Preskoči na vsebino

ISLANDIJA: Načrt potovanja (9 dni)

Islandija se je v mesecu aprilu pokazala kot izredno lepa, a hkrati zelo hudomušna. Vreme se je spreminjalo iz minute v minuto, a kljub temu je pokrajina risala nepozabne silhuete. Severni sij, islandski konji, divji severni jeleni, tjuljnji, ledeniki, črna ledena plaža, gejzirji in izbruhi geotermalne vode, mogočni vrelci, namakanje v kopališču z geotermalno vodo polno silike, vulkani in kraterji ter nešteto vrst ptičev, ki se hranijo na poljih in v lagunah. Osamljeni zahodni del države s fjordi, južna črna obala s klifi, mogočni slapovi ter vrhovi odeti v led in sneg. Pobočja pokrita s strnjeno lavo in mahom jemljejo dih. Zaradi lege dneva kar ni in ni konec.

DSC_5995

Islandija je bila zelo dolgo na najini listi popotniških želja. Načrtovanje potovanja po Islandiji ni prav lahko, saj je potrebno sprejeti kar precej kompromisov. Najprej morate seveda vedeti, kam se odpravljate in zakaj ste izbrali Islandijo za svoje potovanje. Od tega je potem odvisno, kdaj boste potovali, kako boste potovali in koliko boste za samo potovanje odšteli denarja. Midva sva tokrat izbrala začetek aprila, a naslednjič greva zagotovo konec maja.

Islandija – osnovne informacije

Kdaj, zakaj in kako na Islandijo?

Iceland blog


NAČRT POTOVANJA (9 DNI)

Namakanje v modri laguni (1. dan)

Za začetek je nekaj zapletov pri odhodu je skoraj pokvarilo vse načrte. Kljub vsemu se je izšlo in iz Münchna smo odleteli čisto po urniku, tako da sva popoldan prispela v oblačen in vetroven Keflavik, kjer sva prevzela avtomobil in se odpravila na namakanje v Modro laguno (50 EUR). Prespala sva v Reykjaviku v Guesthouse Helga (50 EUR, N).

DSC_6031

Orke – kiti ubijalci (2. dan)

Že takoj naslednji dan sva se odpravila na sever v majhno obalno mesto Grundarfjördur z enim samim namenom – opazovanje ork ali kitov ubijalcev. Zaradi močnega vetra in sneženja, na žalost ladja ni izplula. Tako sva se podala na raziskovanje celotnega polotoka Snaefellsnes. Prespala sva v idilični hiši Sudur-Bár Guesthouse (65 EUR, NZ).

DSC_6290

Reykjavik z okolico (3. dan)

Zbudila sva se v deževno jutro prekrasne okolice ob fjordu. Na kmetiji, na samem, stran od ponorelega sveta. Pravljično! A ker tudi danes ladja ni izplula, sva se podala proti Reykjaviku in raziskovala prestolnico z njegovo bližnjo okolico. Prespala sva ponovno v Guesthouse Helga (50 EUR, N).

DSC_6837

Znameniti zlati krog (4. dan)

Končno je napočil dan, ko sva se podala na ogled znamenitega Zlatega kroga (“Golden Circle”). Brez ogleda teh znamenitosti na Islandiji enostavno ne gre. Začela sva ob mističnem jezeru Pingvallavatn, kjer še danes stoji zgradba prvega parlamenta na svetu (Pingvellir). Nadaljevala sva proti največjemu gejzirju na Islandiji in mogočnemu slapu Gullfoss. Skozi neposeljeno pokrajino sva nadaljevala proti južni obali. Na poti so naju spremljali slapovi, visoki klifi, črna obala, bazaltne stene. Za popoln dan so ponoči poskrbeli še škratki na nebu in nama pričarali severni sij. Prenočila sva v Víku v Hotel Katla Hofdabrekka (80 EUR, N).

DSC_7257

Ledeniški dan (5. dan)

V Víku se končno zbudiva v prekrasno jasno jutro z modrim nebom. Noč je bila sicer kratka, saj sva ponoči lahko opazovala celo severni sij. Danes so bili glavni igralci dneva ledeniki, ki sem jih goreče želela videti in doživeti od blizu. Za večerjo sva si privoščila še nepozabno okusno porcijo čisto svežih škampov v najboljši restavraciji. Prenočila sva v mestu Höfn in sicer v Guesthouse Hafnarnes (70 EUR, N).

DSC_7979

Fjordi in jezero Myvátn (6. dan)

Pred nama je bil dolg dan in veliko število prevoženih kilometrov. Napotila sva se iz Höfna proti vzhodu do prečudovitih fjordov. Nepozabni pogledi na morske lagune polne rac, labodov in ostalih vrst ptičev so krajšali dolge kilometre obale. Na prelazu naju je pričakala še meter visoka snežna odeja, potem pa po neposeljenem in ravninskem območju naravnost do jezera Mývatn. Še pogled na mogočni slap Goðafoss ter nočitev v mestu Akureyri v Guesthouse Hvítahúsid (82 EUR, N).

DSC_8277

Kraterji in slapovi (7. dan)

Dan je bil namenjen predvsem premiku do mesta Borgarnes na zahodu države. To je pomenilo novih 464 kilometrov vožnje, ki pa so minili dokaj hitro. Med vožnjo sva vseskozi ugotavljala, da je ta del Islandije najmanj zanimiv. Na celi poti je samo ena znamenitost – vulkanski kraterji Grabrok, na katere sva se tudi povzpela. Ker sva v Borgarnes prispela zgodaj popoldan, sva si ogledala še prekrasen slap Hraunfossar. Prenočila sva v krasnem hotelu ob golf igrišču Icelandair Hotel Hamar (80 EUR, N).

DSC_8871

Nezemeljski polotok Reykjanes (8. dan)

Včeraj so nama sporočili, da danes ponovno ne bo ogleda ork, zato sva imela že vnaprej pripravljen plan B. Na poti iz Borgarnesa proti Reykjaviku sva si najprej ogledala pristaniško mestece Akranes, nato pa cel dan preživela ob raziskovanju polotoka Reykjanes – majhna mesteca, kmetije s konji, golf igrišče, naravni geotermalni vrelci, tektonska prelomnica, sušilnica polenovk ter povsem prazna nezemeljska pokrajina. Prespala sva kje drugje kot v Gueshouse Helga v Reykjaviku (50 EUR, N).

DSC_9026

Domov s Heklo Auroro (9. dan)

Konec nepozabnega avanturističnega potovanja po Islandiji. Prevozila sva kar 2.904 km z najetim avtomobilom in si ogledala skoraj vse znamenitosti Islandije. Kljub vsemu mi je Islandija ostala dolžna nepozabnega izleta opazovanja ork in njork. V kratkem se bova vrnila, si ogledala še skrajne severozahodne fjorde in upam, da takrat v bolj sončnem vremenu.

WP_20150419_07_11_13_Pro


ORGANIZACIJA IN STROŠKI POTOVANJA

“Islandija je zelo draga.” S tem stavkom se vedno začne, ko omeniš potovanje na Islandijo. Verjetno res, a je precej odvisno od stila potovanja. Midva sva potovala z najetim avtomobilom (VW Polo) ter naredila 2.905 kilometrov po celotni državi v osmih dneh. Za celotno 10-dnevno potovanje po Islandiji sva zapravila 2.526 EUR oziroma 1.263 EUR po osebi. Ker je bilo zunaj aprila še zelo mrzlo in mokro, si nisva mogla privoščiti “brezplačnega” kampiranja, ampak sva spala v guesthousih in hotelih. Hrana je res obupno draga (in še dokaj zanič) v vseh restavracijah in na turističnih točkah. V kioskih so cene nekoliko sprejemljivejše, a najceneje se je znajti z običajnim nakupom v trgovinah, ki so vsepovsod po državi in zelo dobro založene. Cena bencina je podobna naši. Najbolj me je presenetilo dejstvo, da za nobeno naravno znamenitost ni vstopnine. Torej vsi slapovi, jezera, gejzirji, klifi, vulkani ipd. so zastonj. Zelo dragi so izleti in organizirane pustolovščine, ki so na voljo praktično v vsakem mestu.

Preberi cel članek Vsi stroški potovanja

Preberi cel članek Hrana na poti

Preberi cel članek Divje kampiranje na Islandiji

Preberi cel članek Prenočišča na poti

DSC_8154

Na nepozabnem avanturističnem potovanju sva si ogledala skoraj vse znamenitosti Islandije. Kljub vsemu nama je Islandija ostala dolžna nepozabnega izleta opazovanja ork in njork. V kratkem se bova vrnila, si ogledala še skrajne severozahodne fjorde in upam, da takrat v bolj sončnem vremenu.

Preberi cel članek Islandija skozi moje oči

Iceland-road-map_Andreja&Matjaz_prenočišča

4 Comments »

 1. Živjo! Super plan, mi je prišel zelo prav ko sem delala svojega. Sta avto rentala že preden sta prišla na Islandijo preko interneta ali sta ga poiskala šele tam?

 2. Živjo Andreja,

  berem tale tvoj potopis po Islandiji in sem zasledil zapis, da bi naslednjič zagotovo šla na Islandijo konec meseca maja.
  Zakaj ravno takrat? Kakor namreč opažam, večina popotnikov to deželo obišče pozimi (februar – baje najboljši čas za opazovanje severnega sija)
  ali poleti (julij). Tudi sam namreč v naslednjem letu planiram obisk te dežele in zbiram informacije.

  Sicer pa odličen zapis, kot vedno. Všeč mi je, da zraven navajaš tudi cene, kar pride zelo prav pri planiranju poti.
  Še veliko lepih potovanj vama želim.

  Lp
  Matjaž

  • Zivjo Matjaz,

   Hvala za lepe zelje in oprosti za pozen odgovor. Meni je bila Islandija izven glavne sezone res precudovita, ker ni bilo gnece. Je majhna drzavica in julija/avgusta se tja zgrne res ogromno stevilo turistov. Tukaj pa sva bila izven zlatega kroga prakticno sama povsod in meni je to res sanjsko. Tudi pokrajina je bila izjemno lepa takrat in vreme sploh ne slabo. Odvisno cemu dajete prednost izberite torej cas potovanja. Vse dobro!
   Andreja

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: