Preskoči na vsebino

MOJ IZBOR: 6 priljubljenih enodnevnih izletov v Avstrijo

Sonce nas počasi greje in začeli so se priljubljeni izleti tako doma kot tudi k sosedom. Avstrija, Italija in Hrvaška so tako zelo blizu, da se k njim lahko odpravimo med vikendom na enodnevni izlet. Pred časom sem že pripravila prispevek o enodnevnih izletih čez mejo v Italijo. Tokrat pa sem pripravila nabor enodnevnih izletov k našim severnim sosedom. Precej blizu se nahaja čudovit razgled na Vrbsko jezero s stometrskega razglednega stolpa Pyramidenkogel. Sprehod ob Vrbskem jezeru z obiskom Minimundusa vam bo zagotovo polepšal dan. Ko se bo še malce ogrelo si privoščite obisk posebne ledene jame Eisriesenwelt ali vožnjo po čudoviti gorski cesti Grossglockner. Malo dlje pa se nahaja še eno čudovito romantično jezero Hallstatt z zelo posebnim rudnikom soli. Za ljubitelje Mozarta je obisk Salzburga pravzaprav kar nujen.

4e4f1-dsc_0903


CELOVEC – STOMETRSKI RAZGLEDNI STOLP PYRAMIDENKOGEL

Leseni razgledni stolp je resnično nekaj posebnega. Leži ob Vrbskem jezeru na 905 m nadmorske višine in omogoča veličasten pogled na sosednje gore, jezera in doline dežele ob Dravi – od Karavank do Visokih Tur na severu. Modrina Vrbskega jezera je presenetljivo lepa. Moderno dvigalo vas popelje na vrh v pičlih 30 sekundah. Povzpnete se lahko tudi do vrha po 441-ih stopnicah. Na vrhu so tri razgledne ploščadi, tako da je za vse obiskovalce dovolj prostora. Navzdol se lahko odpravite po stopnicah, z dvigalom ali pa s pravim zaprtim toboganom, katerega steza se vije vzdolž stolpa.

Klikni za več informacij

12586-dsc_0917


VRBSKO JEZERO IN MINIMUNDUS

Le nekaj kilometrov nas loči od Minimundusa, malega sveta ob Vrbskem jezeru, kjer boste prišli na svoj račun predvsem veliki, seveda pa bo tudi za majhne izlet zelo zanimiv. Minimundus so odprli že leta 1958. V njem najdete več kot 150 miniaturnih svetovno znanih arhitekturnih objektov v merilu 1:25, ki so narejeni z izvirnimi materiali (če je le tehnično izvedljivo). V parku so še posebno priljubljeni tehnični modeli (različni vlaki in vesoljska postaja). Izlet toplo priporočam svetovnim popotnikom, saj samo hodiš od znamenitosti do znamenitosti in si govoriš: “Tukaj sem že bil, pa tukaj tudi, to sem že videla, joj, to si pa želim videti… “. V glavnem super zanimivo.

Klikni za več informacij

6e91c-dsc05979


ČUDOVITA LEDENA JAMA EISRIESENWELT

Za veliko ledeno jamo sem slišala le dan pred najinim odhodom v München na nepozabna doživetja v sklopu MasterCard programa Priceless Cities. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem sploh dojela, kakšna lepa znamenitost je Eisriesenwelt. Ogromna ledena jama se nahaja tik ob avstrijski avtocesti pri Salzburgu, zato je res na dosegu, kadarkoli potujete v tej smeri. V jami vas bodo navdušile ledene skulpture, ledeniški jezik in ledeni tuneli. Le vzeti si je potrebno s seboj res topla zimska oblačila, saj je v jami okrog ničle skozi vse leto. Pa tudi nekaj kondicije, saj je vhod v jamo visoko v hribih in tudi v sami jami je potrebno premagati 1400 stopnic. A obljubljam, da je vredno!

Klikni za več informacij


PANORAMSKA CESTA GROSSGLOCKNER

Leto in pol sva čakala na popolno vreme za vožnjo po eni najlepših visokogorskih panoramskih cest na svetu. Za Grossglockner je bila sobotna vremenska napoved popolna – sonce, nobene oblačnosti, nič vetra in prijetnih 17 stopinj. Izplačalo se je počakati, kajti vožnja po panoramski cesti v nasprotnem primeru izgubi ves čar. Grossglockner ali Veliki klek je z 3798 m najvišja gora Avstrije. Leži v pogorju Visoke Ture na meji med Koroško in vzhodno Tirolsko. Prvi pristop na goro se je zgodil že davnega leta 1800. Grossglockner in ostale gore povezuje tudi ledenik, zaradi česar je gora še toliko bolj zanimiva. Ob obisku se lahko tudi vodeno sprehodite po ledeniku oziroma se podate na kakšno od mnogih pohodniških stez.

Klikni za več informacij

DSC_3678


NADVSE ROMANTIČEN HALLSTATT S PODZEMNIM RUDNIKOM SOLI

Kar nekaj časa sem vzdihovala nad fotografijami romantičnega mesteca Hallstatt, ki leži na severu Avstrije ob istoimenskem jezeru. Idilična vasica s tremi cerkvami in lesenimi hišami me je povsem očarala, zato sva jo morala tudi obiskati. Izbrala sva topel in sončen vikend v prvi polovici maja. Na pot sva se odpravila dovolj zgodaj, da sva se po ulicah ob jezeru skozi vasico sprehodila še pred največjo gnečo. Opoldne sva si privoščila še vožnjo z ladjico po jezeru, da sva lahko občudovala mestece še z druge perspektive.

Klikni za več informacij

DSC_5075

Popoldan pa sva namenila ogledu izjemno drugačnega rudnika soli, kot smo ga vajeni. Visoko v hribih nad vasjo se namreč nahaja podzemni rudnik soli, kjer izkopavajo sol že kar 3500 let in velja za enega najstarejših rudnikov na svetu. Prav zato spada od leta 1997 celotno območje tudi pod Unescovo zaščito naravne svetovne dediščine. Na vrhu vas pričakuje tudi prekrasna razgledna ploščad, ki visi nad čudovitim jezerom s pogledom na okoliške hribe.

Klikni za več informacij

DSC_5615


SALZBURG – STARO MESTNO JEDRO

Salzburg je četrto največje mesto Avstrije in glavno mesto avstrijske zvezne dežele Salzburg. Leži že skoraj na meji z Nemčijo v neposredni bližini Alp, zato ga obkrožajo z ene strani precej visoki vrhovi. Salzburg je zelo zanimiva turistična destinacija z veliko kulturne dediščine. Velja za eno najpomembnejših kulturnih prestolnic na svetu. Staro mestno jedro je proglašeno za svetovno kulturno dediščino (UNESCO).

Klikni za več informacij

DSC_5813

Grad je zaščitni znak Salzburga, ki se dviga kar 120 metrov nad starim mestnim jedrom. Grad oziroma trdnjavo je zgradil Gebhard von Helffenstein že v 11. stoletju. Trdnjava se je skozi stoletja povečevala z novimi in novimi zgradbami ter vse večjim obzidjem. V zgodovini je najbolj ostal v spominu graditelj Leonhard von Keutschach (1495 – 1519), saj jih je ogromna trdnjava zelo dobro ščitila pred vsemi napadalci. Današnji izgled je trdnjava dobila leta 1668, ko so zgradili še severno obzidje. Vojni status je trdnjava izgubila v sredini 19. stoletja, a še vedno nosi status največje ohranjene trdnjave na tem področju.

Klikni za več informacij

DSC_5964


Verjamem, da se bo za vsakega izmed nas našel kakšen skriti kotiček za raziskovanje tako doma kakor tudi v tujini. A če se odpravite v tujino, le nikar ne pozabite na dodatno turistično zavarovanje za tujino z asistenco. Dovolj je le en napačen korak. Midva že vsa leta prisegava na Coris.

Coris 3

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: