Preskoči na vsebino

NEMČIJA: Müenchen – najlepše znamenitosti Bavarske prestolnice

München je Bavarska prestolnica že od davnega leta 1255 in tretje največje mesto v Nemčiji. Mesto je najbolj poznano po trgu Marienplatz s čudovito mestno hišo. Angleški park velja za enega največjih na svetu, posebnost pa je tudi možnost deskanja na reki Isar. Obvezno morate posedeti v pivskem vrtu na mestni tržnici in si privoščiti klobaso ter vrček bavarskega piva. Olimpijski park z razglednim stolpom, ki nudi poglede vse do nogometnega stadiona Allianz Arena. V BMW svetu in muzeju boste na račun prišli navdušenci avtomobilov. Dvorec Nymphenburg pa vas bo popeljal s svojimi zbirkami daleč v zgodovino. Vsekakor pa obiščite vsaj enega od razkošnih muzejev. To je le nekaj znamenitosti – Müenchen ponuja prav za vsako dušo kaj lepega in zamivega.

DSC_8469


MARIENPLATZ – MESTNI TRG

V starem mestnem jedru Müenchna, ki predstavlja tudi center mesta, se praktično skoraj vse dogaja. Ko prispete na sloviti mestni trg (Marienplatz), boste skoraj vedno naleteli na veliko gnečo. Ogromen trg s peš cono obkrožajo visoke in veličastne stavbe, med katerimi se seveda najbolj bohoti Nova mestna hiša (Neues Rathaus). Mestni trg je postal že davnega leta 1158. Obkrožajo ga ulice z mnogo prodajalnami ter restavracijami in lokali. Ob trgu se nahaja tudi stara mestna hiša (Altes Rathaus).

DSC_8478

DSC_8742


NEUES RATHAUS – MESTNA HIŠA

Najlepša zgradba daleč naokoli je zagotovo mestna hiša, katere osrednji stolp se visoko bohoti nad trgom. V poletnih mesecih je okrašna s cvetjem, kar ji daje še poseben šarm. V novi mestni hiši je že od leta 1874 nastanjena mestna vladamestni svet, urad župana in administracija. Zgrajena je bila med leti 1867 in 1908 v neogotskem slogu. Zajema površino 9159 m² in ima kar 400 sob. Glavna fasada proti Marienplatzu je bogato okrašena. V prvem nadstropju se nahaja velik balkon, ki ga uporabljajo za velike festivale, kot so nogometna prvenstva ali za božične koncerte. Glavni stolp je visok 85 m in je na voljo za obiskovalce z dvigalom. V glavnem stolpu zaigrajo tudi vsak dan ob 11h, 12h in 17h glasbo, ob kateri se zavrtijo lutke

DSC_8744

DSC_8477


VIKTUALIENMARKT – MESTNA TRŽNICA

Nekaj korakov od glavnega trga vas loči od prave mestne tržnice z bogato ponudbo lokalnih in manj lokalnih dobrot. Sadje, zelenjava, mlečni in mesni izdelki, cvetje so najpogostejši izdelki. Lično urejene stojnice kar vabijo. Glavna znamenitost tržnice je pivska postojanka (Biergarten) po opravljenih nakupih. Ducati mini uličnih restavracij in glavnapivnica” kar vabijo domačine in turiste h kosilu, ki ga morate dopolniti z zvrhanim vrčem piva. Zelje, klobasa, kruh, krompir, svinjska krača, hrenovke in ribje dobrote. Ja, tudi mene vedno znova presenetijo, a obožujejo tudi ribe. Presta ne manjka ob vsakem obroku. Midva sva si jo najraje privoščila za grickanje med raziskovanjem mesta. In čisto zares so dobre. Ker so narejene iz kvašenega testa, so “mesnate” in primerne tudi za raznovrstne sendviče.

DSC_0571

DSC_8774

DSC_0527

DSC_0533

DSC_0818

DSC_8527

DSC_8528

DSC_8763

DSC_8524


OLIMPIJSKA VAS S STOLPOM

Olimpijski park je gostil poletne olimpijske igre že davnega leta 1972. Danes je na tem mestu lep park, kjer se zbirajo domačini ob marsikateri aktivnosti. Nama je tokrat le uspelo se povzpeti na visoki olimpijski stolp (Olympia Tower – vstopnina 7 EUR), ki je postavljen sredi olimpijske vasi. S svojo višino 190 metrov vam nudi prekrasen razgled na celotno mesto in tudi daljnjo okolico. S stolpa je lepo vidna tudi ogromna tovarna avtomobilov BMW, olimpijska vas ter celo ogromen stadion Allianz Arena v daljavi.

DSC_0489

DSC_8616

DSC_8612

DSC_8584

DSC_8602

DSC_8626


STADION ALLIANZ ARENA

Nogometni stadion Allianz Arena gosti dva profesionalna nogometna kluba FC Bayern München in TSV 1860 München. Obe moštvi sta prej delovali na Olimpijskem stadionu v Munchnu. Ljubkovalno ga domačini imenujejo gumenjak. Če ste nogometni navdušenci, potem si lahko privoščite tudi voden ogled stadiona.

DSC_0651a


BMW SVET, TOVARNA IN MUZEJ

Nama srce hitreje bije, ko sva v bližini tovarne in muzeja avtomobilov BMW, kjer sta se proizvedla tudi najina hišna ljubljenčka. Že ob prvem obisku sva si ogledala vzela veliko časa in si ogledala tako razstavni prostor kot tudi muzejsko zbirko, saj sta neverjetna. Prava paša za oči za mlade, stare, moške in ženske. Tudi otroci pridejo na svoj račun. Užitek v vožnji sva zamenjala za užitek v gledanju. Več podrobnosti pa si lahko preberete tukaj.

DSC_0478

DSC_0444

DSC_0470

DSC_0474


DVOREC NYPHENBURG

Baročna palača, ki je služila kot poletna rezidenca bavarskih vladarjev. Gradnjo palače je leta 1664 naročil takratni vladar Ferdinand Maria kot darilo ženi Henrietti Adelaide ob rojstvu njujena sina. Kasneje se je palača dograjevala in dobivala današnjo podobo. Danes je dvorec odprt za javnost in prav tako ostaja dom in zatočišče glave družine Wittelsbach. V notranjosti palače je na ogled Kamnita dvorana s krasnimi poslikavami in nekatere sobane še vedno kažejo baročne okrase. Druge so bile kasneje predelane v slogu rokokoja ali neoklasicizma. Izjemno zanimiv je muzej starih kočij in vozov kraljeve družine ter muzej porcelana. Več si lahko preberete tukaj.

DSC_8549

DSC_0703

DSC_0705a


BAYERISHES NATIONALTHEATER – BAVARSKO NARODNO GLEDALIŠČE

Bavarsko narodno gledališče je v zgodovini kar nekajkrat spremenilo svojo podobo. Prvo gledališče so zgradili že leta 1810, ker je bilo v bližnjem gledališču premalo prostora. Zasnoval ga je Karl von Fischer in gradnja se je začela 26. oktobra 1811. Po dveh letih so gradnjo prekinili, ker so bile najprej težave s financiranjem, nato pa se je zgodil še velik požar. Novo gledališče so končno odprli 12. oktobra 1818, vendar ga je kmalu uničil drugi požar. Drugo gledališče so zgradili leta 1825, a so ga med vojno popolnoma uničili. Tretje (današnje) gledališče iz leta 1963 je poustvaril Karl von Fischer v izvirno neo-klasično zasnovo. S svojo velikostjo je tretje največje gledališče na svetu. Ima odlično akustiko in v njem so se zvrstile mnoge svetovne premiere.

DSC_0586


MAXIMILLIANSTRASSE – NAKUPOVALNA ULICA

Med sprehodom po glavni prestižni nakupovalni ulici mnogim zastane dih. Vsa pročelja zgradb v ulici so enake barve, umirjene, elegantne. Parkirani so prestižni avtomobili, ne manjka pa nobena prestižna znamka, ki v svetu mode kaj pomeni. Res prestižna ulica za zelo debele denarnice.

DSC_8789


HOFGARTEN IN STAATSKANZLEI

Prekrasen manjši vrt je bil zgrajen med leti 1613-1617 v italijanskem renesančnem slogu. V središču vrta je paviljon z boginjo Diano. Pot do paviljona vodi iz vsakega od osmih lokov. Na strehi paviljona je dvojnik kipa Bavarske. Vrt obkroža ogromna stavba državne pisarne (Staatskanzlei). Vrt je odprt za javnost in je zelo priljubljena točka tako med prebivalci kot tudi turisti.

DSC_8804

DSC_8819

DSC_8823


ENGLISHER GARTEN – ANGLEŠKI VRT Z DESKARJI

Angleški vrt ali Englischer Garten je ogromen javni park v središču Münchna, ki se razteza od centra mesta do povsem severovzhodnega dela mesta. Nastal je že leta 1789 in v nadaljevanju so si vsi vodje prizadevali ohraniti in celo še povečevati mestni park. S površino 3,7 km2 je eden največjih evropskih urbanih javnih parkov in celo večji od Centralnega parka v New Yorku. Park je priljubljena mestna točka za rekreacijo in oddih. Velika posebnost pa je tudi umetno zgrajeni val na reki Isar, kjer se zbirajo deskarji in jezdijo na pravem valu sredi mesta. Seveda so s tem početjem postali tudi zelo velika atrakcija za vse mestne obiskovalce.

DSC_0629

DSC_8836

DSC_8858


DEUTCHES MUSEUM – NEMŠKI MUZEJ

Nemški muzej v Münchnu je največji svetovni muzej znanosti in tehnologije. Muzej je bil ustanovljen 28. junija 1903 na srečanju Združenja nemških inženirjev (VDI) na pobudo Oskarja von Millerja. V njem je razstavljenih okoli 28.000 predmetov iz petdesetih področij znanosti in tehnologije. Na leto ga obišče kar 1,5 milijona obiskovalcev. 

DSC_0822a


PINAKHOTEK DER MODERNE

Tako bogato mesto kot je München ima tudi veliko število različnih muzejev, ki so seveda vsi vredni ogleda. Midva sva si ogledala Muzej moderne umetnosti, v kateri sva neizmerno uživala že ob najinem prvem obisku bavarske prestolnice. Več si lahko preberete tukaj.

DSC_0760


Müenchen je zagoto mesto, ki ga je vredno obiskati za več dni. Ima toliko posebnosti, muzejskih zbirk in čisto pravo bavarsko vzdušje. Vrček piva, dobro kosilo in ogled znamenitosti vas ne bodo pustile ravnodušne. Nama je med znamenitostimi močno olajšal prevoz z turističnim avtobusom Hop-On Hop-Off, za katerega sva po zaslugi MasterCard programa Priceless Cities odštela polovico manj kot običajno. Izjemno lepo so naju pogostili tudi v butičnem hotelu Cortiina, ki je bil oddaljen le nekaj korakov od glavnega trga. Pri vsem pa je bilo najboljše to, da sva vse vstopnine za znamenitosti lahko plačevala z najino povsem novo brezstično predplačniško MasterCard kartico, na katero si pred odhodom v tujino enostavno naložiš denar, s katerim nato brezskrbno in enostavno plačuješ na vseh prodajnih mestih.

DSC_8657

 

IMG_8505


Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.