Preskoči na vsebino

VIETNAM IN KAMBODŽA: Najbolj odbiti tempelj Ta Phrom (3. dan)

Včeraj sva si dodobra nagledala lokacijo za današnji sončni vzhod nad Angkorjem in pozicijo za slikanje v trdi temi. Bilo je očarljivo, romantično in res neponovljivo. Trenutki, za katere je vredno živeti. Kmalu po sončnem vzhodu sva odhitela do templja Ta Phrom, ki slovi po ogromnih drevesih, ki so dobesedno prerasla vse templje in obzidja. Sledila sta še dva templja kompleksa Angkor Thom  – ogromen Baphuon ter Bayon, ki ima na stolpih izklesanih več 100 nasmejanih obrazov. Noro – za doživeti in videti. Popoldan sva se povzpela še do templja Phnom Bakheng po razgled nad celotnim Angkorjem.

Vietnam in Kambodza 2016 (715)


Za nekatere trenutke v življenju je pač potrebno malce potrpeti. In sončni vzhod nad Angkorjem je zagotovo med njimi. Po pravici povedano, nisem niti vedela, kaj pričakujem. Videla sem nekaj hudih fotografij in naštudirala pozicijo ob jezeru za slikanje, a niti malo se mi ni sanjalo, da bodo slike res tako dobro izpadle. Zbudila sva se ob 4h zjutraj in z tuk tukom odhitela do vhoda v Angkor Wat. Ker sva bila v času TET-a, je bila kolona proti Angkorju in vsi smo hiteli tja z enim samim namenom. To je bila bitka s časom in bitka za pozicijo. Namreč samo kakšna 2 metra povsem ob jezeru sta tista, ki omogočata takšno fotografijo. Torej za 3 fotografe s stativom. Pri vseh ostalih pozicijah si praktično nemočen. Tako sva z naglavnimi lučkami v trdi temi in mrazu tekla do te pozicije in k sreči dobila zadnji košček zemlje. Tam je bilo že vsaj 50 ljudi, ki so bili že pripravljeni na fotografiranje. V trdi temi sva postavila stojalo in jaz sem igrala “stražarja“, saj so naju neštetokrat želeli poriniti v vodo ali izriniti s položaja. Nisva se dala, čeprav so nama kitajke slikale tudi v počepu med nogami. Ne moreš verjeti, a je vredno. Malce po peti uri zjutraj, še v povsem trdi temi so nastajale spodnje fotografije, ki niso prav nič popravljene. Magično delo narave!

Vietnam in Kambodza 2016 (625)

Vietnam in Kambodza 2016 (646)

Vietnam in Kambodza 2016 (688)


Ko se je zdanilo, sva se obrnila in zagledala množico obiskovalcev. Ajme meni. Mnogi so tudi ležali v vodi pred nama, da so prišli do prave fotografije. A najina pozicija je bila zagotovo najboljša, zato sva lahko naredila res lepe fotografije. Sledil je še popoln sončni vzhod nad templjem.

Vietnam in Kambodza 2016 (764)

Vietnam in Kambodza 2016 (786)


Takoj po sončnem vzhodu sva jo mahnila proti templju Ta Phrom, ki je najbolj poznan iz filma Tomb Raider z Laro Kroft (Angelina Jolie). Ta Phrom se odpre ob 7.30 in midva sva bila prva na vhodu, tekla od zgradbe do zgradbe z enim samim namenom. Da sva dobila fotografije brez kitajcev, ki se vesijo po vsakem drevesu in zidaku pol ure. V kompleksu sva bila povsem sama, bilo je nadnaravno in popolno. Ko sva naredila vse fotografije, sva naredila še krog po kompleksu in uživala.

Vietnam in Kambodza 2016 (883)

Tempeljski kompleks Ta Phrom je brez dvoma najboj nor kraj, kar sem jih videla. Povsem preraščen z drevesi, sredi džungle, veliko še podrtih zgradb, ki jih obnavljajo. Ozki tuneli vodijo med zgradbami, ki so jih prerasla ogromna drevesa, ki so sedaj mrtva ter zato srebrne barve in brez listja. Zgrajen je bil leta 1186 kot budistični tempelj. Drevesa, ki so stara več 100 let, rastejo iz zgradb, korenine plezajo po stenah in rušijo težke zidove. Kar nekaj ogromnih dreves ima tudi svoja imena.

Vietnam in Kambodza 2016 (824)

Vietnam in Kambodza 2016 (867)

Vietnam in Kambodza 2016 (874)

Vietnam in Kambodza 2016 (893)

Vietnam in Kambodza 2016 (963)


Sledil je ogled čisto majhnega in od obiskovalcev pozabljenega templja Ta Nei, ki je bil zgrajen po naročilu Jayavarmana VII. Nikogar ni bilo, le midva in ostanki templja. Privoščila sva si zajtrk v tišini.

Vietnam in Kambodza 2016 (1014)

Vietnam in Kambodza 2016 (1033)


V Angkorju oziroma po celi Kambodži je potrebno biti zelo previden in se držati označene poti, saj so povsod še mine v zemlji in lahko pride do velike katastrofe. V gozdu so povsod tudi oznake na drevesih o prepovedanem gibanju.

Vietnam in Kambodza 2016 (1043)


Na hitro sva se povzpela tudi na visoki Ta Keo, s katerega skoraj nisem prišla nazaj. Nekateri obiskovalci so se kar po riti vozili nazaj dol, saj gor še gre, dol pa zelo težko.

Vietnam in Kambodza 2016 (1052)

Vietnam in Kambodza 2016 (1056)

Vietnam in Kambodza 2016 (1069)


Šofer tuk tuka naju je nato odpeljal do ogromnega celotnega kompleksa Angkor Thom, ki združuje precejšnje število templjev. Ogledala sva si tri med njimi in največji je Baphuon, na katerega sva se tudi povzpela. Na nekatere templje je kar težko zlesti, saj so stopnice zelo strme. Majhnim otrokom in nosečnicam je vzpon prepovedan in tistim z vrtoglavico tega početja ne priporočam.

Vietnam in Kambodza 2016 (1072)

Vietnam in Kambodza 2016 (1077)

Baphuon je obkrožen z dvema ribnikoma, iz katerih so ravno v času najinega obiska čistili travo in izvlekli eno kačo. Jojmene. Za moj okus nič kaj poseben tempelj, do vrha katerega vodi kar precej strmih stopnic. Razgled je lep, to je pa tudi vse. Baphuon je bil v preteklosti popolnoma porušen in jim ga je uspelo do danes skoraj popolnoma restavrirati. Templji so zgrajeni samo s tehniko pravilnega polaganja kamnov, tako da se vse zruši in potem lahko vse nazaj sestaviš kot kocke. Če seveda najdeš prave kocke. In mnoge zgradbe še danes sestavljajo, saj jih je mnogo popolnoma porušenih.

Vietnam in Kambodza 2016 (1098)

Baphuon tako sestavlja 300.000 klesanih kamnov in je visok 43 metrov. Z zadnje strani je vklesana tudi ogromna podoba ležečega Bude, katerega oris se vidi z daljave. Prevzelo naju je tudi lepo klesano obzidje s sloni, ki zaokrožuje kompleks Baphuona.

Vietnam in Kambodza 2016 (1101)

Vietnam in Kambodza 2016 (1124)

Vietnam in Kambodza 2016 (1130)


Čakal naju je še eden od vrhuncev – tempelj Bayon s smejočimi obrazi. Ogromen kompleks, zgrajen za časa kralja Jayavarmana VII. Tempelj krasi kar 54 stolpov, ki so okrašeni s 216 hladno-smejočimi ogromnimi obrazi. Bayon je potrebno obiskati v popoldanskem času, zato da sonce obsije smejoče obraze in lahko nastanejo lepe fotografije.

Vietnam in Kambodza 2016 (1171)

Vietnam in Kambodza 2016 (1191)

Vietnam in Kambodza 2016 (1197)

Vietnam in Kambodza 2016 (1199)

Vietnam in Kambodza 2016 (1227)


Za konec sva zbrala še dovolj moči, da sva se peš odpravila na 20-minutni vzpon do templja Phnom Bakheng, ki ga priporočajo za sončni zahod. Midva ga nisva dočakala, sva pa naredila nekaj posnetkov iz zraka na Angkor Wat in džunglo, v kateri so močno skriti vsi ti templji, ki sva si jih ogledala v zadnjih dveh dneh. Kdo bi si mislil?

Vietnam in Kambodza 2016 (1250)

Vietnam in Kambodza 2016 (1260)

Vietnam in Kambodza 2016 (1267)

Po vseh ogledih in prehojenih kilometrih ter stopnicah, sva zbrala moči samo še za odlično kosilo ter padla v posteljo.


Celotni stroški dneva = 68,7 EUR ali 34,4 EUR/osebo

 • kosilo v odlični restavraciji = 19 USD (17,76 EUR)
 • voda 2×1,5l = 1,5 USD (1,4 EUR)
 • voznik tuk tuk cel dan Angkor = 18 USD (16,82 EUR)
 • spanje Sunsai Villa (NZ) = 35 USD (32,7 EUR)

Devizni tečaji:  1 EUR = 3.941 KHR; 1 EUR = 37,36 THB; 1 EUR = 1,07 USD

2 Comments »

 1. Čisto drug svet…
  V uč mi je padla prva fotka in potem še peta … res je bil pravi dogodek doživet to grupno fotografiranje 🙂
  Rada berem potopise, vendar sem običajno imuna na templje ipd ampak ta se mi zdi pa fascinanten, mogoče prav zaradi teh dreves.
  Dobra sta, da sta tako dobro naštudirala turo in jo tudi izpeljala. Bom brala še naprej.

  • Saša, tole je bil res nor dan in tudi vsi ostali. Za templje sva imela praktično plan po urah, ker drugače ti ne uspe videti vsega. Še tako in tako sva videla le košček tega neverjetnega mesta. Imela sva res naštudiran načrt, a samo tako je možno prinesti domov, kar sva prinesla med drugim tudi za vas, moje zveste bralce. Upam, da uživaš v potopisu. Mnogo dobrega še pride, samo je toliko fotk in dela. Vsak dan sva naredila po 700 fotk in vse to pregledati, potem pa se odločiti za tistih 15, ki jih objavim. Najtežje delo. Toliko vsega bi rada povedala in napisala. 🙂

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: