Preskoči na vsebino

AVSTRIJA: Čudovita ledena jama – Eisriesenwelt

Za veliko ledeno jamo sem slišala le dan pred najinim odhodom v München na nepozabna doživetja v sklopu MasterCard programa Priceless Cities. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem sploh dojela, kakšna lepa znamenitost je Eisriesenwelt. Ogromna ledena jama se nahaja tik ob avstrijski avtocesti pri Salzburgu, zato je res na dosegu, kadarkoli potujete v tej smeri. V jami vas bodo navdušile ledene skulpture, ledeniški jezik in ledeni tuneli. Le vzeti si je potrebno s seboj res topla zimska oblačila, saj je v jami okrog ničle skozi vse leto. Pa tudi nekaj kondicije, saj je vhod v jamo visoko v hribih in tudi v sami jami je potrebno premagati 1400 stopnic. A obljubljam, da je vredno!


POT DO LEDENE JAME (EISRIESENWELT)

Do ledene jame vas iz osrednje Slovenije loči le slabe tri ure vožnje po avstrijski avtocesti proti Salzburgu (izvoz za Werfen). Obiščete jo lahko kot samostojen izlet, ali pa ga združite bodisi z obiskom romantičnega Hallstatta, kulturnega Salzburga ali razglednega Orlovega gnezda. Odličen postanek je tudi za vse, ki ste na poti v Nemčijo, da si malce pretegnete noge med dolgo potjo tja ali nazaj. Potrebujete res topla zimska oblačila (bunda, rokavice, šal, kapa) in dobro obuvalo, saj je v jami precej mokro in tudi steze ter 1400 stopnic so kje malce ledene. Dober podplat, ne balerink.

Označene table vas od izvoza najprej vodijo do spodnjega parkirišča, če imate preveliko vozilo (kombi, avtodom) ali pa si ne upate voziti po ozki in res strmi cesti. Cesta je povsem primerna za vsa običajna vozila, tako da nič strahu. Za ostale je organiziran avtobusni prevoz s spodnjega parkirišča do vhoda. Do zgornjega parkirišča je nekaj kilometrov vijugaste in strme ceste. Tam pustite vozilo, se sprehodite do vhoda in kupite vstopnici. Nato vas čaka 20 minut hoje v hrib. Lahko greste po panoramski poti ali pa jo malce skrajšate skozi tunel.

DSC_8927

DSC_8935

DSC_8931

DSC_8933

DSC_8936

Nato prisopihate do gondole, ki vozi na hrib. Midva sva naletela na precejšnjo gnečo, tako da sva čakala kar debelo uro na dežju in mrazu. Ko se z gondolo pripeljete na vrh, vas čaka še naslednjih 20 minut hoje do vhoda v ledeno jamo. Nazaj seveda enak postopek, tako da kondicijo le vzemite s seboj.

DSC_8939

DSC_8941

DCIM100GOPROGOPR0722.

DSC_8949

DSC_8950

DSC_8951

DCIM100GOPROGOPR0736.


LEDENA JAMA – EISRIESENWELT

Končno ste na vrhu in počakate na svojo skupino, da se začne vodeni ogled. Dobro se oblecite, saj potem ne bo več časa. Obiskovalcev je veliko, zato se hodi v skupinah in brez velikega ustavljanja. No, šele tukaj vas prijazno obvestijo, da morate za ogled jame premagati še 700 stopnic gor in prav toliko dol. Wohooo! Marsikdo si je v tistem trenutku premislil in počakal pred jamo. Za majhne otroke – samo za zelo pohodniške in res vedoželjne. Ogled namreč traja kar 1h in 15 minut na mrazu, tako da je kar veselica, če povem po domače. Nič hujšega, a za bolj zjamrane to res ni. V jami je strogo prepovedano vsako fotografiranje ali snemanje (tudi s telefonom), zato si fotografije lahko naložite na njihovi spletni strani. Tudi jaz sem jih morala.

Jama je zaradi svoje nedostopnosti bila popolnoma neznana do leta 1897, ko je vanjo prvič stopil domačin Anton von Posselt in prodrl približno 200 metrov. Leto kasneje je o jami tudi poročal, a potem na jamo povsem pozabil. Raziskovanje je leta 1913 nadaljeval ustanovitelj Salzburških jamarjev Alexander von Mørk. Šele po prvi svetovni vojni potem razsežno raziščejo jamo in celoten jamski sistem. Seveda je s tem postajala ledena jama tudi turistična posebnost. Koča pred gondolo je bila zgrajena že leta 1920. Postopoma so gradili potem tudi infrastrukturo za dostopnost do jame, ki je vse prej kot lahka. Poti, tuneli in še gondola za povrh.

V jami se sprehodite po trdi temi z lučkami, saj ni nobene osvetlitve jame. Ogledate si naravne skulpture in se sprehodite tudi po ledenih tunelih in ob ledeniškem jeziku. Jama je res nekaj posebnega in vsekakor vredna obiska, zato nikar ne odlašajte z izletom.


Osnovne informacije:

  • vstopnina za odraslo osebo = 24 EUR
  • vstopnina za otroka = 14 EUR

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: