Preskoči na vsebino

SEJŠELI 2021: Načrt potovanja (17 dni)

Na Sejšele sva si v preteklosti celo mogoče bolj želela odpotovati kot pa na rajske Maldive. Življenje je prineslo ravno obratno – da sva do potovanja po Sejšelih bila že dvakrat na Maldivih. Potovanje ali bolj počitnice na Sejšelih so čisto zares rajske in sanjske. Nikoli ne bi potovala na Sejšele v resort, ker je enostavno čisto predrago in povsem nepotrebno. Na Sejšele morate odpotovati tako, da menjate otoke in obiščete prvič vsaj vse tri glavne otoke. Tudi midva sva jih in sicer v naslednjem zaporedju (Praslin – La Digue – Mahe), ki je tudi najboljše. Ker sva potovala kar 17 dni, sva imela več kot dovolj časa za vse in sicer sva bila na Praslinu 5 noči, na otoku La Digue 7 noči ter v Mahe 2 noči. Izbrala sva tudi super termin potovanja. Ni bilo glavne sezone, vreme je bilo super, obiskovalcev pa praktično nič, za kar obstaja že vsem poznani razlog (covid). Bile so ene res super počitnice!


PRED POTOVANJEM: Kdaj, zakaj in kako?

Bom začela kar z enakim stavkom kot pred nekaj meseci: “Uspelo nama je!“. Še enkrat znotraj zelo čudnega leta, do katerega se v teh prekrasnih zapisih ne bom opredeljevala. Covid situacija se nadaljuje, a tudi tokrat se nisva pustila motiti pri najinih popotniških načrtih. Potovanje ali še bolj pravilno počitnice na Sejšelih sva imela že planirane in plačane za lanski maj in nato prestavljene na september. Avgusta lani sem jih dokončno odpovedala in vzela nazaj denar, ker so bili Sejšeli popolnoma zaprti za turizem kar 14 mesecev. Konec aprila so se kot destinacija končno odprli, zato so se uvrstili na seznam potencialnih destinacij za najine naslednje počitnice. V resnici teh res dandanes ni prav veliko. Sredi maja sem kupila letalski vozovnici in upala na pozitiven razplet. Vse se je odvilo po načrtih, brez zapletov, sanjsko in rajsko!

Preberi cel članek


PRENOČIŠČA NA POTI

Na potovanju po Sejšelih sva seveda prenočila na vseh treh največjih otokih – najprej Praslin, nato La Digue in na koncu največji Mahe. S prenočišči sem imela kar precej izzivov, ker nisem vedela, kje je seveda najboljša lokacija. Ker sva na Sejšele že mislila potovati maja 2020, pa sva potem prestavljala potovanje do junija 2021, sva vmes tudi nekajkrat menjala lokacije spanja. In na koncu sem bila zelo hvaležna, ker sva res imela dobre nastanitve na poti. Nastanitve na Sejšelih so kar cenovno zasoljene, a še vedno sprejemljive. Seveda pa se vedno najde tudi veliko ceneje oz. veliko dražje nastanitve. Za vseh 14 nočitev (ena z zajtrkom) sva plačala skupaj 1.570 EUR oz. 112 EUR/dan. Zaključek – krasna izbira na vseh otokih!

Preberi cel članekHRANA NA POTI

Kulinarično so naju Sejšeli po eni strani čisto zadovoljili, a po drugi strani tudi razočarali. Mogoče je celo bila kriva situacija, saj je bilo turistov res le za peščico in večino restavracij ni delovalo. A vseeno sva že buljila ob pristanku, ko sva le s težavo dobila zajtrk sredi glavnega mesta. Zajtrkovala sva vsako jutro v apartmajih. V res mini živilskih trgovinah sva si lahko nakupila le najosnovnejše sestavine. Sveže sadje je bilo na voljo skoraj povsod. Tudi na odročnih plažah in na obcestnih stojnicah. Kosilo sva vedno jedla v restavracijah oziroma v urejenih “Take Away” restavracijah. Prisegala sva na ribje jedi – še najbolje so znali pripraviti ribo na žaru ter fish&chips. Seveda sva se najbolj razvajala na otoku La Digue pri Mimi, ki je nikoli ne bova pozabila z njenimi res okusno pripravljenimi obroki ter sladicami. Vsak dan sva popila kar nekaj svežih kokosov in vsaj en mangov smoothie. Cene so v trgovini smešno poceni, v take away restavracijah od poceni do srednje poceni, v restavracijah pa tudi zelo zmerne cene. Za vso hrano na poti sva odštela 805 EUR oziroma 24 EUR/dan na osebo.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Sejšeli so res rajska destinacija, ki vas lahko stanejo zelo različno. Kot že običajno sva si midva potovanje organizirala sama. Sejšeli so destinacija za počitnice, saj boste večino časa preživeli na prečudovitih plažah. Hkrati pa so tudi dovolj zanimivi, da lahko poležavanju vseeno dodate košček raziskovanja. Mnogi se odločijo tudi za kakšno pohodniško turo, predvsem na otoku Mahe. Seveda pa so lahko Sejšeli tudi izjemno draga destinacija, če se odločite za bivanje v pregrešno dragih resortih. Midva sva nekaj njihovih plaž tudi obiskala, dodane vrednosti v spanju za 1.000 EUR/noč in več pa res nisva videla. Na vseh treh otokih sva uživala, privoščila sva si čisto vse, kar sva si zaželela in nisva gledala na cene. Nočitve sva si izbrala izredno lepe in tudi na top lokacijah, tako da sva bila res z vsem skupaj izredno zadovoljna. Vseh 17 dni na počitnicah sva uživala in tudi vreme sva imela odlično, čeprav sva potovala izven glavnih sezon. Na plažah sva bila večino časa sama, kar pa je zagotovo najbolj neprecenljivo.

Preberi cel članek


CELOTEN NAČRT POTOVANJA (17 DNI)

Z DUNAJSKEGA LETALIŠČA DO DOHE (1. dan)

Ne boste verjeli, a za oba je bilo to prvo potovanje z dunajskega letališča v Svet. Jaz sem sicer že enkrat letela z Dunaja, a sem bila le v tranzitu. Ker sva imela prvi let z Dunaja v Doho (Qatar Airways) v petek popoldan, sva se lahko še super naspala doma in se v dopoldanskih urah brez naglice s svojim avtomobilom odpeljala do letališča na Dunaju. Mejo z Avstrijo sva praktično prečkala brez dokazil, a sva seveda imela pri sebi negativen izvid PCR testa, ki sva ga potrebovala za vstop na Sejšele. Avtomobil sva parkirala v zasebni parkirni hiši PANDA PARKING, ki je oddaljena ne več kot 3 minute od letališča. Na letališču na Dunaju je bilo precej prazno, a vseeno z nekaj počitniškega vzdušja.

Preberi cel članek


GLAVNO MESTO VICTORIA NA OTOKU MAHE (2. dan)

Na letališču v Dohi sva imela le kratek postanek in že nočni let naprej na jug proti Sejšelom. Let je trajal dobrih 5 ur, zato je res še prehitro minil. Na Sejšele smo prileteli ob 8. uri zjutraj po lokalnem času na otok Mahe, kjer se nahaja tudi glavno mesto Victoria. Po prvotnem načrtu bi morala imeti že ob 11h katamaran na otok Praslin, a so le-tega v zadnjih dneh prestavili na 14. uro. V tem času sva si potem lahko v miru pogledala glavno mesto Victoria in si privoščila odličen zajtrk. Ob dveh naju je čakala enourna divja vožnja s katamaranom na otok Praslin in do najine čudovite nastanitve ob rajski plaži. Privoščila sva si kosilo, nato pa le dolg sprehod po najini popolnoma prazni plaži.

Preberi cel članek


RAJSKA PLAŽA ANSE LAZIO NA PRASLINU (3. dan)

Zbudila sva se v čudovito jutro že ob šestih zjutraj. Za prvi dan sva si naročila zajtrk v najini nastanitvi, ki so nama ga pripravili in postregli kar v najinem prečudovitem apartmaju. Smejalo se nama je do ušes. Ob 8. uri so nama iz agencije Bliss Car že pripeljali kar do apartmaja najeti avto. Midva sva bila že pripravljena na raziskovanje otoka in se takoj odpeljala do rajske plaže v zaliv Lazio. Plaža se vedno nahaja na seznamih najlepših 10 plaž na svetu, zato naju je še toliko bolj zanimala. In po videnem, zagotovo to lahko tudi potrdiva – rajska in sanjska. Skratka popolna plaža!

Preberi cel članek


NAJLEPŠA PLAŽA GEORGETTE IN PARK VALLE DE MAI (4. dan)

Zbudila sva se že pred sončnim vzhodom in tokrat nisva imela zajtrka v nastanitvi, ampak sva si ga na poti do plaže kupila. Sicer sva imela v mislih kakšen bolj fensi postanek v lokalu, a na koncu sva dobila v eni od indijskih restavracij le bananine miške in pecivo. Kavo in čaj sva si skuhala v apartmaju ob opazovanju čudovitega sončnega vzhoda z balkona. Če sva prejšnji dan vriskala od veselja na plaži Anse Lazio, sva tokrat kričala od veselja na plaži Anse Georgette. Še mnogo mnogo lepša in zagotovo najlepša po najinem okusu na Sejšelih. Na plaži sva ostala do dveh popoldne, ker sva imela v načrtu še ogled naravnega rezervata Vallee de Mai. Nazaj grede sva se ustavila še v “Take Away” restavraciji za kosilo. Zvečer pa sva si ponovno privoščila dolg sprehod po naši plaži. Prekrasno!

Preberi cel članek


ŠE EN POPOLN DAN NA PLAŽAH PRASLINA (5. dan)

Tokrat sva imela že cel otok do potankosti naštudiran. Kavico in čaj sva popila na terasi ob sončnem vzhodu, nato pa jo mahnila do zame najlepše plaže na Sejšelih – že včeraj videne Georgette. Veliko vnaprej sem si namreč rezervirala na tej plaži kar dva dni zapored vstop za vsak slučaj. Dopoldne sva preživela tam. Sama, nikjer nikogar. Bilo je še manj ljudi kot prejšnji dan. Celo dopoldne sem preživela v morju, ki je bilo božansko. Pred kosilom sva se vrnila v najin zaliv na že klasično kosilo v Pizzerio Berjaya. Nato pa na popoldansko kopanje na plažo Lazio. Ko sva prišla okrog pol treh popoldne, so praktično že vsi odhajali, tako da sva imela potem plažo popolnoma zase do sončnega zahoda. Kakšen raj na zemlji!

Preberi cel članek


NA OTOK CURIEUSE K VELIKANSKIM ALDABRA ŽELVAM (6. dan)

V najini nastanitvi L’Hirondelle so ponujali tudi različne izlete, a ker zanimanja praktično ni bilo veliko, sva si lahko povsem sama izbrala izlet. Odločila sva se za izlet s čolnom na bližnji otok Curieuse k velikanskim kopenskim želvam Aldabra, ki je endemična za otoke atola Aldabra na Sejšelih. To so tudi ene največjih želv na svetu, zato sva se še toliko bolj veselila druženja. Želve so velikanske in prijazne, zato sva z njimi preživela kar nekaj časa. Nato sva se sprehodila po otoku do lepe plaže skozi gozd mangrov. Za konec sva se ustavila še pri otoku St. Pierre na snorklanju, ki pa je dobesedno razočaral. Tropske ribice so bile zelo lepe, a žal žive korale prav nobene. Popoldne sva preživela na najini rajski plaži Cote D’Or, ki sva jo imela pred nosom.

Preberi cel članek


BOŽANSKA PLAŽA COTE D’OR IZ ZRAKA (7. dan)

Dan slovesa od prekrasnega Praslina. Ob pol dvanajstih sva imela katamaran na otok La Digue, do takrat pa sva želela čas res dodobra izkoristiti. Zbudila sva se že pred šesto in se še pred sončnim vzhodom že sprehajala po najini plaži Cote D’Or. Kasneje po zajtrku nama je uspelo narediti celo nekaj posnetkov iz zraka, a žal ne sredi dneva, ko bi bile barve morja v najlepših turkiznih barvah. Sredi dneva sva se premaknila na otok La Digue in si privoščila okusno italijansko kosilo. Popoldne sva prekolesarila cel otok, se malce razgledala in preživela popoldanske urice popolnoma sama na plaži Petit Anse. Ponoči je sijala graciozna polna luna, ki pa je s seboj prinesla tudi spremembo vremena.

Preberi cel članek


KO CEL DAN MOČNO DEŽUJE… (8. dan)

Ja, tudi to se zgodi. Ampak po celem tednu sonca in vročine, se zelo prileže malce počitka. Cel dan je močno deževalo. Od ranega jutra, pa do pozne noči. Kaj početi? Naspala sva se, v miru zajtrkovala, pila kavico in čaj, brala in gledala Tour de France. Takrat je Roglič še bil v igri, zato sva močno navijala. Vmes je malce dež tudi ponehal, a le toliko, da sva uspela na kosilo do res odlične italijanske restavracije Le Repaire. Po nekaj dneh “kreolske” kuhinje se je prilegla čisto prava carbonara in domači njoki italijanskega chefa. Res vrhunsko!

Preberi cel članek


S KOLESOM NA SEVERI DEL OTOKA (9. dan)

Zbudila sva se v oblačno, a ne več deževno jutro. Takoj po zajtrku sva morala pretegniti mišice, zato sva se s kolesi podala povsem na sever otoka in potem naokoli do konca ceste v zaliv Fourmis. Otok je sicer majhen, a še vedno dovolj velik, da lahko se lahko kar dobro rekreiraš vsak dan, če le želiš. Do zaliva sva potrebovala slabe pol ure vožnje s postanki in razgledi. Ob povratku so se oblaki že trgali, zato sva se odločila za vstop v nacionalni park L’Union Estate, skozi katerega je vhod na eno najlepših plaž na svetu Anse Source d’Argent. Za vstop v park/plažo je potrebno plačilo vstopnine, zato sva preostanek dneva preživela na tej čudoviti plaži.

Preberi cel članek


PREKRASNA DIVJA PLAŽA – ANSE COCOS (10. dan)

Prekrasno vreme naju je zvabilo do treh divjih plaž na vzhodno obalo otoka. Takoj po zajtrku sva se s kolesi odpeljala skozi pravi tropski gozd do izhodišča za tri divje plaže. S kolesom je malo gor in malo dol – ravno prav, da vam steče malo hitreje kri po žilah. Na koncu ceste sva zaklenila kolesi in se sprehodila do vseh treh plaž. Do prve Grand Anse je le nekaj korakov, naprej do Petit Anse je dobrih 10 minut, od tukaj pa še dobrih 20 minut do najbolj odročne Anse Cocos. Celo dopoldne sva popolnoma sama uživala na rajski plaži. Neprecenljivo! Ob poti nazaj grede sva se ustavila pri Mimi na vrhunskem kosilu. Pozno popoldne sva se kopala še na plaži Severe in si privoščila mangov smoothie. Krasen dan!

Preberi cel članek


EDINSTVENA PLAŽA ANSE SOURCE D’ARGENT (11. dan)

Prekrasen in sončen dan sva v celoti preživela na edinstveni plaži Anse Source d’Argent, za katero mnogi pravijo, da je ena najlepših plaž na celem svetu. Jaz bi se bolj opredelila, da je edinstvena kot pa najlepša. Razlog je seveda eden in edini – granitne skale, ki jo obdajajo in razdeljujejo na tri manjše zalive z belo drobno mleto mivko in turkiznim morjem, ki pa ga zopet razbijajo skale, ki so v vodi in tvorijo tako lepe nenavadne vzorce. Ponovno sva bila prva na plaži že okrog osmih zjutraj, se udobno namestila v senci in uživala v popolni samoti nekaj ur. Imela sva le družbo pasjih prijateljev. Obiskovalcev je bilo iz dneva v dan manj na celem otoku. Tokrat nas je bilo na celi plaži za peščico tako dopoldne kot tudi popoldne. Vmes sva skočila s kolesi k Mimi na že standardno vrhunsko kosilo in zvečer na mangov smoothie. Res prave morske počitnice v raju!

Preberi cel članek


ANSE SOURCE D’ARGENT IZ ZRAKA (12. dan)

Nimam kaj novega za dodati, saj sva še en cel dan preživela na rajski plaži. Razen tega, da nas sedaj ni bilo niti več za prste ene roke cel dan na plaži Anse Source d’Argent. Samevala sva od jutra do večera, vmes pa si privoščila odlično italijansko kosilo. Popoldne sva se celo odločila, da končno najin dronček poleti v nebo in naredi res prekrasne posnetke plaže še iz zraka. Sonca žal ni bilo prav veliko, zato so barve bolj medle, a vseeno – Anse Source d’Argent je res posebna in edinstvena plaža.

Preberi cel članek


KOPANJE IN SONČENJE NA PLAŽI SEVERE (13. dan)

Zadnji dan na otoku La Digue sva preživela zelo ležerno. Dolg spanec sicer za naju pomeni nekje zbujanje še pred sedmo uro zjutraj ter kavica in čaj na terasi s slovenskim mlekom Pomurskih mlekarn. Ne boste verjeli. V mini lokalni prodajalni na otoku prodajajo samo eno mleko in to je mleko Pomurskih mlekarn. Skoraj sem padla po tleh. Lepo, kajne?! Po kraljevskem zajtrku na kolo in na plažo v zalivu Anse Severe, ki je povsem na severnem delu otoka. Ob plaži živita tudi dve želvi velikanki, ki sva jima nosila sveže sadje in olupke. Na plaži sva uživala čisto sama celo dopoldne. Na kosilo sva se odpeljala do Mimi na povsem drugi konec otoka. Še zadnjič sva si zaželela njene neverjetno okusne solate z dimljeno ribo. Popoldne sva se še s kolesi vozila po celem otoku in si privoščila še zadnji mangov sok na otoku. Prekrasen dan!

Preberi cel članek


PREMIK NA MAHE IN RAJSKO KOPANJE V PETIT ANSE (14. dan)

Po sedmih dneh na otoku La Digue je bil čas za premik na največji in najbolj poseljen otok Sejšelov. Otok Mahe je oddaljen eno uro vožnje s katamaranom od otoka La Digue. Z otoka lahko pridete na La Digue samo še s helikopterjem, sicer pa vas čaka mučna vožnja s katamaranom po razburkanem odprtem morju. Midva sva imela prevoz že ob 7h zjutraj, tako da sva imela potem cel dan na voljo že na otoku Mahe. Na otoku sva za 3 dni najela avtomobil, tako da sva bila samostojna. V času korone drugače tudi ne gre, ker se ne smeš voziti z javnimi prevozi. Že doma sem si nagledala eno posebno in zagotovo najlepšo plažo na otoku Mahe – Anse Petit, ki je sicer del pregrešno dragega hotela Four Seasons. Uživala sva po dolgem in počez cel dan, saj je plaža in morje res fantastično. Okrog treh sva se nato čez hribovje odpravila proti najini nastanitvi na severozahodnem delu otoka v zalivu Beau Vallon.

Preberi cel članek


OGLED DESTILARNE DOMAČEGA TAKAMAKA RUMA (15. dan)

Po odličnem spancu v kraljevskem apartmaju sva jo že ob 7h zjutraj mahnila proti najini plaži Petit Anse. Dan sva si organizirala drugače. Na poti do plaže sva si zamislila zajtrk v kavarni ob cesti, a te kavarne nikakor nisva našla. Ker na Sejšelih ne obstajajo. Na koncu sva v eni od mini trgovinic (v lasti Indijcev) kupila ocvrte miške in jogurt. Na plažo sva prišla prva in celo dopoldne sama uživala, saj je bilo oblačno vreme in obiskovalcev ni bilo. Nama je takšno vreme še ljubše, ker se ni treba skrivati pred soncem. Nekaj ur kopanja in uživanja na plaži, potem pa sva se odpeljala na zahodni del otoka ter na ogled zanimive destilarne domačega ruma pod blagovno znamko Takamaka, ki ima že dolgo tradicijo. Res zanimiv ogled se je končal tudi s pokušanjem. Po ogledu sva se odpeljala nazaj do apartmaja ter si privoščila pozno kosilo na plaži Beau Vallon in dolg sprehod po plaži.

Preberi cel članek


CEL DAN NA PLAŽI PETIT ANSE (16. dan)

Zadnji dan sva se lepo naspala, spakirala in se odpeljala na plažo Petit Anse. Vem, da sva dolgočasna, a res je bila prekrasna in nisva hotela zamuditi teh trenutkov. Časi so čudni in ne vemo, kdaj bomo spet lahko šli v svet in na tako rajske destinacije. Cel dan sva uživala na isti plaži in pod isto palmo kot že dva dni prej. Vreme je bilo prekrasno, tako da sem bila popoldne kar otožna, ko sva se odpravila proti letališču. Vmes sva naredila še postojanko za kosilo – zelo priporočam Take Away Fisher ob cesti. Midva sva se seveda najedla pri njih in doživela res lepo slovo od Sejšelov. Na letališču sva ob 17h vrnila najeti avto, potem pa samo še počakala na večerni let proti Dohi s Qatar Airways. Pred odhodom sem imela priložnost pokramljati s glavnim pilotom letala, ker je sedel za menoj v čakalnici in se pripraljal na let. Prijazno sem ga pohecala, ko je računal dolžino vzleta/pristanka in gorivo: Are we ready? In je prijazno pokramljal z mano. Očitno je bilo res vse v redu.

Preberi cel članek


DOMOV PREKO DOHE IN NA DUNAJSKO LETALIŠČE (17. dan)

Letalski karti sva tokrat namenoma kupila z Dunaja, čeprav so bile veliko dražje. Mnogi popotniki poznate razloge, zato o tem raje na tem mestu ne bom pisala. Zelo žalostno, a tako je pač dandanes “lažje” priti domov iz tretjih držav brez omejitev. Na letališču v Dohi smo pristali ravno ob polnoči. Na mednarodnih letališčih v UAE je ponoči vedno gneča in rompompom, ker se vse dogaja ponoči. Ker sva imela do naslednjega leta na Dunaj kar dolgih 8 ur, sva želela malce zaspati. Že prej sva iskala opcije hotela, a so želeli za 5 ur spanja kar 250 USD, kar je pa noro preveč. V “tihih sobah” na letališču je bila gneča, pa tudi ležalniki so tako neudobni, da je bolje spati na tleh. A tla so mrzla kot hudič in na splošno je bilo na letališču groznih 17 stopinj. Na koncu naju je tako zeblo, da sem celo noč hodila po letališču gor in dol, da sem bila vsaj malce ogreta. In privoščila sva si tople napitke, da sva sploh preživela ta preskok iz vročih 35 na 17 stopinj. In brez prehlada! Ob osmih zjutraj smo poleteli proti Dunaju. Letalo je bilo povsem prazno. Na našem delu nas ni bilo niti 10 potnikov. Ob 13h sva pristala na Dunaju, prevzela na Pandi parkirišču najino vozilo in se lepo odpeljala domov brez posebnosti in omejitev. Naredila sva še eno super popotniško kljukico za letos, za kar sva neizmerno hvaležna v teh časih!

Preberi cel članek


ZA KONEC…

Sejšeli so letošnje leto res bili kot naročeni. Če nama ni uspelo maja leto prej in potem tudi ne septembra, se je junija 2021 res vse lepo poklopilo brez težav. Destinacija kot takšna je popolnoma počitniška, kar v danih razmerah tudi najbolj paše. V resnici se meni res ne da cel dan nositi zaščitne maske, zato izbirava morske destinacije. Kaj bi spremenila? Danes bi zagotovo raje preživela dneve na otokih v istem zaporedju, a bi si za Praslin vzela 7 noči, za La Digue 5 noči in na Mahe 2 noči. Praslin nama je bil enostavno bolj všeč kot La Digue. Za Sejšele je tudi dovolj npr. 13 dni in boste lahko videli in doživeli vse, kar sva tudi midva. Sicer pa se na Sejšele ne misliva vračati, saj sva videla vse, kar pa zagotovo ne drži za Maldive. Če bi se na Sejšele vrnila, potem bi šla samo na Praslin za en teden v apartma L’Hirondelle. Sicer pa so Sejšeli res rajska in sanska destinacija.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: