Preskoči na vsebino

SEJŠELI 2021: Kdaj, zakaj in kako?

Bom začela kar z enakim stavkom kot pred nekaj meseci: “Uspelo nama je!“. Še enkrat znotraj zelo čudnega leta, do katerega se v teh prekrasnih zapisih ne bom opredeljevala. Covid situacija se nadaljuje, a tudi tokrat se nisva pustila motiti pri najinih popotniških načrtih. Potovanje ali še bolj pravilno počitnice na Sejšelih sva imela že planirane in plačane za lanski maj in nato prestavljene na september. Avgusta lani sem jih dokončno odpovedala in vzela nazaj denar, ker so bili Sejšeli popolnoma zaprti za turizem kar 14 mesecev. Konec aprila so se kot destinacija končno odprli, zato so se uvrstili na seznam potencialnih destinacij za najine naslednje počitnice. V resnici teh res dandanes ni prav veliko. Sredi maja sem kupila letalski vozovnici in upala na pozitiven razplet. Vse se je odvilo po načrtih, brez zapletov, sanjsko in rajsko!


KDAJ?

Pravijo, da so počitnice na Sejšelih vedno sanjske. Torej nikoli ne boste zgrešili, a vseeno se znotraj leta vreme malenkost spreminja. Midva sva sicer potovala izven glavnih sezon (dec-feb in jul-avg) in sicer od v drugi polovici junija in začetku julija, kar je pomenilo skupaj 17 potovalnih dni. Čeprav sem se res bala slabšega vremena, je bilo več kot popolno. Čez dan sva imela prijetnih 27 stopinj v senci, bilo je sončno in tudi zadnje dni malce bolj oblačno, malce je pihal veter in morje je imelo popolnih 27 stopinj. Ni bilo nobene vročine, v morju sem lahko brez kreme za sončenje plavala po 6 ur na dan, v senci pa je bilo čudovito. Dež sva imela en cel dan in eno celo noč. Sicer pa so se na otoku La Digue pojavljale nekaj sekundni prši dežja. Ker je bil tudi veter, so imele nekatere redke plaže previsoke valove za varno plavanje.

Povprečna temperatura po mesecih
Povprečne padavine po mesecih

ZAKAJ?

Po mojem ni treba kaj dosti pisati. Sejšeli so rajska destinacija verjetno vsakega popotnika, turista, Zemljana. Tudi pri nama so bili seveda na seznamu željenih destinacij. Rajske mivkaste plaže, turkizno morje, bujno rastje, fotogenične palme, velike kopenske želve in seveda posebne fotogenične granitne skale. Podvodni svet je ostal z najinega vidika skoraj neraziskan, kar pa sva videla, pa ni nič posebnega. Mnogi se za Sejšele odločijo tudi za poročno potovanje ali celo slavje.


COVID?

Za Sejšele sva se odločila tudi zato, ker je sedaj to ena redkih destinacij na svetu, kamor se sploh da kolikor toliko normalno potovati. Meni je še vedno pomembno, da izbereva destinacijo, kjer ti že ob prihodu v državo ni potrebno delati PCR test. Da me takoj ne strpajo v karanteno za 14 dni in potem adijo dopust. Malo za šalo, ampak tako to je dandanes. Tukaj se nahajajo zadnja pravila za Sejšele v zvezi s Covidom.

  • ODHOD NA SEJŠELE:
    • Sejšeli so takrat zahtevali le negativen PCR test, ki je ob prihodu v državo star največ 72 ur. Midva sva ga naredila v Zdravstvenem domu Domžale, kjer je cena 80 EUR / osebo.
    • Za Sejšele morate za vstop v državo izpolniti tudi obrazec “Health Travel Authorisation” na njihovi spletni strani ali v aplikaciji na telefonu Seyshelles TA največ 24 ur pred prihodom v državo. Za avtorizacijo morate plačati 10 EUR s kreditno kartico. Kmalu po vnosu podatkov (podatki, podatki o zavarovanju za tujino, rezervacije nastanitev za celotno potovanje, povratna letalska vozovnica) dobite pozitivno avtorizacijo, ki jo pokažete ob vstopu v državo.
  • NA LETALU IN LETALIŠČIH:
    • Na letališčih Dunaj in Doha vse poteka brez težav. Nositi morate ves čas zaščitno masko, na Dunaju celo masko FFP2. Letališči sta bili dokaj polni, tako da svet se še vedno vrti.
    • Na letalu morate ves čas nositi masko, dobite od njih cel paket pripomočkov (maske, razkužilo, rokavice) na vseh letih. Masko lahko snamete samo med jedjo. Sicer pa vse po starem brez posebnosti.
  • NA SEJŠELIH:
    • Na Sejšelih so na Covid dobro pripravljeni. Obvezno je nošenje maske v odprtih in zaprtih prostorih, na letališču, na čolnu… povsod so tudi razkužila. Na plažah maska ni potrebna. Domačini so sicer vsi že od marca precepljeni, a še vedno se res držijo nošenja maske vsepovsod. Pogosto so nama tudi merili temperaturo in nas popisovali – ob vhodu v restacijo, na čoln, ob prihodu v nastanitev… Naju seveda to ni nič motilo. Kazen za nenošenje maske je približno 50 EUR (1000 Sejšelskih rupij).
    • Negativnih izkušenj nisva imela in tudi ni bilo prav nikjer videti kaj od “korone”.
  • ODHOD S SEJŠELOV DOMOV:
    • Sejšeli nimajo nobenih zahtev za odhod iz države, zato tam nisva delala nobenih testov. Imajo pa seveda vse dobro organizirano, če bi potrebovali.
    • Tudi za prihod v Avstrijo v tistem trenutku midva nisva potrebovala nobenih dokazil in testov, ker sva bila le tranzitna potnika.
  • PRIHOD V SLOVENIJO:
    • Navodila se vsak dan spreminjajo, zato jih spremljajte na vladnih spletnih straneh (če si jih boste znali sploh raztolmačiti).

KAKO?

Če je bilo prej moje pravilo v teh časih, da želim potovati iz Ljubljane, se je tokrat pravilo spremenilo. Pravilo je – potuj iz Avstrije ali Italije. Ne glede na ceno letalske vozovnice, sva želela leteti iz teh dveh držav. Letalski karti sva tako kupila na Qatar Airlines, ki je imel tudi super povezavo za naprej praktično brez čakanja, kar je meni zelo pomembno. Imela sva en kratek postanek v Dohi, nato pa v Mahe na Sejšele z jutranjim prihodom. Na Sejšelih sva obiskala vse tri največje otoke, med katerimi sva se premikala z njihovimi odličnimi hitrimi katamarani redne linije.

  • LETALSKE VOZOVNICE
    • Sredi maja sem kupila povratni letalski vozovnici prevoznika Qatar Airlines iz Dunaja v Mahe (Sejšeli) z enim samim postankom. Mene vedno prepriča kratek skupni čas potovanja do tja, saj je trajal prestop v Dohi le dobri 2 uri, kar pomeni najmanjšo možno izgubo časa. Cena letalskih vozovnic je bila 697 EUR na osebo, tako da sva za oba odštela 1.395 EUR.
    • Letalski vozovnici sem tudi takoj zavarovala pri Corisu za riziko odpovedi potovanja. To morate obvezno narediti najpozneje v dveh dneh po nakupu letalske vozovnice, sicer ne morete več zavarovati vsote. Priporočam sklenitev polnega rizika odpovedi, ki vas bo stal 6,6% od vrednosti zavarovanega zneska oziroma 60 EUR (jaz sem dobila 30% popust za zvestobo).
    • POZOR! Covid pri Corisu ni vključen v riziko odpovedi, zato pazite, da kupite letalske vozovnice, ki imajo brezplačno premaknitev leta. Namreč Sejšeli so zahtevali negativen PCR test za vstop v državo, ki ni bil star več kot 72 ur ob prihodu na Sejšele. Pri Qatar Airlines imajo v tem obdobju vključeno v ceno karte možnost za premik letalske vozovnice. To je bilo meni dovolj, saj če bi eden od naju imel pozitiven test na PCR pred odhodom, bi enostavno premaknila potovanje za 1 mesec in potem bi lahko to ponavljala do konca letošnjega leta. Pri CORISU me zato to ni motilo, ker meni je bilo najbolj pomembno, da imam kritje od trenutka, ko stopim na letalo popolno kritje za COVID in to Coris ima vključeno. Covid tretirajo kot običajno bolezen. Bodite pazljivi pri sklepanju zavarovanj za tujino! Iz prve roke vem, da pri CORISU vse štima (in pri nekaterih drugih naših zavarovalnicah NE, čeprav to trdijo ob nakupu; bodite pozorni na drobni tisk) in greste tudi sedaj brez skrbi na pot v tujino.
  • ZAVAROVANJA ZA TUJINO
    • Že več kot desetletje prisegava na turistično zavarovanje za tujino z asistenco Coris. Zakaj? Preberi tukaj.
    • NUJNO PAZITE! Ker so v svetu včasih tudi visoke cene že osnovne (kaj šele zapletene) zdravstvene oskrbe, je nujno TROJNO KRITJE MULTIRISK DRUŽINSKEGA ZAVAROVANJA ZA TUJINO, kar je tudi najvišje kritje, ki ga lahko sploh pri Corisu plačate. In po telefonu so mi na Corisu zagotovili, da po mnogih letih izkušenj je zavarovalna vsota v višini 100.000 EUR dovolj visoka, da rešijo vsak vaš primer kjerkoli po svetu. In v tem primeru bova na poti brezskrbi, da bi morala ob malo bolj kompleksni nesreči prodajati svoje premoženje.
Coris 3
  • PREVOZ MED OTOKI NA SEJŠELIH
    • Najprej sva obiskala otok PRASLIN in do tja sva se iz letališča odpeljala z redno linijo hitrih katamaranov podjetja Cat Cocos. Ta prevoz naju je stal na osebo 55 EUR / osebo. Sva pa vse prevoze s čolni kupila vnaprej na njihovi spletni strani in res vse drži 100%.
    • Najin drugi otok je bil LA DIGUE. Do tja sva se peljala z trajektom/katamaranom istega podjetja Cat Cocos in enosmerni prevoz naju je stal 15 EUR / osebo.
    • Za konec sva se vrnila iz otoka La Digue na glavni otok MAHE prav tako s temi hitrimi katamarani podjetja Cat Cocos in prevoz naju je stal 65 EUR / osebo.
    • V običajnih mesecih pred korono je bilo težje dobiti mesto na teh katamaranih kot danes, zato je res priporočljiv nakup več časa vnaprej. Tokrat je bilo seveda prostora tudi še na licu mesta več kot dovolj. Vozni red so zelo zmanjšali na največ en prevoz v eno smer na dan, urnik pa obljavljajo za en mesec vnaprej. Tako da se je tudi nama enkrat vmes menjala ura odhoda, ampak sva se seveda hitro prilagodila.
    • Sicer pa so pravi profesionalci, katamarani veliki in odlični. Le vsaj 2 uri pred odhodom ne jejte ničesar, ker je morje res grozovito valovito in ne boste preživeli prevoza brez bruhanja. To morate res vnaprej predvideti in načrtovati prehranjevanje.
    • Med Praslinom in otokom Mahe vozijo tudi manjša letala podjetja Air Seyshelles, tako da se lahko odločite tudi za to opcijo.
  • PREVOZ PO OTOKIH
    • Na otoku Praslin sva najela avto za 3 dni pri agenciji Bliss Car. Rezervacijo sva naredila na njihovi spletni strani in za najem plačala 164 EUR z malce boljšim zavarovanjem. Z agencijo sva bila zelo zadovoljna in jo priporočava.
    • Na otoku La Digue se vsi premikajo s kolesi, zato sva si tudi midva najela kolesi za celotno obdobje bivanja. Najem kolesa stane 100 SCR/dan, kar pomeni približno 5 EUR/dan. Za 7-dnevni najem sva tako odštela 70 EUR.
    • Na otoku Mahe sva prav tako najela avto za 3 dni pri agenciji Bliss Car. Rezervacijo sva naredila na njihovi spletni strani in za najem plačala 175 EUR z malce boljšim zavarovanjem.
  • VSTOPNA VIZA
    • Slovenski državljani za vstop v Sejšele vizuma ne potrebujemo. Na podlagi brezvizumskega režima lahko ostanemo v državi do 30 dni.
    • Potni list mora biti ob vstopu veljaven še najmanj 6 mesecev.
  • PRENOČEVANJE
    • Na Sejšelih sva imela skupno 14 nočitev in na vseh otokih sva imela super nastanitve. Skupaj za sva za vse nastanitve za dve osebi z zajtrkom ali brez odštela 1.570 EUR oziroma 112 EUR na dan za nočitev v povprečju.
    • Vse nastanitve so bile krasne in v rangu 3-4 zvezdice, tako da sva bila izjemno zadovoljna z izborom. Na otokih Praslin in Mahe sva imela nastanitve na plaži, kar tudi precej zviša ceno.
    • Prenočitve se seveda najdejo v vseh cenovnih okvirih.
  • DENAR IN VALUTA TER DVIGOVANJE DENARJA
    • Na Sejšelih imajo svojo valuto in sicer Sejšelske rupije. Tečaj je bil pri najinem obisku 1 EUR = 19,10 SCR.
    • Z denarjem res ni nobenih posebnosti. Že na letališču sva dvignila gotovino z bančno kartico. Provizija je običajna in je bila okrog 4 EUR na dvig.
    • Za večje vsote jemljejo tudi Evre in kakor kje tudi Ameriške Dolarje, tako da sva midva imela s seboj tudi nekaj gotovine v USD, Evrov pa niti ne.
    • Plačujete lahko seveda skoraj povsod tudi s kreditno kartico.
    • Za trgovino, manjše ulične nakupe ipd. pa je seveda dobro imeti lokalni denar.
  • TELEFONSKI SIGNAL IN WI-FI
    • Telefonski signal sva imela čisto povsod in v vseh nastanitvah sva imela tudi izjemno dober wi-fi.
  • CEPLJENJA
    • Za obisk Sejšelov ni potrebnih nobenih posebnih cepljenj.
    • Priporočljivo je običajno cepljenje za TETANUS, TIFUS, STEKLINA in HEPATITIS A IN B, ki velja tudi za celoten razviti svet.
    • Več podrobnosti si lahko preberete tukaj.
  • VARNOST
    • Čeprav sva bivala ves čas na poseljenih otokih med domačinih, sva se počutila v vsakem trenutku 100% varno. Niti slučajno nisva imela niti v enem samem trenutku ogrožena. Izjemno varna destinacija in zelo prijazni domačini. Tudi v glavnem mestu Mahe sva se imela krasno med domačini na ulici.
  • ZNANJE TUJEGA JEZIKA
    • Na Sejšelih vsi lepo govorijo angleško, tako da boste z nekaj znanja angleščine zelo dobro shajali na poti.
    • Seveda pa boste s francoskim jezikom prišli še bolje skozi, saj je to njihov uradni jezik.
    • Če pri tem še niste vešči, vas lahko za na potovanje zelo hitro naučijo nekaj osnov angleščine v Jezikovnem mestu.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.