Preskoči na vsebino

AVSTRIJA: Trdnjava in baročni vrtovi v Salzburgu (4. del)

Po včerajšnjem hitrem sprehodu skozi staro mestno jedro Salzburga, sva si za danes zadala ogled gradu oziroma trdnjave, ki se bohoti nad majhnim mestom. Resnično zgodaj sva se odpravila z avtobusom do mesta in z vzpenjačo na grad. Uživala sva v razgledu in predvsem samoti, saj je večina turistov še iskala navdih za pohajkovanje. Za konec mestnega ogleda sva se naužila še lepot baročnih vrtov palače Mirabell. Po ogledih sva se pozno popoldan odpravila z avtomobilom nazaj proti domu.

DSC_6001


TRDNJAVA HOHENSALZBURG

Zaščitni znak Salzburga, ki se dviga kar 120 metrov nad starim mestnim jedrom. Grad oziroma trdnjavo je zgradil Gebhard von Helffenstein že v 11. stoletju. Trdnjava se je skozi stoletja povečevala z novimi in novimi zgradbami ter vse večjim obzidjem. V zgodovini je najbolj ostal v spominu graditelj Leonhard von Keutschach (1495 – 1519), saj jih je ogromna trdnjava zelo dobro ščitila pred vsemi napadalci. Današnji izgled je trdnjava dobila leta 1668, ko so zgradili še severno obzidje. Vojni status je trdnjava izgubila v sredini 19. stoletja, a še vedno nosi status največje ohranjene trdnjave na tem področju.

DSC_5964

Do trdnjave lahko pridete peš z zahodne smeri ali pa se do nje povzpnete naravnost z moderno vzpenjačo. Midva sva izbrala slednjo in bila sva dovolj zgodaj, da sva se izognila vsem gnečam. Impesiven je prihod na obzidje, od koder je prekrasen razgled v vse smeri neba. Med ogledom se lahko povpnete še višje na stolp, od koder je prekrasen pogled tudi na sosednje Alpe, ki so zelo blizu.

DSC_5990

DSC_6056

DSC_6061

DSC_6162

Znotraj obzidja si lahko ogledate nekaj zbirk v sobanah ter grajsko dvorišče. Popeljejo vas skozi zgodovino gradnje trdnjave in gradu. Zbirka obsega predvsem vojno orožje, glasbila in osebne stvari. Znotraj obzidja je tudi cerkev Sv. Jurija in kapelica.

DSC_6028

DSC_6042

DSC_6092

DSC_6115

DSC_6125

DSC_6129

DSC_6132

DSC_6130

DSC_6151


VRTOVI GRADU MIRABELL

Eni izmed najlepših vrtov baročne Evrope obdajajo palačo Mirabell v starem mestnem jedru Salzburga. Palača je bila zgrajena leta 1606 in njeni prvotni vrtovi so bili narejeni po načrtih Johanna Bernharda Fischerja von Erlacha leta 1689. Že leta 1730 jih je Franz Anton Danreiter preoblikoval in v 19. stoletju so se še enkrat spremenili. Med obnovo je bilo mnogo delov povsem uničenih. Vrtove obdaja marmorna ograja, na njej pa stojijo kipi rimskih bogov iz leta 1689. Iz parka je prekrasen razgled na trdnjavo Hohensalzburg.

DSC_5844

DSC_6367

DSC_6342

DSC_6350

DSC_5852

DSC_6368


VOŽNJA S KOČIJO

Iskreno priznam, da ta neumnost v Salzburgu, mi je pa naredila zelo slab vtis nad celotno podobo drugače prekrasnega mesta. Po starem mestnem jedru se lahko peljete s kočijo po vseh ulicah. Marsikje nudijo tovrsten ogled mesta, a konji bi lahko imeli vreče za svoje izločke, ne pa da vse pada po tleh in nato ostale kočije ta kup dreka še razvozijo po celem mestu. Grozno smrdeče, umazano in nehigiensko.

DSC_6013

DSC_6210

DSC_6215


SREČANJE STARODOBNIKOV

Med najinim obiskom so se na trgu zbrali tudi zbiratelji in navdušenci nad avtomobili in opremo iz druge svetovne vojne. Tudi midva sva se sprehodila mimo razstave in si jo na hitro ogledala.

DSC_6063

DSC_6179

DSC_6183


Salzburg je zagotovo vreden kratkega obiska, a žal pri meni ni pustil takšenga vtisa, da bi se vračala. Glede na opevanost, priljubljenost in cene, so bila pričakovanja res veliko večja.

DSC_6256


Cene in osnovne informacije:

  • avtobus do mesta in nazaj od najinega hotela = 10 EUR (za oba)
  • zajtrk v kavarnici = 7 EUR
  • grad Hohensalzburg vstopnina in vzpenjača = 24 EUR (za oba)

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: