Preskoči na vsebino

VIETNAM IN KAMBODŽA: Načrt potovanja (24 dni)

Skoraj enomesečno februarsko potovanje po Vietnamu in delčku Kambodže je bilo zagotovo zadetek v polno. Azijske dežele se zdijo zelo podobne na prvi pogled, a vsakič znova ugotovim, da je vsaka dežela zgodba zase in se predstavi v popolnoma drugačni podobi. Potovanje sva doživela še toliko bolj intenzivno, saj sva prvi teden potovala v času, ko Vietnam praznuje (kitajsko ali lunarno) novo leto. Takrat je vzdušje zelo posebno in predvsem zelo drugačno od običajnega.

DSC_8857


OSNOVNE INFORMACIJE

Potovala sva skupaj polnih 24 dni in sicer od 5. – 28.2.2016. Iz Benetk sva z letalsko družbo Etihad letela najprej v Abu Dhabi in nato v Bangkok (Tajska). Od tam sva še isti dan letela v Siem Reap (Kambodža), ki je izhodišče za tempeljsko mesto Angkor Wat. Tam sva prenočila 3-krat, nato pa letela na jug Vietnama v mesto Ho Chi Minh (bivši Sajgon) in se nato naslednjih 18 dni preživela v Vietnamu. Pomikala sva se proti severu do glavnega mesta (Hanoi), od koder sva predzadnji dan poletela nazaj v tajski Bangkok in nato domov.

Podrobnosti o načrtovanju potovanja: Kdaj, zakaj in kako?

Moram priznati, da sem pričakovala bolj toplo vreme, a naju je grelo le na jugu Vietnama in seveda v Kambodži ter Bangkoku. Od sredine Vietnama pa do severa je bilo pa precej hladno. Temperature so se gibale le okoli 17 st. C, včasih seveda še manj. Čeprav so nebo večino časa prekrivali res gosti oblaki, dežja nisva doživela. Ponoči je nekajkrat deževalo, a to naju ne moti prav dosti. Za pohajkovanje pa je to bilo seveda idealno vreme.

Vietnam in Kambodža


CELOTNI STROŠKI POTOVANJA

Celotni stroški potovanja za 2 odrasli osebi za 24 dni so znašali 4.112 EUR oziroma 2.056 EUR na osebo, od tega:

  • vse letalske karte = 1.668 EUR (834 EUR/osebo)
  • vsi ostali prevozi na poti (tuk tuk, avtobus, taksi, shuttle) = 431 EUR (215,5 EUR/osebo)
  • nočitve z zajtrkom (20-krat) v sobah za 2 osebi v hotelih = 890 EUR (445 EUR/osebo)
  • odlična hrana na poti = 455 EUR (227,5 EUR/osebo)
  • vstopnine, izleti in ogledi = 419 EUR (209,5 EUR/osebo)
  • stroški za vize na poti =150 EUR (75 EUR/osebo)
  • ostali stroški na poti (magnetki, kartice, znamke, masaže, ležalniki…) = 99 EUR (49,5 EUR/osebo)

Podrobno razdeljeni celotni stroški na poti

DSC_8587


HRANA NA POTI

Najin svet se vrti s potovanji. In dobro hrano. Ko pa to dvoje združiš, pa nastane nekaj najlepših dni in trenutkov v življenju. Dobra hrana naju je na potovanju po Kambodži in Vietnamu spremljala prav na vsakem koraku. Ni bistvene spremembe med kulinariko v Kambodži in Vietnamu. V obeh deželah je hrana božanska, tako da lačni zagotovo ne boste, pa če ste še tako izbirčni. Za prave gurmane, pa sta obe destinaciji zagotovo kulinarična nebesa.

Več o hrani na poti

Vietnam in Kambodza 2016 (5681)


HOTELI NA POTI

Za potovanje po Vietnamu in Kambodži sem rezervirala nastanitve že več kot 8 mesecev vnaprej. Izkazalo se je, da je bila to odlična poteza, saj so cene na koncu poskočile tudi za trikratno vsoto najinih. Na celotni poti sva spala v kar 11 različnih nastanitvah in (z eno izjemo) sva bila v vseh zelo zadovoljna. Lokacije so bile zelo dobre, sobe zelo čiste in lepe, zajtrki odlični, kopalnice priročne in, kar je najpomembneje, s toplo vodo ter zelo prijazno osebje. Če potegnem črto – odličen izbor za res dobro ceno.

Vsi hoteli na poti

Vietnam in Kambodza 2016 (1963)


LOKACIJA 1 – BANGKOK IN SIEM REAP

KAMBODŽA: Parada lutk v Siem Reapu (1. dan)

Končno je napočil dolgo pričakovani čas odhoda na 25-dnevno potovanje po Kambodži in Vietnamu. Na dolgo pot do Kambodže sva krenila že dan prej. GoOpti naju je uspešno in pravočasno dostavil v Benetke, od koder sva letela z Etihadom najprej v Abu Dhabi in nato v Bangkok. Vse je šlo po planu, tako da sva se v Bangkoku samo premaknila iz mednarodnega na domače letališče kar z javnimi prevozi. Polet v Siem Reap je hitro minil, saj sva bila že precej utrujena. Dobrodošla v Kambodži! Kljub res veliki utrujenosti sva se zvečer udeležila parade lutk, ki jo prirejajo domačini samo enkrat na leto.

Vietnam in Kambodza 2016 (57)

KAMBODŽA: Tovarna svile in Angkor Wat (2. dan)

Napočil je dan D in ogled dolgo pričakovanega tempeljskega mesta Angkor. Upoštevala sva dragocene napotke domačina in se zjutraj odpravila najprej po nakup 3-dnevne vstopnice, nato pa jo mahnila na ogled čisto prave tovarne svile. Skozi zadnji vhod smo nato vstopili v ogromen kompleks Angkorja in si najprej ogledala ostanke templja Preah Khan. Sledili so še Neak Pean, Ta Som in East Mebon. Po kosilu ob jezeru sva si ogledala še tempelj Pre Rup, nato pa za konec dneva še najlepši Angkor Wat, kjer sva počakala tudi na sončni zahod.

Vietnam in Kambodza 2016 (715)

KAMBODŽA: Najbolj odbiti tempelj Ta Phrom (3. dan)

Včeraj sva si dodobra nagledala lokacijo za današnji sončni vzhod nad Angkorjem in pozicijo za slikanje v trdi temi. Bilo je očarljivo, romantično in res neponovljivo. Trenutki, za katere je vredno živeti. Kmalu po sončnem vzhodu sva odhitela do templja Ta Phrom, ki slovi po ogromnih drevesih, ki so dobesedno prerasla vse templje in obzidja. Sledila sta še dva templja kompleksa Angkor Thom  – ogromen Baphuon ter Bayon, ki ima na stolpih izklesanih več 100 nasmejanih obrazov. Noro – za doživeti in videti. Popoldan sva se povzpela še do templja Phnom Bakheng po razgled nad celotnim Angkorjem.

Vietnam in Kambodza 2016 (883)


LOKACIJA 2 – HO CHI MINH CITY

VIETNAM: Vodne lutke v Ho Chi Minh Cityu (4. dan)

Po vseh dneh na poti sva se končno vsaj malce naspala in odletela proti Vietnamu v Ho Chi Minh City. Bivši Sajgon je največje vietnamsko mesto, ki pa slovi predvsem po nočni tržnici in uličnih restavracijah, ki zaživijo, ko se znoči. Že ob prihodu sva ugotovila, da nekaj manjka. Manjkal nama je vrvež in gneča. A sva hitro ugotovila, kje se skriva odgovor. Bilo je praznovanje lunarnega novega leta (TET). Večdnevni prazniki, ko so zaprte vse trgovine, banke, večina restavracij, mestna tržnica. A na drugi strani sva imela srečo, saj sva lahko doživela njihovo praznovanje z vsemi običaji. Bilo je nepozabno. Zvečer sva si ogledala še edinstveno tradicionalno predstavo z vodnimi lesenimi lutkami v mestnem gledališču in se (pre)najedla uličnih prigrizkov.

Vietnam in Kambodza 2016 (1531)

VIETNAM: Mekong delta – polna skleda riža (5. dan)

Kot dva prava turista sva se odpravila na enodnevni izlet do delte Mekonga. Vkrcali smo se ladjico in raziskovali življenje na kopnem ob rokavih ogromne in razvejane delte. Stalnica rokavov so plavajoče vasi, kjer teče čisto pravo vsakdanje življenje domačinov. Po turistično so nas peljali na ogled pridelave riževih palačink, kokosovih bonbonov, ogledali smo si čebeljo farmo ter pokušali sveže sadje ob tradicionalni glasbi. Vmes so nas še nekaj 100 metrov peljali s kočijami. Vrhunec izleta je sledil povsem na koncu, ko so nas na tradicionalnih lesenih čolnih popeljali skozi mini kanale Mekonga. Zvečer sva obiskala še najvišjo stolpnico Ho Chi Minh Citya.

Vietnam in Kambodza 2016 (1829)


LOKACIJA 3 – MUI NE

VIETNAM: Končno do peščene plaže v Mui Ne (6. dan)

Še vedno ni počitka. Zopet zgodnje prebujanje, hitro na zajtrk, pakiranje in na avtobus do obalnega mesta Mui Ne, ki sta nama ga priporočila dobra prijatelja. Opoldne prispemo do mesteca, ki se vije ob obali precej kilometrov. Sicer je mesto Mui Ne še nekoliko naprej, a najin hotelček je tik ob plaži in se ga res razveseliva. Krasni bungalovi na še lepši peščeni plaži, morje čisto, prijazno in zelo toplo. Mui Ne je tudi priljubljena destinacija za kajtanje, tako da je športnih aktivnosti na pretek. Vse štiri od sebe in popoldanska uživancija.

Vietnam in Kambodza 2016 (1988)

VIETNAM: Kopanje in sončenje v Mui Ne (7. dan)

Šele sedmi dan sva si vzela povsem prosti dan za počitek in sproščanje. Veter se je povsem umiril, kajtarji so bili zelo slabe volje, midva pa vesela. Kopanje, sončenje, poležavanje in branje na ležalniku. Zgodaj zjutraj in zvečer sva si privoščila sprehod po plaži, ki je neprekinjena in dolga vsaj 15 km. Prostora za dolge romantične sprehode ne zmanjka.

Vietnam in Kambodza 2016 (2022)

VIETNAM: Sipine, kanjon in ribiška vas (8. dan)

Dan se je začel ponovno zelo zgodaj. Tokrat sva že ob 4.30 odpravila na dopoldanski izlet z lokalnim vodičem. V odprtem džipu sva se odpeljala še v trdi temi do pravih belih sipin in tam pričakala krasen sončni vzhod. Sledil bi ogled še bližnjih rdečih sipin, ki pa sva jih zaradi gneče raje izpustila, in se ustavila v pravi ribiški vasi z lokalno tržnico na plaži. Sledil je še sprehod po kanjonu, po katerem se sprehodiš kar z bosimi nogami. Po kosilu v najinem hotelu naju je čakala še divja in dolga vožnja z avtobusom nazaj v Ho Chi Minh City.

Vietnam in Kambodza 2016 (2176)


LOKACIJA 4 – HOI AN

VIETNAM: Valentinovo v romantičnem Hoi Anu (9. dan)

Zgodaj zjutraj naju je čakal kratek let v osrednji Vietnam proti Danangu. Od tam sva se s taksijem odpeljala 20 km južneje v vas An Bang, kjer sva se za 3 dni nastanila v apartmaju na eni najlepših plaž v Vietnamu. Prvi dan sva si privoščila kopanje, sončenje, poležavanje in dolge sprehode po plaži, saj je bila vremenska napoved za naslednja dva dneva precej slabša. Ko se je znočilo, pa sva se odpravila v 4 km oddaljeno mestece Hoi An, ki velja za eno najlepših in najbolj romantičnih mest na svetu. Ko pa se po ulicah Hoi Ana sprehajaš še na Valentinovo, se pripeti eden najlepših popotniških trenutkov celega življenja.

Vietnam in Kambodza 2016 (2505)

VIETNAM: Unescova dediščina Hoi An-a (10. dan)

Na žalost nama vreme za poležavanje na rajskih plažah v osrednjem delu Vietnama ni najbolj služilo. Želela sva namreč zjutraj in zvečer preživeti na plaži, nato pa v srednjem delu dneva obiskovati mesto Hoi An. Tokrat sva dan namenila dnevnemu pohajkovanju po ulicah starega mestnega jedra Hoi Ana, ki je v celoti pod Unescovo zaščito in je prepovedan promet. Ozke ulice so polne različnih zgodovinskih sakralnih objektov, 300 let starih lesenih hiš in različnih muzejev. Obiskala sva tudi mestno tržnico in naročila izdelavo elegantnih hlač pri enemu izmed 300 krojačev, ki jih najdemo v Hoi Anu.

Vietnam in Kambodza 2016 (2848)

VIETNAM: Lenarjenje ob plaži (11. dan)

Tretji dan na plaži v An Bangu nama jo je vreme še bolj zagodlo. Planirala sva kopanje, sončenje, poležavanje in polnjenje baterij za naslednji del naporne poti. Vreme je bilo res neprijetno, zato več kot sprehajanje po plaži ni bilo možno. Kljub vsemu sva dopoldan napolnila baterije ob odličnem zajtrku, sprehodu po plaži, z opazovanjem ribičev in odlično masažo celega telesa. Popoldan sva se še zadnjič odpravila v Hoi An, tokrat brez fotoaparata, samo uživati v utripu mesta, ki za naju ostaja najbolj romantično mesto na svetu. Brez heca in pretiravanja.

Vietnam in Kambodza 2016 (2345)


LOKACIJA 5 – PLAŽA LANG CO

VIETNAM: Najlepša vietnamska plaža v Lang Co (12. dan)

Bo že držalo. A žal vreme ni zdržalo, da bi jo videla v vsej svoji lepoti. Med planiranjem potovanja sem se odločila, da bova en dan in eno noč preživela na (menda) najlepši vietnamski plaži, ki se nahaja severno od Dananga in južno od mesta Hue, kamor sva bila potem namenjena. Dolga rajska peščena plaža ne premore drugega kot nekaj hotelov in restavracij, ki pa očitno niso najbolj priljubljeni, saj so bili ob najinem prihodu povsem prazni. Ker nama vreme ni ustreglo, sva cel dan preživela ob sprehodih po plaži in v vasi, kjer praktično teče povsem normalno vietnamsko življenje. Ob krasnem vremenu pa verjamem, da je plaža Lang Co več kot odlična izbira.

Vietnam in Kambodza 2016 (3145)


LOKACIJA 6 – HUE

VIETNAM: Čudovito cesarsko mesto v Hue (13. dan)

Mesto Hue sva skoraj izpustila med najinim potovanjem. V plan sem ga umestila zadnji trenutek, ko sem planirala potovanje. Kako zelo bi nama bilo žal, saj so ostanki cesarskega mesta nekaj najlepšega, kar sva videla in doživela v Vietnamu. Po dopoldanskem sprehodu po plaži Lang Co sva se z avtobusom odpravila v mesto Hue. Peš sva si ogledala cesarsko mesto, ki spada na Unescov seznam kulturne dediščine in se sprehodila po čudoviti lokalni tržnici ob reki. Zvečer sva si privoščila prav posebno večerjo, ki sva si jo pripravila pri mizi kar sama.

Vietnam in Kambodza 2016 (3436)

VIETNAM: Veličastne cesarske grobnice (14. dan)

Če sva se včeraj cel dan sprehajala po čudovitem cesarskem mestu v Hue, sva se danes dopoldan morala odpraviti še na ogled cesarskih grobnic dinastije Nguyen. Čeprav se je v času vladavine menjalo kar 13 kraljev, je grobnic le sedem, saj so le ti vladali do svoje smrti in si s tem prislužili vsak svojo čudovito grobnico, ki so si jo tudi sami dali pravočasno zgraditi. Grobnice ležijo na hribih v okolici mesta Hue. Ogledala sva si dve najlepši in sicer Khai Dinhovo ter Ming Mangovo. Popoldan sva si privoščila še mestno vožnjo s ciklom, nato pa se pozno popoldan odpravila na epsko 13-urno nočno vožnjo z avtobusom proti severu.

Vietnam in Kambodza 2016 (3602)


LOKACIJA 7 – NINH BINH

VIETNAM: Sajenje riža v Ninh Binhu (15. dan)

Ob šestih zjutraj sva s 13-urno nočno vožnjo z avtobusom iz Hue le prispela v Ninh Binh. V trdi temi sva težko našla najinega domačina, pri katerem sva bivala naslednji dne noči. Ker je imel obe sobi polni, sva zajtrk dobila kar na njegovem dvorišču. Nase sva navlekla vsa oblačila, saj je bilo zunaj le dobrih 10 stopinj in še rahlo je rosilo. Kmalu se dogovoriva za dva šoferja z motorji za cel dan, da naju bosta peljala na oglede. Tako smo že ob osmih odrinili in si ogledali sajenje riža v Tam Cocu, tempelj Thai Vi, v skalo vkelsano pagodo Bich Dong ter jame Mua s prekrasno razgledno točko na vrhu hriba. Skozi vasi se popoldan odpeljemo še do povsem novega ogromnega tempeljskega kompleksa Bai Dinh.

Vietnam in Kambodza 2016 (3825)

VIETNAM: S čolnom v jamski sistem Trang An (16. dan)

V Ninh Binhu lahko izbirate med vožnjo s čolnom po turističnem Tam Cocu ali pa obiščete jamski sistem Trang An, ki je v neposredni bližini. Midva sva seveda izbrala slednjega, ki je med domačini poznan kot desetkrat lepši in je po novem tudi na seznamu Unesco. Dobre štiri ure sva preživela na čolnu, ki nas je vozil po reki med stožci kraške pokrajine. Vmes smo se s čolnom zapeljali tudi skozi devet različnih jam in si ogledali nekaj manjših templjev. Pozno popoldan sva si še izposodila kolesi in se vozila med riževimi polji in občudovala resnično lepo pokrajino.

Vietnam in Kambodza 2016 (4355)


LOKACIJA 8 – MAI CHAU

VIETNAM: Riževa polja med hribi v Mai Chau (17. dan)

Po dveh dneh sva zapustila čudoviti Ninh Binh in se odpravila v hriboviti svet proti severo-zahodu v Mai Chau. Mai Chau je mini vasica, ki je od Hanoja oddaljena slabe 3 ure in jo zadnje čase pogosto obiskujejo turisti v sklopu dvo-dnevnih trekingov. Midva sva se odločila za samostojen pobeg in ni nama bilo žal. Do Mai Chaua sva se pripeljala kot dva gospoda v svojem taksiju že ob 9. uri zjutraj. V najinem hotelčku sva takoj najela skuter in se cel dan podila po okoliških vasicah in hribovju med riževimi polji. Ob koncu dneva sva sredi ničesar obiskala domačine, ki živijo med terasastimi riževimi polji visoko v hribih. Ogledala pa sva si tudi “tovarno” kitajskih palčk.

WP_20160222_13_03_07_Pro (2)

VIETNAM: Vasice s plemeni White Thai (18. dan)

Današnji dan sva preživela precej umirjeno. Včeraj sva z motorjem prevozila skoraj 100 km, zato sva si danes zaželela le hoje med riževimi polji do nekaj kilometrov oddaljenih vasic, kjer še danes prebivajo starodavna plemena. Enostavno življenje se vrti okoli skromnega in zelo urejenega lesenega doma, vrtnarjenja in vzgajanja otrok. Občutek dobite, da ljudje živijo skromno, a zelo zadovoljno in umirjeno. Nasmejani obrazi domačinov na kolesih, ki hitijo bodisi na svojo njivo bodisi po otroke v šolo ali vrtec.

Vietnam in Kambodza 2016 (4934)


LOKACIJA 9 – HANOI

VIETNAM: Končno v glavnem mestu (19. dan)

Končno je napočil dan, ko sva prispela na sever Vietnama v glavno mesto. Tokrat sva izbrala cenovno ugoden prevoz z lokalnim avtobusom, da sva malce popravila najin proračun. Hotel sva izbrala v starem delu mesta, saj Hanoj ponuja le ulično sprehajanje med mnogimi trgovinicami in restavracijami. Obiskala sva tudi glavno tržnico in jezero s templjem ter fotogeničnim rdečim mostom. Res simpatično mesto. Za naju veliko bolj prisrčno kot Ho Chi Minh na jugu.

IMG_6909

VIETNAM: Križarjenje v zalivu Ha Long (20. dan)

Že doma sva se odločila, da greva samo na enodnevni izlet v znameniti zaliv Ha Long. Prvi razlog je bil v vremenu, saj ni bila prava sezona (konec njihove zime). Drugi pa ta, da ne preneseva preveč ljudi okrog sebe na potovanjih in organiziranih izletov v skupinah. V zaliv smo se odpravili z avtobusom, nato pa se vkrcali na eno od (pre)mnogih lesenih ladij in nekaj ur križarili po zalivu. Ogledali smo si še izjemno kraško jamo Trinh Nu ter plavajočo vas, iz katere so nas s čolni ali kajaki popeljali skozi manjše jame.

Vietnam in Kambodza 2016 (5238)

VIETNAM: Priljubljeni voditelj “striček Ho” (21. dan)

Zadnji dan v Vietnamu sva namenila priljubljenemu vietnamskemu voditelju Ho Chi Minhu, po katerem se tudi imenuje mesto na jugu. Zelo sva si želela ogledati njegov mavzolej, a je ravno ob petkih zaprt za javnost. Sprijazniti sva se morala le z njegovo zunanjo podobo. Ogledala pa sva si tudi njegov celoten kompleks, v katerem je živel in delal. Vietnamci še danes gojijo globoko spoštovanje do svojega voditelja, kar je vidno na vsakem koraku. Popoldan sva si privoščila še zadnjo masažo in seveda najboljšo juho Pho na ulici. Proti večeru je bil čas za slovo od prekrasne dežele. Poletela sva nazaj v tajski Bangkok.

Vietnam in Kambodza 2016 (5607)


LOKACIJA 10 – BANGKOK

TAJSKA: S čolnom po kanalih Bangkoka (22. dan)

Zadnji dan sva preživela v Bangkoku, saj sva imela zvečer let nazaj proti domu. Dopoldan sva preživela na ulicah Khao Sana v družbi najinih popotniških prijateljev iz Slovenije, ki so ravno prispeli na počitnice. Ko smo se poslovili, pa sva se odpeljala s tuk tukom še do čudovite predsedniške palače in si privoščila vožnjo s tradicionalnim čolnom med kanali reke Chao Phraya. Med enourno vožnjo sva predsvem opazovala življenje v na pol plavajočih naseljih. Še odličen Pad Thai s škampi in mojito za kosilo ter počasi na mednarodno letališče. Najprej sva poletela v Abu Dhabi in naprej v sosednje Benetke.

Vietnam in Kambodza 2016 (5771)


Potovanje po Vietnamu in Kambodži resnično priporočam vsakemu, ki mu je zanimivo mestno pohajkovanje med zgodovinskimi ulicami. Narava postreže z izjemno lepimi dolgimi peščenimi plažami, ki so primerne za kopanje in sončenje. Najbolj sva bila navdušena nad jamskim sistemom Trang An ter seveda ogromnim in čudovitim Angkor Watom. Nikakor pa ne moreva pozabiti res odlične hrane na vsakem vogalu in zares neverjetno prijaznih ljudi. Presenetila naju je predvsem razvitost v mestih, saj smo si že zelo blizu. Kdo bi rekel, ko pa je v Vietnamu še nedavno divjala vojna in poveljeval državljanom strogi komunizem.

VIETNAM IN KAMBODŽA – VIDEO

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: