Preskoči na vsebino

AVSTRIJA: Staro mestno jedro Salzburga (3. del)

Po celodnevnem obisku romantične vasice Hallstatt in podzemnega rudnika soli bi se lahko podala proti domu. A ker je Salzburg oddaljen le slabo uro, sva se že prej odločila podaljšati vikend in si ogledati še Mozartovo mesto. V hotel sva prispela pozno popoldan in se z avtobusom podala v središče mesta. Lovila sva dobro svetlobo za nekaj posnetkov, zato sva precej hitela med ulicami. Prvi utrip – čudovito mesto ob reki, ki je na las podobno naši Ljubljani, ulice polne turistov in vse trgovine v soboto popoldan zaprte. Vse, kar sva uspela dobiti, je odlična prava Sacher torta z odlično smetano. Seveda v najbolj priljubljeni slaščičarni Fürst, kjer so med drugim “izumili” prave Mozartove kroglice.

DSC_5813


HOTEL V SALZBURGU

Ko sem iskala nastanitev za eno noč v Salzburgu, sem imela kar vročino. Predvsem zaradi nenormalno visokih cen. Glava me je močno bolela. Poleg tega je bilo res vse zasedeno, ker je več kot očitno Salzburg res zaželjena destinacija. Na koncu sem izbrala Hotel Türnerwirt predvsem zaradi lokacije in brezplačnega parkirišča za avtomobil. Hotel je zelo lahko najti, saj leži ob vhodu v mesto, sicer kar precej ven, a pred hotelom (res pred vrati) se ustavi mestni avtobus, s katerim pridete z direktno linijo v strogi center. Poleg tega so imeli še brezplačno parkirišče, ostali pa so zaračunavali vsaj 10 dodatnih EUR na dan

DSC_5785

Sobe so velike, a precej dotrajane, tako da sva se res kar malce čudila. A ceneje tukaj pač ne gre. Zajtrka nisva imela vključenega, saj je bil ponovno drag kot žafran. V glavnem, hotel ni nevemkaj, a za to (sicer zasoljeno) ceno pač dobiš v Salzburgu dobiš to.

DSC_5776

DSC_5779


SALZBURG

Salzburg je četrto največje mesto Avstrije in glavno mesto avstrijske zvezne dežele Salzburg. Leži že skoraj na meji z Nemčijo v neposredni bližini Alp, zato ga obkrožajo z ene strani precej visoki vrhovi. Salzburg je zelo zanimiva turistična destinacija z veliko kulturne dediščine. Velja za eno najpomembnejših kulturnih prestolnic na svetu. Staro mestno jedro je proglašeno za svetovno kulturno dediščino (UNESCO).

DSC_5887

DSC_5888


MOZARTOVA ROJSTNA HIŠA IN REZIDENCA

Poleg lepega gradu je Salzburg zagotovo najbolj znan po velikem skladatelju Mozartu. Na ogled sta tako njegova rojstna hiša kot tudi rezidenca. Mozartovo rojstno hišo najdemo povsem v starem mestnem jedru, ki je bila pozneje tudi njegova rezidenca. Wolfgang Amadeus Mozart je bil rojen leta 21.7.1756 in njegovo ustvarjanje je za vedno zaznamovalo Salzburg. V rojstni hiši so na ogled številni dokumenti in portreti celotne družine, inštrumenti in seveda lahko tudi v hiši poslušate Mozartove skladbe.

DSC_6289

DSC_5873

DSC_6270


MOZARTOVE KROGLICE IN SACHER TORTA S SMETANO

Ko pomislimo na Mozartove kroglice, imamo v mislihn rdeče-zlate kroglice, ki se kupujejo pri nas. Žal le te niso prave. Prave so v svetlo modrih zavojčkih in lahko jih kupite le v štirih slaščičarnah in po spletu. Prvič jih je naredil že leta 1890 slaščičar Paul Fürst v slaščičarni in kavarni Fürst, ki ima nobel lokacijo na glavnem trgu.  Čokoladne kroglice z marcipanom mene žal nikoli niso prepričal, tako da nisem imela prevelikih apetitov, a poizkusila sem jih vseeno. Veliko bolj me prepriča prava Sacher torta z veliko odlične smetane. Tortica mi je tako zelo teknila, da sva naslednji dan ponovila vajo.

DSC_5904

DSC_6229

DSC_6247

DSC_6323

DSC_6320

DSC_6242


STARO MESTNO JEDRO

Staro mestno jedro se nahaja ob reki Salzach, katero lahko prečkate skozi številne mostove. Najbolj priljubljen je moderen most “ljubezni“. Ozke ulice so polne cerkva ter trgovinic. Žal pa so le te, kljub množici dobro situiranih turistov, ki bi z veseljem na veliko zapravljali, zaprte že v soboto popoldan in tudi celo nedeljo. Tako so se gospe morale sprijazniti le z ogledovanjem izložb.

DSC_5792

DSC_6278

DSC_6256

DSC_6293

DSC_6275


Cene in osnovne informacije:

  • avtobus do mesta in nazaj od najinega hotela = 10 EUR (za oba)
  • nočitev v Hotelu Turnerwirt + turistična taksa (N) = 78,10 EUR
  • kava in Sacher tortici = 12,80 EUR
  • Mozartova kroglica = 1 EUR

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: