Skip to content

JAPONSKA: Dan z makaki opicami (12. dan)

Zadnji dan se mi je uresničila največja želja na potovanju po Japonski. Zelo sem si želela videti “SNOW MONKEYS”, a ker te prelepe in predvsem zanimive opice živijo v hribovitem delu Japonske je bilo malo verjetno. Kljub vsemu sva našla pot do njih in neizmerno uživala v njihovi družbi.
82594-japonska2b2840729

Makaki opice ali snow monkeys v svojem termalnem bazenu.

Kar nekaj ur sva porabila na internetu, da sva našla vse informacije o parku, kjer lahko v naravnem okolju opazujemo rdečelične MAKAKI OPICE ali snow monkeys (macaque monkeys). Na koncu sva ugotovila, da je to lahko celo krasen enodnevni izlet kar iz Tokya in uresničile so sanje.

Najprej s šinkansen vlakom do NAGANA. Mesto, kjer so bile zimske olimpijske igre leta 1998. Mesto leži v hribovitem delu Japonske in sicer severno od Tokya. Vozili smo se po dolini z neverjetno hitrostjo tudi skozi nešteto tunelov. Mesto je majhno, lepo, videla sva tudi še nekaj dvoran, ki so bile zgrajene v času olimpijade. Sprehodila sva se tudi po glavni ulici do ZENKO-JI TEMPLJA in si privoščila NAGANO PALAČINKO.
e5dd2-japonska2b2841929

Nagano – mesto zimskih olimpijskih iger leta 1998.

ca98d-japonska2b2842029

Sprehodila sva se po glavni ulici do templja Zenko-ji.

Na železniški postaji v Naganu sva nato počakala lokalni avtobus številka 3, ki vozi do JIGOKUDANI MONKEY PARK. Nagano je tudi izhodišče za precej odličnih smučarskih središč, ki so tukaj v okolici in avtobusi vozijo v smučarski sezoni do njih vsakodanevno. Izven sezone pa je le nekaj avtobusov, zato je potrebno vedeti ure odhodov in potem seveda prihodov nazaj v mesto. Ob 9.10 je vsekakor odhodni avtobus proti parku. Vozili smo se mimo riževih polj ter nasadov jablan in grozdja. To območje je znano po pridelavi jabolj in grozdja. Proti Naganu nazaj iz parka je avtobus odpeljal okrog 14. ure.

1db06-japonska2b388

Iz Nagana se z lokalnim avtobusom odpeljete proti parku Jigokudani.

db543-japonska2b2841529

Hribovita pokrajina je posajena z rižem ter trtami in jablanami.

Po 45 minutah vožnje z avotbusom, katerega plačate kar šoferju, prispemo vhoda v JIGOKUDANI MONKEYS PARK (vstopnina 3,8 EUR). Lepa gozdna stezica nas po 30 minutah hoje pripelje do vhoda v park. Med potjo so poučne table, ki nas podučijo o življenju makaki opic. Med potjo pojejte tudi vso malico, ki ste jo prinesli s seboj, saj je hrana v parku prepovedana.

443c7-japonska2b390

Pol ure hoje po urejeni gozdi poti vas pripelje do vhoda v park.

c3966-japonska2b391

Ob poti vidite tudi eno termalno kopališče z vrtino.

Nisem imela prav velikih pričakovanj, zato sem bila še toliko bolj presenečena. Kljub vsemu sva šla v naravno okolje in nikoli ne veš ali boš sploh kaj videl. Žival ne moreš prepričati kdaj naj se pokaže. A na licu mesta sem šele razumela… Že takoj na vhodu je bilo nešteto opic, mladički vse naokoli z mamami, ta ljubezen in varovanje mladičev. Neverjetno… kar solze sem potočila od sreče. Tako prisrčnih in ljubkih živali pa že dolgo ne.

e3070-japonska2b394

Tako lepih in ljubkih živali že dolgo nisem videla.

Park leži v soteski, kjer se zliva precej velika reka v dolino, na obeh straneh je strmo skalnato pobočje in seveda gozd. Opice živijo v tem gozdu, pa vendar se vsak dan družijo na tem mestu. Ko se zbudijo visoko v drevesih, pozajtrkujejo in se pridejo nato v to dolino družiti in zabavati čez dan. Zvečer se vrnejo nazaj v gozd in prenočijo na drevesih v gozdu.

12859-japonska2b399

Mladičev je polno in zganjajo norčije na vsakem koraku.

Opičje norčije brez meja, skakanje, nagajanje, cukanje. Mladičev je ogromno in res so pravi mali pobalini. Sedela sem na klopi in jih opazovala. Kar naenkrat me nekdo vleče za nahrbtnik. Seveda je bil eden od mladičkov, ki je bil zelo radoveden. Božanje in dotikanje je prepovedano, saj so to kljub vsemu divje opice in mame imajo vse zelo pod kontrolo. Izgleda, kot bi pripeljale mame svoje otroke na otroško igrišče. Posedejo se naokoli, mladički pa zganjajo na igralih vse mogoče norčije iz minute v minuto.

ca05c-japonska2b2841229

Vzajemna pomoč in druženje ter izkazovanje nežnosti.

Tukaj je seveda še en razlog, zakaj prihajajo na to mesto – naraven termalni bazen, kamor se hodijo pozimi greti. Tukaj zapade ogromno snega in je precej mrzlo.

cb505-japonska2b2841129

Ob mrzlem vremenu jih privabi sem naraven termalni bazen.

Zanimiva je opičja hierarhijaalfa samec ali vodja tropa namreč ima vse pod kontrolo. Je mogočen, največji in res pravi car. Ko je on v bazenu, nihče (ampak res nihče) ni v bazenu. Vse opice poskačejo ven iz bazena že ko se približuje. Če so druge opice v vodi, ves čas gledajo kje je gazda, da jih slučajno ne preseneti, ker potem je hudo. Ves čas z enim očesom opazuje dogajanje in če je kje preveč akcije, takoj posreduje. V glavnem – CAR!

a3e1b-japonska2b2840129

Vodja tropa ima vse pod kontrolo in ne zatisne očesa.

 

Stroški dneva = 142 €

– hotel Mystays Ueno Iriyaguchi = 51 EUR (nočitev za 2 osebi brez zajtrka)
– trgovina zajtrk in malica za pot = 1.436 ¥ (10,7 EUR)
– bus Nagano – Jigokudani Park – Nagano = 4 x 1.400 ¥ = 5.600 ¥ (42 EUR)
– vstopnina Jigokudani Monkey Park = 1.000 ¥ (7,5 EUR)
– kosilo juhica = 1.600 ¥ (12 EUR)
– palačinki Nagano = 1.200 ¥ (0,9 EUR)
– trgovina jogurti, kruh, čokolada = 255 ¥ (1,9 EUR)
– 2 kartice za domov = 200 ¥ (1,5 EUR)
– kava in mango juice = 850 ¥ (6,4 EUR)
Zemljevid poti

Relacija: Tokyo – Nagano – Jigokudani – Nagano – Tokyo (vlak + bus)
Trajanje: 364 min (vlak) + 90 min (bus)
Prevoženi km = 438 km + bus do parka
Cena vozovnice z JRP = 5.600 ¥ (42 EUR) (samo bus za doplačilo)
Cena vozovnic brez JRP = 21.180 ¥ (158 EUR) (vlak + bus)

833b6-japonska2b387

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: