Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Pravljično umirjen Robanov Kot

Slovenci (pre)pogosto obiščemo Logarsko dolino s slapom Rinka, ki je naravnost prekrasna dolina. A nič manj lepša in pravljična ni sosednja dolina, ki vas prav tako pripelje pod vznožje Kamniško-Savinjskih Alp. Le da v Robanovem Kotu skoraj ne boste srečali nikogar, Logarska pa je prepolna obiskovalcev. Tudi midva sva jo obiskala prvič, se najprej okrepčala v turistični kmetiji Vršnik – Govc z domačo gobovo juho, nato pa krenila po ledeniški dolini do zadnje planinske koče. Tam naju je pričakal čudovit razgled na visoko Ojstrico ter sosednje vršace. Čudovit pohodniški izlet, ki ga bova ponavljala prav vsako leto.

DSC_7178


TURISTIČNA KMETIJA VRŠNIK – GOVC

Ker sva bila pozna, sva se najprej okrepčala s ponudbo turistične kmetije, ki se nahaja povsem na začetku ledeniške doline. Lahko seveda naredite obratno, tako da se najprej sprehodite po dolini in si na koncu privoščite domače kosilo. Na jedilniku je bila sveže skuhana gobova juha, h kateri so se odlično prilegli ajdovi žganci z ocvirki. Za sladico je žal zmanjkalo prostora. Kmetija ima dolgo tradicijo, ponuja pa poleg odlične domače hrane tudi prenočišča. Kmetijo krasi tudi prekrasen star čebelnjak.

DSC_6942

DSC_6951

DSC_6959

DSC_6964


LEDENIŠKA DOLINA ROBANOV KOT

Robanov Kot se nahaja v Zgornje Savinjski dolini in je ledeniška dolina, ki jo je izoblikoval ledenik v ledeni dobi, ki je zapustil veliko sipkega gradiva. Hudourniški potok Bela ga ob deževjih odnaša v Savinjo. Vode z melišč in grap nanašajo grušč in zasipavajo gozdove in pašnike. Dolina sega do vznožja Ojstrice (2350 m), obkrožajo pa jo še vrhovi Krofička (2083 m), Križevnik (1909 m) in Molička peč (2029 m), do vznožja katerih pridete po 4 km dolgi poti.

DSC_6982

DSC_7013

DSC_7021

Kmetije so v Robanovem Kotu že okoli 1000 let, kar dokazujejo hišna imena: Govčeva kmetija, Roban, Vršnik, Haudej, Knez, zgornji in spodnji Bevšek. V bližini kmetij so njive, travniki in pašniki, obdaja pa jih gozd, sredi katerega so si predniki izsilili življenjski prostor.

DSC_7027

DSC_7037

DSC_7130

Robanov Kot je bil že leta 1950 zavarovan kot naravna znamenitost, za kar je veliko prispeval ljudski pisec Joža Vršnik – Robanov. Prav zato je še danes dolina brez počitniških hišic in v njej stojijo le trdne gorske kmetije. Od leta 1987 je dolina zavarovana kot krajinski park, kateri obsega Robanov Kot v ožjem smislu od Savinje navzgor ob potoku Bela do zatrepa pod Ojstrico. Kolesarjenje in vožnja z avtomobilom sta prepovedani, zato ga je potrebno obiskati peš.

DSC_7151

DSC_7164

DSC_7141


PLANINSKA KOČA OB VZNOŽJU GORA

Po slabi uri zmerne hoje prispete do planinske koče pod prekrasnimi gorami Kamniško-Savinjskih Alp, med katerimi kraljuje Ojstrica. Čudoviti pogled na gore, kjer se ustavi čas in hitro življenje. Nadihala sva se svežega zraka in se odpravila nazaj proti avtomobilu.

DSC_7089

DSC_7091

DSC_7103

DSC_7107

DSC_7109


POSTOJANKA OB SAVINJI

Čez prekrasno Savinjo je speljanih tudi nekaj novih, simpatičnih mostov, tako da se lahko na hitro ustavite in naredite kakšno lepo fotografijo ali namočite noge v res mrzlo gorsko reko.

DSC_7180

DSC_7186


Osnovne informacije in cene:

  • gobova juha za 2 osebi in žganci z ocvirki na kmetiji = 11 EUR

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: