že imajo končne oblike. Naravnost čudoviti! Če vsaj malce poznate umetnost bonsaizma, potem vam je zelo hitro jasno koliko let so stara ta drevesa ter koliko ur dela in ljubezni je vložene v majceno drevo.

0886d-japonska2b354

Bonsaji v muzeju so zelo stari in naravnost prečudoviti.

Na žalost je fotografiranje prepovedano. Dovoljujejo le fotografiranje bonsajev, ki so tisti dan na posebnem delu muzeja. Vsak dan jih nekaj postavijo na ogled, ostali pa so samo za spomin. 🙂

facfb-japonska2b358

Pa še jablana s pravimi sadeži v bonsajski izvedbi.

b0d7d-japonska2b360

V muzeju vsak dan na ogled in slikanje postavijo le najlepše bonsaje.

Nato sva si ogledala še ZASEBNE BONSAJSKE VRTOVE v vasi in sicer največje in tiste, ki so bili odprti. Vse vrtove (razen enega) si lahko ogledate zastonj in načeloma so vedno odprti. Pozvonite na zvonec hiše in tam vas bodo pričakali prijazni lastniki oziroma kar bonsajski mojstri. Tukaj delajo tudi študentje, ki so očitno na praksi. Vsakega obiskovalca so izredno veseli, v vrtu lahko preživite kolikor časa želite, si ogledate vse bonsaje. Je pa res, da jih ima vsak vrt po nekaj sto na nekaj 10 kvadratnih metrih. Raj za ljubitelje, dobesedno!

80c92-japonska2b363

Zasebni vrtovi so odprti za obiskovalce in imajo prekrasne primerke.

Fotografiranje je povsod strogo prepovedano, saj so bonsaji kot slike, ki jih potem tudi redno razstavljajo na mednarodnih razstavah. Vse bonsaje v vrtovih lahko seveda tudi kupite in moram priznati, da so cene krepko nižje od cen pri nas. Za nekaj fotografij sva se kljub vsemu le uspela dogovoriti.

26149-japonska2b364

Večina bonsajev v vrtovih je tudi na voljo za nakup.

Po vrtnitvi nazaj v Tokyo sva imela pravo raziskovalno nalogo, saj sva si zaželela TAKOYAKI. Tradicionalno jed – pečeno kroglo iz testa, v kateri je nekaj zelenjave (korenček in še nekaj) ter kos hobotnice. Vse skupaj popečejo na vroči plošči (poseben model) in na koncu postrežejo z želenim prelivom in naribanim sirom. Oh, kako zelo dobro!

07f04-japonska2b369

Takoyaki – krogle iz testa z zelenjavo in koščkom hobotnice.

8605e-japonska2b370

Za temi božanskimi kroglami se mi pa toži in jih prav pogrešam.

Ker je ostalo še nekaj časa in kar ni bilo konca dneva, sva poiskala še četrt KAPPABASHI ali “Kitchen Street”, kjer prodajajo samo kuhinjske pripomočke (nože, posode, modelčke…) in tudi tiste modele hrane, ki jih lahko gledate v vsaki restavraciji v izložbi. To je pa prav čudna trgovina, ker bi kar vse pojedel. Ups, plastično je.

e9ab3-japonska2b378

Na ulici Kappabashi prodajajo samo kuhinjske pripomočke.

Ker sva bila oddaljena od svojega hotela le nekaj ulic stran, sva si ogledala še zadnji tempelj SENSO-JI, ki je zelo lep, a turistično zelo zelo obiskan. Gneča, gneča, gneča. Sva kar pobegnila proti hotelu, a žal prepočasi. Ujela naju je le 500 metrov stran od hotela takšna nevihta, da sva obtičala v trgovini in se nisva mogla premakniti uro in pol. Tokyo je plaval – na ulicah je bilo pol metra vode, zalilo je vse trgovine, veter je močno pihal, mokri smo bili že v sami trgovini. Kljub vsemu sva se po uri in pol odločila zaplavati v supergah proti hotelu. Še sreča, da sva imela v sobi odličen sušilnik za lase. Dela je bilo precej… 🙂

d3910-japonska2b383

Tempelj Senso-ji je zelo lep, a za moj okus je tukaj prevelika gneča.

 

Stroški dneva = 99 €

 • hotel Mystays Ueno Iriyaguchi = 51 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
 • zajtrk v trgovini = 653 ¥ (4,9 EUR)
 • vlak Omiya Koen in nazaj = 4 x 150 = 600 ¥ (4,5 EUR)
 • vstopnina Bonsai Art Museum = 600 ¥ (4,5 EUR)
 • voda na postaji 0,5l = 110 ¥ (0,8 EUR)
 • kosilo Takoyaki 2 porciji po 6 kosov = 1.070 ¥ (8 EUR)
 • čokolada, voda = 352 ¥ (2,6 EUR)
 • dežnik = 540 ¥ (4 EUR)
 • večerja McDonalds = 892 ¥ (6,7 EUR)
 • jogurti, štručke =389 ¥ (2,9 EUR)
 • magnetki za hladilnik = 900 ¥ (6,7 EUR)
 • palčka za srečo v templju = 100 ¥ (0,75 EUR)
 • kartice 2x za domov = 200 ¥ (1,5 EUR)
Zemljevid poti

Relacija: Tokyo – Omiya – Omiya Koen – Omiya – Tokyo
Trajanje: 42 min
Prevoženi km = 58 km
Cena vozovnice z JRP = 300 ¥ (2,24 EUR)
Cena vozovnic brez JRP = 3.280 ¥ (25 EUR)

339c4-japonska2b351

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: