Preskoči na vsebino

NEAPELJ: Načrt potovanja (3 dni)

V Neapelj sva se pred leti odpravila med prvomajskimi počitnicami povsem nepričakovano in zadnji trenutek. K končni odločitvi je najbolj prispevala res ugodna cena letalske karte. Prvi dan sva potrebovala za pot, saj sva letela iz Benetk popoldan in tako prispela pozno zvečer v Neapelj. Drugi dan sva res zgodaj vstala, ker sva za oglede imela samo en dan. Dopoldan sva se sprehodila po ulicah Neaplja in si ogledala glavni trg z baziliko, grad ter nakupovalno galerijo. Za kosilo sva si privoščila najboljšo italijansko pico. Popoldan nama je nekoliko preglavic povzročilo deževno vreme, a sva ga izkoristila za ogled neapeljskega podzemlja, ki pa je še veliko bolj zanimiv kot nadzemlje. Katakombe in grški vodni sistem sta bila zagotovo najbolj zanimiva dela kratkega, a zelo sladkega skoka v Neapelj.

90bee-dsc_9644


NA POT OD DOMA V NEAPELJ (1. dan)

Od doma sva se s svojim avtomobilom odpeljala do Benetk in z nizkocenovnim letalskim prevoznikom Easyjet odletela v Neapelj. Prispela sva šele ob desetih zvečer in si privoščila taksi prevoz do hotela. To sicer ni bil običajen prevoz, ampak “italijanski” prevoz. Nastanila sva se v krasnem hotelu San Petro, ki je v strogem središču mesta. Hotel sva imela nekaj korakov stran od ulice Tribunali, ki velja za zakladnico zgodovine, tako da sva že zgodaj zjutraj lahko začela raziskovati mesto.

180a6-wp_20140502_004


MED OZKIMI ULICAMI (2. dan – dopoldan)

Ker sva imela na voljo samo en poln dan, sva začela že okrog osmih, ko je ulica Tribunali še spala. Ozka, umazana, polna smeti in malih trgovinic, ki so bile še večinoma zaprte. Na ulici je kup bazilik in cerkva tako z leve in desne, tako da komaj vse sploh opaziš. Popoldan je bila slika seveda povsem drugačna, saj je ulica zaživela. Bila je polna turistov, domačinov, trgovinice so ponujale lokalne prigrizke ter italijanske specialitete. Ogledala sva si tri veličastne gradove, glavni mestni trg z baziliko in palačo Realo, se sprehodila po palači Umerto z nešteto trgovinami in si privoščila pravo italijansko pizzo Napoli v najstarejši piceriji na svetu.

81a52-dsc_9522

295b3-wp_20140502_015


KATAKOMBE SAN GAUDIOSO (2. dan – popoldan)

Med obiskom Neaplja je bilo tudi nekaj neviht, zato nama je res prav prišlo mestno podzemlje. Za Neapelj bi lahko celo rekla, da je bolj zanimiv pod zemljo kot nad njo. V mestu si lahko ogledamo kar nekaj katakomb, midva pa sva se odločila za katakombe San Gaudioso. Z metrojem se podava do postaje Materdei in se hitro podava po ulicah ter nešteto stopnicah (na najino srečo navzdol) do Bazilike Santa Maria della Sanita, ki danes stoji nad katakombami.

a230e-dsc_9649


GRŠKI VODNI SISTEM (2. dan – popoldan)

Ob popoldanski nevihti sva si ogledala še eno veliko znamenitost Neapljapodzemni vodni sistem, katerega začetki segajo 5.000 let v preteklost. Današnje originalno ime Napoli Sotteranea pomeni grško-rimski vodovod, ki je nastal med kopanjem tufa, ki so ga uporabljali za gradnjo mesta. Izrezovali so cele bloke in jih dvignili na površje. Tako so v podzemlju nastali kanali, ki so jih nato napolnili z vodo iz bližnjih rek in tako celemu mestu zagotovili pitno vodo.

041ac-dsc_9774


PONOVNO DOMOV (3. dan)

Ugodna letalska vozovnica in premalo časa sta razloga, ki sta naju tretji dan že spodila domov. Končno se je razjasnilo in skozi okno letala sva zagledala tudi mogočen vulkan Vezuv. Če imate več časa, izlet v Neapelj le združite še z ogledom Pompejev, ki so naju morali počakati do naslednjega obiska.

e044c-wp_20140503_011


Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: