Preskoči na vsebino

MOJ IZBOR: 5 priljubljenih enodnevnih izletov v Italijo

Na enodnevni izlet v Italijo se lahko odpravite kadarkoli iz kateregakoli dela Slovenije. Izbirate lahko med romantičnimi Benetkami, ostanki rimskega pristanišča v Ogleju ali se sprehodite po obalnem mestu Grado. Precej zgodovine in muzejev vas čaka v Čedadu, ki ga krasi izjemen kamniti Hudičev most pod katerim teče reka Nadiža. Sončne žarke in vitamin D boste najlažje ulovili med sprehodom do romantičnega gradu Miramare, ki ga krasi kar 22 ha velik grajski vrt. Izbire je več kot dovolj in ne pozabite si privoščiti dobre italijanske pašte in odličnega sladoleda. Italijani pač znajo pocrkljati tudi naše brbončice.

DSC_4524


ZGODOVINSKO – KULTURNI ČEDAD S HUDIČEVIM MOSTOM

Sončna spomladanska sobota je kot nalašč za obisk italijanskega mesta Čedad, ki se nahaja tik ob naši meji. Cividale del Friuli je majhno mestece z bogato zgodovino že iz časov železne dobe. Že sam sprehod po ozkih ulicah starega mestnega jedra je nepozabno doživetje. Mesto je od leta 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine. Glavne znamenitosti, ki si jih velja tudi podrobneje ogledati, so Piazza del Duomo, katedrala Santa Maria Assunta, Museo Cristiano, mestna hiša s kipom Julija Cezarja in cerkvica Santa Maria. Prav poseben je ogromen kamnit Hudičev most s smaragdno reko Nadižo. Za kosilo si obvezno privoščite friko s polento.

DSC_4561


ROMANTIČEN GRAD MIRAMARE

V tržaškem zalivu vas pričakuje grad Miramare, katerega romantično podobo še dodatno obogati prekrasen grajski park. Zgraditi ga je dal nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. (mlajši brat cesarja Franca Jožefa) je dal med letoma 1856 in 1860. Grad je danes urejen kot muzej in v spodnjem prostoru si lahko ogledate prostore Maksimiliana in njegove soproge. Ferdinand Maksimilian je bil navdušen pomorščak in tudi vrhovni poveljnik avstrijske vojne mornarice. V okolici gradu je tudi 22 hektarjev velik park z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimilian deloma prinesel domov s potovanj.

5ac8f-dsc_4506


OSTANKI RIMSKEGA PRISTANIŠČA V OGLEJU

Italijansko mesto Oglej, ki leži v Furlaniji – Julijski krajini, je znano po prazgodovinskih naselbinah iz 13. st. pr. n.š. Na ogled so ogled ostanki rimskega foruma, rimskih stanovanjskih objektov z ohranjenimi mozaiki vzdolž “Vie Giulia Augusta”. Ohranjena je tudi bazilika v zaselku Monastero, severovzhodno od rimskega pristanišča, kjer je od leta 1961 Zgodnjekrščanski muzej.

335d4-dsc_9150


GRADEŠKA LAGUNA

Če ne veste, kam bi vas poneslo za kakšen dan med vikendom, vam priporočam izlet v Gradež, po italijansko Grado. Grado je obalno mesto in pristanišče, ki leži v italijanski deželi Furlaniji – Julijski krajini sredi Gradeške lagune. Že v času Avstro-Ogrske je bil Gradež znano letovišče in klimatsko zdravilišče. Premore ogromno turističnih kapacitet, a vendar je bilo tokrat za turistično sezono še prezgodaj. Na srečo! Simpatično obalno mesto je resnično vredno obiska.

11be5-dsc_9115


BENETKE – RECEPT ZA LJUBEZEN

Naj vam izdam recept za ljubezen: V Benetke se je potrebno odpraviti na lep, sončen, zimski dan. Takrat boste imeli Benetke skoraj povsem zase. Toplo morje vas bo grelo med raziskovanjem ozkih uličic, med katerimi nikoli ne zmanjka zanimivih trgovin. Do Benetk se odpravite z avtomobilom in parkirate v garažni hiši takoj za mostom. Z vlakom se odpeljite bližje centru, nato pa se prepustite romantičnim zgradbam, ki jih lepo povezujejo kanali. Povzpnite se na zvonik cerkve Sv. Marka, od koder boste imeli romantično mesto na dlani. Privoščite si pravi italijanski sendvič, a pri tem pazite na množico golobov, ki vam ga bodo želeli zmakniti. Obvezno počakajte na sončni zahod in objemite svoje najdražje.

3c164-dsc_0277


NE POZABITE NA ZAVAROVANJE ZA TUJINO

Verjamem, da se bo za vsakega izmed nas našel kakšen skriti kotiček za raziskovanje tako doma kakor tudi v tujini. A če se odpravite v tujino, le nikar ne pozabite na dodatno turistično zavarovanje za tujino z asistenco. Dovolj je le en napačen korak. Midva že vsa leta prisegava na Coris.

Coris 3

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: