Preskoči na vsebino

AVSTRIJA: Podzemni rudnik soli v Hallstattu (2. del)

Dopoldan sva v kičasto lepem Hallstattu preživela med ozkimi ulicami ter na vožnji po jezeru s turistično ladjico. Popoldan pa sva namenila ogledu izjemno drugačnega rudnika soli, kot smo ga vajeni. Visoko v hribih nad vasjo se namreč nahaja podzemni rudnik soli, kjer izkopavajo sol že kar 3500 let in velja za enega najstarejših rudnikov na svetu. Prav zato spada od leta 1997 celotno območje tudi pod Unescovo zaščito naravne svetovne dediščine. Na vrhu vas pričakuje tudi prekrasna razgledna ploščad, ki visi nad čudovitim jezerom s pogledom na okoliške hribe.

DSC_5504


DO RUDNIKA SOLI

Do rudnika soli se lahko vzpnete bodisi z vzpenjačo bodisi peš po vijugasti poti. Za bolj vzdržljive je seveda vzpon na hrib mala malica. Midva sva se pustila popeljati z vzpenjačo.

DSC_5443

DSC_5742

DSC_5459

DSC_5448

DSC_5491


RAZGLEDNA PLOŠČAD

Na vrhu se sprehodite do čudovite razgledne ploščadi, ki visi s hriba v prazno. Z nje je čudovit razgled na jezero, vas in okoliške hribe. Res čudovito in dih jemajoče.

DSC_5469

DSC_5483

DSC_5496

DSC_5520

DSC_5522

DSC_5537


RUDNIK SOLI (SALZ WELTEN)

Do vhoda v rudnik soli se morate še malce sprehoditi v hrib. Ni veliko, a nekaj 100 metrov vseeno je. Tam vas bodo oblekli v smešnega pajaca, da se ne boste med ogledom umazali. Ogled traja skoraj dve uri, tako da planirajte dovolj časa. Ogledi so določeni in po spletu lahko tudi že vnaprej kupite vstopnice. Predvsem je to priporočljivo v času največje sezone, ki je verjetno poleti in med prazniki.

DSC_5466

DSC_5468

V avstrijski pokrajini Salzkammergut se nahajajo trije rudniki soli in eden med njimi je tudi Halštatski. Solni rudniki so nastali potem, ko se je s tega ozemlja umaknilo morje in za seboj pustilo sol. Podzemno slano jezero je še danes vidno in si ga seveda ogledate med ogledom rudnika. Izkopavanje soli so začeli na tem mestu že pred tisočletji z ostrimi kosi jelenovih rogov. Kopali so seveda ročno in potem nosili sol v dolino. To območje je živelo od rudnika in mnogi delavci so hodili domov samo ob nedeljah. A težaško delo jim je omogočalo preživetje za njih in njihovo družino.

DSC_5549

DSC_5551

DSC_5681

Dandanes ne izkopavajo več soli na tradicionalen način, ampak v rudnik spustijo vodo, sol raztopijo in potem slanico črpajo na površje. Med ogledom rudnika, ki je primeren tudi za mlajše obiskovalce se je potrebno sprehoditi po ozkih tunelih in dvoranah, kjer vam predvsem s pomočjo multimedijskih predstavitev približajo zgodovino izkopavanja soli. Moram priznati, da je bilo zelo zanimivo in poučno, tako da sva nadvse uživala. Med ogledom pa se je potrebno nekajkrat spustiti po lesenem toboganu med nadstropji rudnika, kar je bilo še posebej zabavno. Še dandanes izkopljejo v tem rudniku kar milijon ton soli na leto.

DSC_5576

DSC_5585

DSC_5588

DSC_5604

DSC_5615

DSC_5632

DSC_5647

DSC_5659

DSC_5694

Že leta 1874 pa so ob rudniku odkrili tudi velikansko pokopališče, v katerem so našli kar 980 prazgodovinskih grobov. Stare izkopanine nas vračajo v čas kamene dobe pred 7000 let do halštatske kulture med 8. in 4. stoletjem pred našim štetjem, ko je več kot očitno strašen plaz uničil vso civilizacijo solne doline. Grobovi so se očitno tako dobro ohranili predvsem zaradi soli.

DSC_5566

Povsem na koncu vas čaka še ena velika zanimivost. Leta 2004 so našli leseno konstrukcijo, ki jo imajo za najstarejše (rudniško) stopnišče na svetu.

DSC_5689


Cene in osnovne informacije:

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: