Preskoči na vsebino

ITALIJA: Zgodovinsko – kulturni Čedad s Hudičevim mostom

Sončna spomladanska sobota je kot nalašč za obisk italijanskega mesta Čedad, ki se nahaja tik ob naši meji. Cividale del Friuli je majhno mestece z bogato zgodovino že iz časov železne dobe. Že sam sprehod po ozkih ulicah starega mestnega jedra je nepozabno doživetje. Mesto je od leta 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine. Glavne znamenitosti, ki si jih velja tudi podrobneje ogledati, so Piazza del Duomo, katedrala Santa Maria Assunta, Museo Cristiano, mestna hiša s kipom Julija Cezarja in cerkvica Santa Maria. Prav poseben je ogromen kamnit Hudičev most s smaragdno reko Nadižo. Za kosilo si obvezno privoščite friko s polento.

DSC_4561


SPREHOD PO ULICAH STAREGA MESTNEGA JEDRA

Čedad ali Cividale del Friuli se nahaja v deželi Furlaniji – Julijski krajini v severni Italiji. V mestu živi 11.355 prebivalcev, od tega je kar 30% Slovencev in je kulturno središče Beneških Slovencev. Bogata zgodovina mesta sega v čas železne dobe (4. st.pr.n.š.). Prvotno keltsko naselje je zaradi strateške lege postalo rimski kastrum oz. vojaška utrdba, ki ga je Julij Cezar kmalu povišal v forum (trg). Že okoli leta 7 n.št. je postalo pravo rimsko mesto in v 5. st., po opustošenju Ogleja, postal celo prestolnica Furlanije in sedež Desete regije.

DSC_4572

Mestna hiša s kipom Julija Cezarja

Skozi zgodovino je Čedad pripadal različnim vodjem in cesarstvom. Po padcu rimskega imperija je pripadel bizantinskemu cesarstvu in nato postal središče furlanskega vojvodstva, ki je bilo prvo stalno naselišče Langobardov. Sledili so vdori Obrov in Slovanov. Čedadu so do leta 1077 nato vladali Franki. Nastala je nova država, ki je bila svobodni vazal Svetega Rimskega cesarstva in je trajala do leta 1419. Nato so z Benečani sklenili zavezništvo, s čimer so si zagotovili delovanje svojega parlamenta. Čedad je v naslednjih letih izgubil ekonomsko moč, zato so sledili spopadi in propadanje mesta. Z ukinitvijo Beneške republike leta 1797 je Čedad prešel pod Avstrijo in leta 1866 je bil integriran v Kraljevino Italijo. Med vojnama je bil Čedad vseskozi na udaru. Danes je Čedad pomembno gospodarsko, upravno in cerkveno središče Furlanije. Na razvoj Čedada sta vplivali predvsem trgovina med hribovitim in ravninskim svetom.

DSC_4524

DSC_4811

DSC_4711

DSC_4612

DSC_4607

DSC_4591

DSC_4583

DSC_4724


HUDIČEV MOST

V staro mestno jedro se sprehodite po kamnitem Hudičevem mostu, pod katerim teče smaragdna reka Nadiža. Obok je na bregu naslonjen v skalo, znano kot keltski Hypogäum, ki je bil rimska ječa ali langombardski zapor.

DSC_4532

DSC_4539

DSC_4565

DSC_4567


PIAZZA DEL DUOMO IN NARODNI ARHEOLOŠKI MUZEJ

Na glavnem trgu Piazza del Duomo se nahaja Pretorska palača ali Palazzo dei Provveditori Veneti. Zgrajena je bila med letoma 1565-1586. Od leta 1990 je v njej Narodni arheološki muzej Čedada, v katerem so Reichenauski rokopisi, ki so na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine.

DSC_4631

DSC_4643

DSC_4658

DSC_4669

DSC_4673


KATEDRALA SANTA MARIA ASSUNTA

Danes triladijska dvoranska cerkev ima svoj začetek v osmem stoletju, ko je na tem mestu stala prva cerkev. V sredini petnajstega stoletja so jo obnovili v beneškem gotskem slogu. Dela so trajala dlje časa in stavba je ostala nedokončana. Do leta 1502 je velik del cerkve propadel. Sedanjo katedralo je zgradil Pieter Lombardo v mešanem slogu beneške, gotske in renesančne arhitekture. Ob koncu osemnajstega stoletja je cerkev doživela tudi veliko notranjo rekonstrukcijo.

DSC_4617

DSC_4739

DSC_4768


MUSEO CRISTIANO

Ob stolnici v Museo Cristiano hranijo langombardski prestol in Krstilni kamen. Ogledate si lahko tudi freske in podobe življenja Langombardov.

DSC_4741

DSC_4746

DSC_4755

DSC_4757


CERKVICA SANTA MARIA

Cerkev je iz 8. stoletja stoji v bližini reke v stari langombardski četrti in je bila morda lagobardska kapela. Zato se imenuje tudi Tempietto Longobardo.

DSC_4699

DSC_4704


FRICO E POLENTA

V Čedadu si za kosilo obvezno privoščite friko, ki je prava polnomastna poslastica. Frika je narejena iz sira in krompirja ter dodatkom (šparglji, slanina, klobasa, rožmarin ipd.). Popečejo jo na žaru in jo postrežejo s polento, rezinami suhih klobas in koščki sira. Do doma ne boste lačni. Zagotavljam.

DSC_4799

DSC_4802

DSC_4805

DSC_4798


Osnovne informacije in cene

 • vstopnina za vse tri muzeje (Museo Cristiano, Nacionalni muzej, samostan Santa Maria) = 18 EUR
 • frika za eno osebo (dovolj za oba) = 5 EUR

3 Comments »

 1. dbest clanek! prav take hinte rabim 🙂 hitri pobeg v nekaj novega brez, da rabis na letalo 🙂 tnx!

 2. Glede na to, da gre za kulturno središče Beneških Slovencev, bi veljalo uporabljati slovenska imena…
  Piazza del Duomo = Stolni trg
  katedrala Santa Maria Assunta = katedrala Marije Vnebovzete
  Museo Cristiano = Krščanski muzej
  Santa Maria = Devica Marija (tu ne gre za dobesedni prevod)

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: