Preskoči na vsebino

GRČIJA: Čudovite Atene – Akropola, stadion, častna straža in tržnica (6. dan)

Že doma sva sklenila, da se v Atene ne bova vozila s svojim avtomobilom, zato sva si prenočišče rezervirala v Megari. Od tam sva se peljala z precej udobnim in ugodnim vlakom do centra Aten in se izognila gneči. Okoli osme ure zjutraj sva že bila pod čudovito Akropolo, kar je bil najin prvi cilj v Atenah. Prihajale so že množice turistov, tako da gneči se nisva mogla izogniti. Akropola s Partenonom je nadvse čudovita in leži na visoki pečini nad mestom. Z nje se vije čudovit pogled na celotno mesto in vse ostale zgodovinske ostanke Aten. Nato sva se sprehodila na hrib Filopappou, od koder je znameniti filmski pogled na Akropolo. Spust nazaj do muzeja, kjer sva si ogledala arheološke ostanke in predvsem ohladila možgane pred vročino. Po kosilu sva peš nadaljevala proti ogromnemu olimpijskemu stadionu stare in moderne dobe. Srce nama je zaigralo, ker tako čudovitega arhitekturnega dosežka že dolgo nisva videla. Prekrasno doživetje. Zelo sva se v Atenah veselila tudi ogleda menjave straže pred grobom neznanega vojaka. Sprehodila sva se samo še do mestne tržnice in se z vlakom odpeljala nazaj v Megaro. Atene so naju iskreno pozitivno presenetile.


ATENSKA AKROPOLA S PARTENONOM

Iz Megare sva do Aten z vlakom potrebovala slabo uro, nato sva še presedla na metro, tako da sva prišla do slovite Akropole že malo po osmi uri zjutraj. Množice turistov so že oblegale največjo znamenitost Aten. Atene so grška prestolnica in spadajo med najstarejša mesta na svetu, saj zgodovinski zapisi o njem segajo okoli 3400 let v preteklost, najstarejši dokazani znaki človeške prisotnosti pa so iz 11. do 7. tisočletja pr. n. š. Atenska Akropola je starodavna citadela na visoki pečini nad mestom, kjer se še vedno nahaja več antičnih zgradb velikega arhitekturnega in zgodovinskega pomena. Hrib je bil poseljen že v 4. tisočletju pr. n. š., Periklej pa je v 5. stoletju pr. n. š. usklajeval gradnjo najpomembnejših stavb tega območja, vključno s Partenonom, Propilejami, Erehtejonom in templjem Atene Nike. Partenon in druge stavbe so bile hudo poškodovane leta 1687 med obleganjem Benečanov v morejski vojni, ko so Partenon uporabljali za shranjevanje smodnika in ga je zadela topovska krogla. Akropola je od leta 1987 je na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Partenon je glavni tempelj atenske akropole in je posvečen boginji Ateni. Gradnja je potekala med leti 447 – 432 pr. n. š., ko je bil atenski imperij na vrhuncu svoje moči. Je najpomembnejša ohranjena zgradba klasične Grčije in na splošno velja za vrhunec dorskega sloga. Njegove okrasne skulpture so pojem grške umetnosti. Partenon je trajen simbol antične Grčije, atenske demokracije in zahodne civilizacije ter eden največjih kulturnih spomenikov na svetu. Grško ministrstvo za kulturo jo postopoma obnavlja, da bo zagotovljena stabilnost delno porušene zgradbe.

Današnji Partenon je zamenjal starejši Atenin tempelj, ki je bil uničen ob perzijskem vpadu 480 pr. n. š. Tempelj je arheološko-astronomsko usklajen s Hijadami. Partenon je bil svetišče, namenjeno mestni zavetnici, a se je uporabljal predvsem kot zakladnica. Nekaj časa je bil zakladnica Atiško-delske pomorske zveze, ki je pozneje postala atenski imperij. V zadnjem desetletju 6. st. je postal celo krščanska cerkev. Po osmanski osvojitvi v zgodnjih 1460-tih se je spremenil v mošejo. 26. septembra 1687 je osmansko strelivo, uskladiščeno v notranjosti stavbe, vžgala beneška bomba. Eksplozija je močno poškodovala Partenon in njegove skulpture. Od leta 1800 do leta 1803 je Thomas Bruce odstranil nekaj ohranjenih skulptur z domnevnim dovoljenjem Osmanskega cesarstva. Te skulpture, znane kot Elginski marmor ali Partenonski marmor, so bile leta 1816 prodane v Britanski muzej v Londonu, kjer so razstavljene. Od leta 1983 se grška vlada trudi, da bi jih vrnili.

Vhod na Akropolo vodi skozi Propileje. Takoj južno od vhoda je majhen tempelj Atene Nike. V središču Akropole je seveda ogromen Partenon ali Tempelj Atene Partenos. Vzhodno od vhoda in severno od Partenona je tempelj Erehtejon. Južno od platoja, ki je vrh Akropole, so tudi ostanki prekrasnega manjšega zunanjega Dionizovega gledališča. Nekaj sto metrov stran se nahaj zdaj delno rekonstruiran prekrasen Odeon Heroda Atiškega.


RAZGLED NA AKROPOLO S HRIBA FILOPAPPOU

Po ogledu akropole sva se povzpela na sosednji hrib Filoppappou, ki je oddaljen od Akropole le nekaj korakov. Malce truda, nobenega turista in filmski pogled na Akropolo z vseh razglednic. Enostavno prečudovito in vredno potovanja v daljnje kraje.


ACROPOLIS MUZEJ

Najina naslednja postojanka je bil ogled muzeja Acropolis, saj so skrbno shranjeni vsi dragoceni starodavni artefakti. Krasen muzej z lepimi primerki najlepše grške umetnosti, hkrati pa sva si pogledala film o zgodovini Akropole ter malce oddahnila v klimatiziranih prostorih od zunanje vročine.


KOSILO IN SPREHOD PO ULICAH DO STADIONA

Kosilo sva si privoščila kar blizu Akropole, tako da sva jo lahko občudovala še naslednjih nekaj trenutkov. Nato pa sva se sprehodila mimo Hadrijanovega slavoloka do slovitega olimpijskega stadiona. V Atenah so zelo znani prodajci prest, ki jih najdete na vsakih nekaj metrov na svojih potujočih stojnicah.


MARMORNI OLIMPIJSKI STADION PANATHENAIC

Stadion Panathenaic ali Kallimarmaro je ena glavnih zgodovinskih znamenitosti Aten in je edini stadion na svetu, ki je v celoti zgrajen iz marmorja. Stadion je na mestu preprostega dirkališča postavil atenski državnik Lykourgos približno leta 330 pr. n. št., predvsem za panatenske igre, ki so se odvijale na vsake 4 leta v obdobju 566 pr. n. š. do 3. st. n. š. Stadion je atenski rimski senator Herodes Atticus do leta 144 obnovil in ga v celoti oblekel v marmor. Takrat je stadion lahko sprejel do 50.000 obiskovalcev. Po vzponu krščanstva v 4. stoletju je bil stadion v veliki meri opuščen. Stadion je bil izkopan leta 1869 in je gostil olimpijske igre Zappas v letih 1870 in 1875. Po obnovi je gostil prireditev otvoritvenih in zaključnih ceremonij prvih modernih olimpijskih iger leta 1896 in je bil prizorišče 4 od 9 spornih športov. V 20. stoletju so ga uporabljali v različne namene, leta 2004 pa je ponovno bil olimpijsko prizorišče. Vsako leto gosti tudi atenski klasični maraton. Hkrati je zadnje prizorišče v Grčiji, od koder poteka ceremonija predaje olimpijskega plamena državi gostiteljici. Moram priznati, da je je ogled bil res nekaj zelo posebnega, ker sva tudi midva športna navdušenca in vsako leto spremljava olimpijske igre. Srce je zaigralo ob pogledu na veličasten stadion, ki nobenega ne pusti ravnodušnega. Ogromna marmornata zgradba, ki ji ni videti konca. Pod tribunami se sprehodimo tudi do manjšega muzeja, kjer se nahajo vse olimpijske bakle, stare fotografije ter konkavno zrcalo za prižiganje olimpijskega ognja. Navdušena.


TRG SYNTAGMA IN ČASTNA STRAŽA PRED GROBOM NEZNANEGA JUNAKA

Skozi mestni park sva se sprehodila do trga Syntagma in počakala na menjavo častne straže pred grobom neznanega junaka. Trg se nahaja v sodobnem delu Aten. Kraj je postal pomemben v 19. stoletju in postal središče komercialnega življenja. Na trgu je kraljeva palača, katero je zasnoval F. von Gertner sredi 19. stoletja. V palači je sedež grškega parlamenta. Na kraljevi palači se nahaja tudi grob neznanega junaka, ki ga noč in dan stražijo prav posebni stražarji. Vsako polno uro pa se odvija prav posebna ceremonija menjave straže, ki je resnično prava paša za oči. Stražarji so prav zanimivo oblečeni v krilca, debele nogavice, imajo dolg čop ter prav posebne cokle s čopki. Med menjavo stražarji visoko v zrak dvigajo noge, sicer pa gre za popolno predanost, usklajenost in disciplino. Nikar ne zamudite tega edinstvenega prizora, če ste v Atenah in pridite vsaj 15 minut prej, ker je vedno velika gneča.


MESTNA TRŽNICA

Za konec sva se sprehodila še do mestne tržnice polne grških dobrot in se nato z vlakom odpeljala v Megaro do najinega hotela.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 203 EUR

  • taksi od hotela do postaje in nazaj v Megari = 10 EUR
  • povratni vozovnici za vlak Megara – Atene = 9,60 EUR
  • Atene metro 4 vožnje = 5,60 EUR
  • vstopnina Acropolis (skip the line) = 50 EUR
  • vstopnina Acropolis Museum = 20 EUR
  • kosilo (club sendvič, grška solata, Coca Cola) = 18 EUR
  • vstopnina Olympic Stadium = 10 EUR
  • trgovina = 2,70 EUR
  • preste 4x = 2,10 EUR
  • kava, pomarančni sok, voda = 8,50 EUR
  • kartice in znamke 4x, magnetek = 6 EUR
  • Megara Hotel (NZ) = 60,50 EUR

Prevoženi km = 0 km

1 komentar »

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.