Preskoči na vsebino

AVSTRIJA: Nadvse romantičen Hallstatt (1. del)

Kar nekaj časa sem vzdihovala nad fotografijami romantičnega mesteca Hallstatt, ki leži na severu Avstrije ob istoimenskem jezeru. Idilična vasica s tremi cerkvami in lesenimi hišami me je povsem očarala, zato sva jo morala tudi obiskati. Izbrala sva topel in sončen vikend v prvi polovici maja. Na pot sva se odpravila dovolj zgodaj, da sva se po ulicah ob jezeru skozi vasico sprehodila še pred največjo gnečo. Opoldne sva si privoščila še vožnjo z ladjico po jezeru, da sva lahko občudovala mestece še z druge perspektive.

DSC_5075


OD DOMA V HALLSTATT

Na pot sva krenila ob 6-ih zjutraj in do jezera sva potrebovala približno tri ure. Majhna vasica je postavljena na rob hriba, zato se pripeljete v vas kar skozi tunel. V vasici so tri ne prav velika parkirišča, kjer se plačuje parkirnina na uro. Najbolje je parkirati na parkirišču P2, saj imate tako najlažji dostop do vseh znamenitosti. Pridite dovolj zgodaj, saj je kakšno uro pozneje že zelo zelo težko dobiti prosto parkirno mesto.

DSC_4964


HALŠTATSKA KULTURA

Hallstatt, kjer živi le dobrih 900 prebivalcev, je dobil ime po nahajališču soli, ki so jo izkoriščali že v prazgodovini. Prav zaradi bogate zgodovine se je mesto znašlo tudi na Unescovem seznamu kulturne dediščine. V okolici Hallstatta so pri arheoloških raziskavah odkrili veliko prazgodovinsko grobišče z okoli 2500 grobovi iz mlajše železne dobe. Raziskovalna dela so potekala v letih 1846-1899. Izkopali so kar 5800 predmetov iz zlata, brona, železa, jantarja in stekla. V tem obdobju je človek iznašel pridobivanje in obdelavo železa. Starejša železna doba se po najdbah v Hallstattu imenuje Halštatska kultura ali Halštatska doba, ki datira od 9. do 6. stoletja pred našim štetjem. V mestu se zato nahaja tudi muzej.

DSC_5210


SPREHOD PO ULICAH

Najprej sva se sprehodila po glavni ulici in navdušeno opazovala lesene hiše, ki so zgrajene ob hribu.V pravi turistični vasici ne manjka trgovinic s spominki, restavracij in lokalov, kjer lahko obiskovalci zapravljajo po mili volji. Hiše so res postavljene terasasto v hrib in nekatere celo poraščene z drevesi, saj ni prav veliko prostora. Tiste v prvi vrsti pa imajo obvezno tudi privez za čoln, ki je za mnoge kar edino prevozno sredstvo.

DSC_5011

DSC_5006

DSC_5044

DSC_5069

DSC_5229

DSC_5033


GLAVNI TRG IN OBISK CERKVA

Na glavnem trgu najdemo spomenik ter v vasi tudi katoliško in protestansko cerkev. Nekoliko dvignjeno je tudi pokopališče, s katerega se vije lep razgled na glavni trg in jezero z okoliškim hribovjem.

DSC_5180

DSC_5423

DSC_5147

DSC_5153

DSC_5226


VOŽNJA Z LADJICO PO JEZERU

Počasi so se začeli v vas zgrinjati celi avtobusi turistov, zato sva se hitro pobrala na res prekrasno vožnjo s turistično ladjico po jezeru. Ladjica izpluje s parkirišča proti centru mesta. Pelje ob nabrežju, tako da si lahko od blizu ogledate vas še z druge perspektive. Če ste dovolj pri močeh, pa si lahko sami izposodite samo čoln, s katerim samostojno veslate po jezeru, kolikor vas je volja.

DSC_5363

DSC_5364

DSC_5391

DSC_5405

DSC_5249


KOLESARSKA POT IN KOPALIŠČE

Za tiste, ki se odločite tudi za prenočitev v tej idilični vasici pod visokimi hribi, pa je na voljo tudi kolesarska pot ob jezeru in zgledno urejeno kopališče. Če vas je volja, se lahko z gondolo odpeljete tudi na sosednji hrib in občudujete jezero skoraj s ptičje perpektive. Na hribu se namreč nahaja razgledna ploščad 5 FINGERS, ki je res fantastična. Midva sva si ta del pustila za naslednjič, ko se bova odločila za raziskovanje Dachsteina.

DSC_5372

DSC_5339

DSC_5322


Dopoldan sva v Hallstattu izkoristila za ogled vasice, po kosilu pa je sledil ogled rudnika soli, ki se nahaja nad vasico globoko v hribih.

DSC_5326


Cene in nekaj koristnih informacij:

 • avstrijska vinjeta = 8,80 EUR
 • dva tunela na poti = 7,20 + 11,50 EUR = 18,70 EUR
 • vstopnina ladjica po jezeru = 18 EUR
 • parkirišče za 8 ur na P2 = 8 EUR
 • uradna spletna stran Hallstatt

7 Comments »

 1. Nad Avstrijo sem itak čisto navdušena, Hallstadt pa je res že kičast, tako je vse urejeno. Mi smo šli še v Ledeno jamo, in je bilo kar zanimivo, res pa je bilo to že pred ene 10. leti… uf, kako čas beži.

  • Jaz pa sploh nisem vedela za Ledeno jamo, tako da bova morala še enkrat tja. Imava v planu še Dachstein in bova takrat še to pogledala. 🙂

  • Živjo Tejči. 🙂 Zadnja leta za prenočišča uporabljam samo Booking, prej sem veliko tudi Hotels.com. Itak je pa to isto podjetje, ampak z številom rezervacij imaš potem na Bookingu res še boljše cene in ugodnosti. Jaz sem z njimi res zadovoljna in profesionalni so v vsakem trenutku. Drugače pa potem pogledam, kje bi spala in seveda cene. Odločim pa se izključno na podlagi ocen popotnikov. Malce pregledam, pobrskam in rezerviram. Booking je res fajn, ker večinoma ne rabiš plačati prej, ampak na licu mesta. In vedno vzamem potem tisto možnost, kjer je možnost odpovedi v zadnjem trenutku. Običajno je potem višja cena, a tako se zavarujem, če slučajno ne grem na pot. Dvakrat sva že uporabila tudi AirBnB. Zadovoljna, ampak se odločava za to opcijo le v posebnih primerih. Zdaj se nama je večkrat zadnje čase zgodilo (predvsem Malezija), da pa sem morala bookirati prav na spletni strani od hotelčka. Našla sem jih na Bookingu, pa so imeli kao vse zasedeno in sem šla direktno na njihovo spletno stran in je seveda vse prosto. Malo so že prebrisani in imajo na bookingu samo eno sobo za reklamo, potem pa prave rezervacije delajo direktno in se s tem izognejo plačilu Bookingu. Grdo, ampak takšen je pač svet. Upam, da sem pomagala. Sicer pa z novimi vprašanji na kar na plano. Vse dobro, Andreja

   • Hvala za odgovor! Tudi sama uporabljam booking.com
    Trenutno iščem prenočišče v Hallstatt. Zdaj pa ne vem al se sama še ne znajdem dovolj dobro,…
    Ampak včasih so cene takšne, da nikakor ne pridejo v upoštev 😦

   • Malenkost… Uf, cene za Hallstatt so nore. Tudi ljudi je ogromno. Absolutno predlagam kaj ven iz Hallstatta. Tudi nama ni zneslo cenovno tam ostati, zato sva šla v Salzburg, ki je pa tudi cenovno resnično neugoden. 😦 Žal, standard in ogromno turistov s (pre)polnimi denarnicami. Uživaj poletje in vse dobro. 🙂 Lp, Andreja

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: