Preskoči na vsebino

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Graciozna jezera ob špičakih v parku Torres del Paine (6. dan)

Še sreča, da sva si že en dan prej po internetu rezervirala celodnevni izlet v nacionalni park Torres del Paine. Namreč v Puerto Natales sva prišla pozno zvečer in odhod je bil že ob 7. uri zjutraj. Majhno mesto Puerto Natales je izhodišče za obisk veličastnega parka Torres del Paine, ki si ga delita Čile in Argentina. Največji čilenski ponos je ogromen in marsikdo se odloči tudi za večdnevni treking. Midva sva si za prvi dan izbrala celodnevni izlet, na katerem so nas popeljali skozi park, nam pokazali najlepše razgledne točke na špičake, turkizna ledeniška jezera, ledenike in slapove. Na koncu smo se sprehodili tudi po ogromni ledeniški laguni, od koder smo lahko opazovali prečudovite ledene gore. Neizmerno sva bila hvaležna predvsem za lepo vreme, saj smo imeli popoln sončen dan, ki si ga lahko v teh koncih samo želiš.


ENODNEVNI TURISTIČNI IZLET V NACIONALNI PARK TORRES DEL PAINE

Doma sem veliko razmišljala kako in na kakšen način si ogledati ta čudoviti park v Patagoniji. Najprej sva se spogledovala z mislijo, da bi tudi midva naredila 5-dnevni treking po parku, ki mu pravijo W krog. Pri tem te čaka s polnim nahrbnikom precej kilometrov hoje, spanje v njihovih osnovih kočah ali celo kampiranje, ker je nastanitev res malo. Ko k temu dodaš še vreme – dež, veter in sneg, sva se temu hitro odpovedala. Še sreča, saj sva na koncu ugotovila, da je to prava izguba časa. Hkrati pa delajo W treking v večini res mladi popotniki s povprečno starostjo okrog 20 let. Druga opcija je bil najem avtomobila in sama potem v park, a je bilo vse skupaj predrago. Na koncu sva se odločila za enodnevni izlet z agencijo in bilo je res super. Dokaj majhna skupina, super vodnik in odličen šofer. Če boste kdaj najeli avto, potem obvezno najemite robusten avto, ker v parku so ceste makadamske in v precej slabem stanju. Na enem od parkirišč je imel vsak drugi osebni avto, predrto vsaj eno pnevmatiko.


JAMA MILODON (CUEVA DEL MILODON)

Naša prva jutranja postojanka je bila jama Milodon, skozi katero smo se sprehodili. Že pred jamo so se risali čudoviti razgledi na park, tako da sva res uživala. A takrat še niti nisva vedela, kaj vse naju čaka. Naravni spomenik se nahaja 24 km severozahodno od mesta Puerto Natales in stoji ob boku s hribom Cerro Benitez. Sestavlja ga več jam. Jamo so odkrili leta 1895, ki je bila polna kož, kosti in drugih delov velikanskih lenivcev. Imenovali so jih Mylodon darwini. Vrsta je žal izumrla že pred 10.200 – 13.560 leti. V jami so našli tudi ostanke drugih že izumrlih živali in tudi precej človeških ostankov. Ljudje so tukaj živeli že približno 6.000 let pred našim štetjem.


VSTOP V PARK IN POGLEDI NA LEDENIŠKA JEZERA

Po ogledu jame smo nadaljevali na sever proti parku Torres del Paine, ki je oddaljen dobrih 100 kilometrov. Pokrajina je bila čudovita in tudi nasmihalo se je lepo ter sončno vreme. Kmalu smo v daljavi že zagledali špičake verige Torres del Paine, ki pa so bili še zakriti v jutranjo meglico. V nadaljevanju smo se ustavili na dveh razglednih točkah ob ogromnih jezerih in uživali v delu mati narave. Turkizne barve jezer enostavno jemljejo dih. V ledenih jezerih smo lahko videli tudi precej flamingov, kar me je res presenetilo. Vedno sem mislila, da imajo flamingi radi toplo podnebje in tudi toplo vodo. Očitno sem se motila.


NACIONALNI PARK TORRES DEL PAINE – LAGUNA AMARGA

V nacionalni park lahko vstopite na vzhodu ali zahodu. Na obeh vhodih je seveda potrebno kupiti vstopnice in od tam nadaljevati potem pot. Vstopnica velja za 3 zaporedne dni, tako da vam ni potrebno vsak dan znova kupovati karte. Mi smo vstopili na vzhodnem delu pri laguni Amarga in tam naredili prvo postojanko. Medtem ko je vodič kupoval karte, smo lahko mi občudovali vršace Torres del Paine, ki so se že odkrivali in kazali v vsej svoji lepoti. Turistov je veliko in tudi prihajali so še na veliko z avtobusi. Tu je namreč eno od izhodišč za začetek ali konec različno dolgih trekingov. Tudi za enodnevnega, ki sva si ga midva pustila za naslednji dan. Do tukaj vas pripelje tudi običajen avtobus, ki vozi iz Puerto Natalesa dvakrat dnevno.


PREČUDOVITO JEZERO NORDERNSKJÖLD

Od Lagune Amarge smo nadaljevali proti zahodu in že med vožnjo opazovali čudovito naravo ogromnih razsežnosti. Turkizna barva ogromnega ledeniškega jezera Nordernskjöld nama je jemala sapo. Postojanka na čudoviti razgledni točki je bila res popolna. Prvič sva zagledala tudi špičaste vršace Torres del Paine, ki so res nekaj posebnega. Vrhovi segajo do 2.850 metrov nad morjem, njihove špičaste oblike pa so oblikovali ledeniki, ki so se umikali po dolini. Nad nami so letali tudi ogromni andski kondorji, ki so tukaj doma skozi vse leto. Kondorji so največji ptiči letalci na svetu in njihova krila merijo tudi do 3,2 metra.


SLAP SALTO GRANDE

Do naslednje postojanke smo samo uživali ob pogledu na jezero in vršace, saj makadamska cesta pelje tik ob jezeru. Do prečudovitega slapu smo se morali nekoliko sprehoditi, kar res ni bilo težko ob tako lepem vremenu. Veter nam je delal nekoliko preglavic, a to so res malenkosti. Slap Salto Grande se izliva iz turkizne ledeniške doline in je prečudovit. Tudi mavrica nam je polepšala dan, o razgledih pa ne bom več izgubljala besed. Noro lepo.


RAZGLEDNA POSTOJANKA V KOČI PEHOE

Postanek za kosilo smo imeli v hiši Pehoe, iz katere je pogled naravnost proti čudovitim hribom. Za malico sva si privoščila le tradicionalne empanade s sirom, saj sva imela malico za vsak slučaj s seboj. V času kosila sva se raje povsem sama razvajala na razgledni točki in srkala vase čudovite poglede na naravo.


LEDENIK GREY Z LEDENIŠKO LAGUNO IN OGROMNIMI KOSI LEDU

Predzadnja postojanka je bila ogromna ledeniška laguna Grey z ledenikom in vršaci v ozadju. Do ledeniške lagune smo s parkirišča potrebovalil dobre pol ure hoje večinoma po ravnem terenu, tako da je primerna za vsakega. Prečkali smo tudi viseči most, ki je bil za nekatere ob močnih sunkih vetra kar zalogaj. Kmalu smo v ledeniški laguni tudi zagledali dva ogromna kosa ledu, ki sta se lesketala v popoldanskem soncu. Zadaj je divjala tudi nevihta, a nas k sreči med ogledom ni dosegla.


RAZGLEDNA TOČKA RIO SERANO

Za konec smo se ustavili samo še na razgledni točki nad reko Serano in precej utrujeni nadaljevali pot v Puerto Natales, kamor smo prispeli ob 18. uri zvečer. Čudovit dan in nepozabni razgledi na delo mati narave. Resnično priporočam in zelo sva bila vesela, da sva se odločila za takšen način ogleda parka. Sploh za prvi dan, da dobiš malce občutka o razsežnostih in lepotah parka.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 258 EUR

 • celodnevni izlet Torres del Paine brez kosila = 70.000 CLP (101,07 EUR)
 • vstopnina jama Milodon = 10.000 CLP (14,44 EUR)
 • kava, čaj in empanade v hiši Pehoe = 7.500 CLP (10,83 EUR)
 • voda 1,5 l = 3.000 CLP (4,33 EUR)
 • vstopnina park Torres del Paine 3 zaporedne dni = 42.000 CLP (60,64 EUR)
 • trgovina = 13.290 CLP (19,19 EUR)
 • spanje Hostal Arkya (NZ) = 51 USD (47,7 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,065 USD; 1 USD = 635 CLP

4 Comments »

 1. Čudovita narava na fotografijah, kako “dih jemajoče”, je moralo biti šele v živo!
  Verjamem, da sta bila hvaležna za lepo vreme. Saj če je dež in megla, ni razgledov….
  Lepo, komaj čakam nadaljevanja!
  Lp

  • Res je! Narava je res prelepa, a moras res drzati pesti za lepo vreme. Imela sva le ta dan na voljo in se je vse srecno koncalo. Sem pa spremljala vreme vec tednov vsak dan in drzala pesti. 🙂 pozdravcek

 2. Andreja, z zanimanjem sem prebral tvoja zapisa o vajinih dveh dneh (če sem prav razumel) v parku Torres del Paine, saj sem podoživljal svojo izkušnjo iz letošnjega 2. do 5. februarja.

  Vidim, da si bila prav tako navdušena, kot sva bila midva z ženo, čeprav sta vidva ubrala varianto, ki je midva nisva želela, to je, kot pišejo kakšne naše agencije, “izlet v park z lokalno agencijo, ki ti pokaže vse najlepše kotičke …”; no, z dodatkom, da sta šla vidva vendarle še na enodnevni trek do Lagune Torres. (Mimogrede, malo dvomim, da je ta tako dolg, saj smo ga mi zmogli v enem popoldnevu.) Tudi ti si imela lepo vreme (nam je malo poškropilo le na poti nazaj dol od te lagune) in napravila mnogo lepih slik (jaz jih žal še nisem uspel urediti). Kaže, da sta prvi dan res kar nekaj videla, česar mi nismo (do Greya nismo prišli), a mi je žal, da nista šla peš po W po severni obali Nordenskjoelda pod Los Cuernos pa v Valle Frances in naprej do L. Pehoe. Zame namreč vzpon pod Torrese sploh ni bil vrhunec, čeprav smo jih videli zelo solidno, pač pa nadaljnja pot. In čeprav tudi midva z ženo raje spiva na svoje, mislim, da je bilo vredno potrpeti na skupnih ležiščih v dokaj solidnih, čeprav dragih kočah. Je pa res, da smo bili v sobi skupaj, recimo, trije pari, ki smo se poznali, čeprav šele nekaj dni. Ja, ne bi pa spal v šotoru; nekateri iz skupine so, pa jim je bilo žal, saj jih je zeblo.

  In da povem bistveno: po mojem mnenju trek W ni izguba časa in tudi povprečna starost pohodnikov je bila vsaj takrat vsaj nekaj višja kot 20 let – v naši skupini nas je bilo kar nekaj, ki smo bili čez 66 :).

  Lp

  • France pozdravljeni, Torres del Paine je zanimiva izkušnja. A meni je tisti prvi dan izleta z mini avtobusom res bil všeč. Dobila sem občutek, razsežnost parka in tudi zelo lepe razgledne točke. Če bi imela več časa na potovanju, bi se zagotovo odločila še za kakšen dodaten trek, a tokrat se ni izšlo. Mogoče enkrat v prihodnosti, a ni trenutno na prioritetni listi. Sploh zato, ker živimo v krasni alpski deželi s krasnimi sosedami. 🙂 Srečno in veliko novih doživetij na potovanjih in doma. Lep pozdrav, Andreja

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: