Preskoči na vsebino

VIETNAM IN KAMBODŽA – Parada lutk v Siem Reapu (1. dan)

Končno je napočil dolgo pričakovani čas odhoda na 25-dnevno potovanje po Kambodži in Vietnamu. Na dolgo pot do Kambodže sva krenila že dan prej. GoOpti naju je uspešno in pravočasno dostavil v Benetke, od koder sva letela najprej v Abu Dhabi in nato v Bangkok. Vse je šlo po planu, tako da sva se v Bangkoku samo premaknila iz mednarodnega na domače letališče kar z javnimi prevozi. Polet v Siem Reap je hitro minil, saj sva bila že precej utrujena. Dobrodošla v Kambodži!

IMG_5849


Od zadnjega najinega potovanja je minilo kar 8 mesecev, zato sva res težko pričakovala odhod. Pakiranje nama ne dela več preglavic in sva precej hitro pripravljena. GoOpti naju je pripeljal v Benetke, od koder sva z Etihadom (oziroma Alitalio) poletela proti Abu Dhabiju, kjer naju je prav presenetila velikost letališča. Gradijo sicer novega ogromnega, a dandanes je vse še ena velika žalost. Le kdo bi si mislil. Po dveh urah smo z Etihadom odleteli proti Bangkoku na Tajskem. To kombinacijo letov sva izbrala izključno zaradi ugodne cene letalskih kart (440 EUR/osebo).

IMG_5847


V Bangkok sva prispela čisto po urniku v zgodnjih jutranjih urah. Tudi prtljaga je prišla, tako da sva uredila brezplačno 30-dnevno vizo, zamenjala nekaj denarja v tajske Bahte in se z vlakom (rdeča linija) odpeljala povsem do zadnje postaje Phaya Thai. Vožnja traja slabo uro in, ker je bila sobota, je bil metro še precej prazen. Na metroju sva srečala tudi precej Slovencev. Na zadnji postaji sva zamenjala metro in se z zeleno linijo (N8) odpeljala še do zadnje postaje proti severu (Park Chatuchak). Na klopci v parku sva si privoščila zajtrk, nato pa sedla na mestni avtobus z oznako AIRPORT, ki vozi približno 20 minut prav do letališča Don Mueang. Cena prevozov je bila res smešna in jo toplo priporočam, če imate dovolj časa. S taksijem ne boste na času prav nič privarčevali, denarnica pa vam bo pošteno hvaležna.

Vietnam in Kambodza 2016 (3)

Vietnam in Kambodza 2016 (10)


Vkrcamo se na letalo Air Asia in ob 14.25 poletimo proti Siem Reapu v Kambodži. Let traja slabo uro in pol. Ob pristanku v Kambodži urediva vizo, ki sva jo kupila že doma po spletu. Postopek zelo hitro steče in že sva v Kambodži. Zamenjava nekaj denarja, čeprav v Kambodži vse prodajajo tudi z ameriškimi dolarji. Še lažje in hitreje se plačuje, tako da menjava niti ni potrebna. Na letališču naju čaka voznik tuk-tuka iz najine nastanitve Sunsai Ville, do katere iz letališča potrebujemo pol ure. Prvi občutki v Kambodži so prijetni. Asfaltirana cesta, vroče, zelo suho in v mestu ob cesti mnogo hotelov. Turizem dela svoje.

Vietnam in Kambodza 2016 (17)

Vietnam in Kambodza 2016 (19)

Vietnam in Kambodza 2016 (22)


Naslednji dve noči sva preživela v hiši Sunsai Villa pri Domnu. Hitro nama prenese neprecenljive nasvete, kako in kdaj obiskati Angkor Wat, da ne bova imela 10 kitajcev na vsaki sliki. Namreč tukaj sva ravno v času največjega praznika in dopustov – praznujejo novo leto (TET). Še danes sva mu hvaležna za ta nasvet, ker sva res lahko naredila lepe fotografije. Hkrati nama pove, da je ravno danes v mestu poseben dogodek, ki se odvija le enkrat na leto. Parada ogromnih lutk, ki jih ustvarjajo skozi vse leto otroci v vrtcih in šolah. Seveda tega ne smeva zamuditi, zato naju tuk-tukovec odpelje zvečer v mesto (2 km oddaljeno). Center je neverjetno živahen poln restavracij, turistov, domačinov, ulične hrane, stojnic, trgovin… iz enkratno vzdušje z glasbo in rajanjem ob paradi ogromnih lutk.

Vietnam in Kambodza 2016 (30)

Vietnam in Kambodza 2016 (34)

Vietnam in Kambodza 2016 (46)

Vietnam in Kambodza 2016 (57)

Vietnam in Kambodza 2016 (61)


Še pred deseto zvečer se spraviva v posteljo, saj sva neprespana še od poti in v naslednjih dveh dneh naju čaka res hud tempo in ogromno prehojenih kilometrov. Odločila sva se namreč za 2-dnevni ogled Angkor Wata.

Vietnam in Kambodza 2016 (25)

Skupaj celotni stroški dneva = 101,57 EUR ali 50,8 EUR/osebo

  • sendviča, kava na letališču v Benetkah = 15,60 EUR
  • 3 litre vode na letališču v Benetkah = 7,20 EUR
  • vlak Bangkok iz letališča do zadnje postaje = 90 TBH (2,41 EUR)
  • metro do parka Chathuchak = 68 TBH (1,82 EUR)
  • avtobus do letališča Don Mueang = 60 TBH (1,61 EUR)
  • kava, mango juice, pad thai letališče Don Mueang = 755 THB (20,22 EUR)
  • večerja Siem Reap = 146.000 KHR (11,7 EUR)
  • tuk tuk do mesta = 20.000 KHR (5,1 EUR)
  • voda 3-krat 1,5 l = 12.600 KHR (3,2 EUR)
  • hotel Sunsai Villa (NZ) = 35 USD (33,71 EUR)

Devizni tečaji:  1 EUR = 3.941 KHR; 1 EUR = 37,36 THB; 1 EUR = 1,07 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: