Preskoči na vsebino

SEJŠELI 2021: Na otok Curieuse k velikanskim Aldabra želvam (6. dan)

V najini nastanitvi L’Hirondelle so ponujali tudi različne izlete, a ker zanimanja praktično ni bilo veliko, sva si lahko povsem sama izbrala izlet. Odločila sva se za izlet s čolnom na bližnji otok Curieuse k velikanskim kopenskim želvam Aldabra, ki je endemična za otoke atola Aldabra na Sejšelih. To so tudi ene največjih želv na svetu, zato sva se še toliko bolj veselila druženja. Želve so velikanske in prijazne, zato sva z njimi preživela kar nekaj časa. Nato sva se sprehodila po otoku do lepe plaže skozi gozd mangrov. Za konec sva se ustavila še pri otoku St. Pierre na snorklanju, ki pa je dobesedno razočaral. Tropske ribice so bile zelo lepe, a žal žive korale prav nobene. Popoldne sva preživela na najini rajski plaži Cote D’Or, ki sva jo imela pred nosom.


JUTRANJI SPREHOD PO PLAŽI

Končno sva imela zjutraj čas za jutranji sprehod po najini plaži še pred zajtrkom ob sončnem vzhodu. Nikjer nikogar in nežni jutranji žarki. Eno uro sprehoda po dvokilometrski plaži je za naju res nekaj najlepšega na morskih počitnicah.


IZLET NA OTOKA CURIEUSE IN ST. PIERRE

Že doma sva se odločila, da si bova privoščila ta izlet na sosednja otoka, čeprav je cena precej zasoljena. Ker ni bilo drugih turistov, sva si lahko poljubno izbrala izlet, ki je bil nama časovno prilagojen. Iz najinega zaliva sva se s čolnom odpeljali 10 minut do otoka Curieuse, ki so ga domačini razglasili za nacionalni park (Curieuse Marine National Park). Na otoku namreč raste precej endemičnih vrst rastlin, hkrati pa je otok domovanje posebnih kopenskih želv vrste Aldabra, ki sicer originalno izvirajo z atola Aldabra. V preteklosti so podobne vrste želv živele na vseh celinah in številnih otokih, a so zaradi pretiranega izkoriščanja evropskih mornarjev skoraj izumrle. V atolu Aldabra jih danes živi približno 100.000, medtem ko jih je na otoku Curieuse približno 300. Le-te se po otoku prosto sprehajajo in res uživajo.

Po velikosti so zelo podobne slavni velikanski želvi Galápagos, njen oklep meri v povprečju 122 cm v dolžino in s povprečno težo 250 kg. Samice so na splošno manjše od samcev, povprečni primerki pa merijo 91 cm v dolžino in tehtajo 159 kg. Oklep imajo rjave barve z visoko kupolasto obliko. Imajo krepke in močno razširjene noge, ki podpirajo njihovo težko telo. Vrat velikanske želve Aldabra je zelo dolg, tudi zaradi velike velikosti, ki živali pomaga pri doseganju drevesnih vej do enega metra od tal. Prehranjujejo se s travo in listi dreves, pa tudi banano z veseljem pohrustajo. Hranjenje je sicer nedovoljeno, a kakšen list grmovja za fotografiranje jim vseeno lahko ponudite. Ga bodo z veseljem pohrustale. Pazite le na prste, ker imajo zelo oster in zelo močan ugriz.

Po enournem druženju z želvami sva se peš odpravila slabe pol ure na sprehod po otoku skozi čudovite mangrove do lepe plaže St. Jose. Na poti sva lahko videla tudi številne rake in školjke ter vedno zanimive korenine mangrov, saj je bila oseka. Mnogi izletniki imajo tukaj postanek in kosilo.

Nadaljevali smo do majhnega otoka St. Pierre, ki je izredno fotogeničen. Mi smo se ustavili na snorklanju, ki pa je bil eno veliko razočaranje. Veliko vrst tropskih rib, a žal nobene žive korale, tako da nisem pod vodo niti fotografirala. Žal so koralni grebeni tudi na Sejšelih že močno uničeni.


PLAŽA COTE D’OR

Po prihodu sva si privoščila ponovno kosilo v najini piceriji Berjaya, nato pa celo popoldne končno preživela na najini plaži pred nosom. Res čudovita plaža in popolnoma prazna. Rajsko!


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 323 EUR

  • izlet na otok želv = 130 EUR
  • kosilo (riba na žaru, fish&chips, voda) = 485 SCR (25,4 EUR)
  • koktajla in brownie = 365 SCR (19,1 EUR)
  • nočitev L’Hirondelle (N) = 149 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 19,10 SCR; 1 EUR = 1,20 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: