Skip to content

SLOVENIJA: Logarska dolina in slap Rinka

V Logarsko dolino se vedno rada vračam. Vsako leto vsaj enkrat, saj mi je dolina že iz mladosti res pri srcu. In prav nikoli se je ne naveličam. Tokrat sva izbrala tudi kratek vzpon na bližnji Okrešelj (1396 m) z Rinko. Na poti nazaj sva si ogledala še slap Palenk ter prvič v živo videla škotsko visokogorsko govedo. V Logarski se prav nič ni spremenilo in tako je tudi prav. Še vedno Logarska dolina spada med najlepše kraje v naši prelepi Sloveniji.

DSC_0098

Plesnikov brest je zaščitni znak Logarske doline.

Krajinski park Logarska dolina so razglasili leta 1987, s ciljem zaravoranja naravnih in kulturnih vrednot ter ohranitve tradicionalnega sožitja človeka z naravo. Eno najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi na severni strani obkrožajo visoke Kamniško-Savinjske Alpe. Logarska dolina je pravi raj bodisi za ljubitelje mirnega oddiha v naravi bodisi za športne navdušence. Urejene kolesarske in pohodniške poti nudijo številne možnosti za rekreacijo.

DSC_0122

Krajinski park Logarska dolina

Dolina je dolga 7 km in široka v povprečju 250 m, delimo pa jo v tri dele. Travnate zelenice so značilne za Log in Plest, Kot pa je pretežno poraščen z goznimi površinami. Logarsko dolino je ustvaril ledenik v zadnji ledeni dobi in je zanimiva zaradi mnogih naravnih zanimivosti. Dolina gradi svojo podobo skozi trajnostni razvoj ter s kakovostno turistično ponudbo.

DSC_9917

Orlovo gnezdo pri slapu Rinka

Na koncu doline vas pričaka mogočen slap Rinka, ki je eden najvišjih prosto padajočih slapov v Sloveniji. Voda se vanj steka iz Okrešlja in nato pade v 90 m visokem loku v kotanjo pod Orlovim gnezdom. Rinka je od leta 1987 tudi naravni spomenik.

DSC_9896

Slap Rinka in Orlovo gnezdo

DSC_9904

Slap Rinka pada kar 90 m globoko

DSC_9925

Slap Rinka

Tik nad hotelom Plesnik si lahko ogledamo slap Palenk, ki preko razbite pečine pada kar 78 m. Po deževju je še posebej mogočnega videza, pozimi pa se spremeni v atraktivno plezališče za ljubitelje plezanja v ledenih slapovih.

DSC_0114

Slap Palenk

DSC_0105

Slap Palenk nad hotelom Plesnik

Na samem začetku Logarske doline vas pričaka še ena zanimivost. Turistična kmetija Logar ima veliko čredo škotskega visokogorskega goveda. Govedo je znano po dlakavem plašču in velikih rogovih. Pasma je še posebej cenjena, ker je izjemno prilagodljiva na vremenske spremembe.  V sušnih obdobjih se obnaša izjemno varčno in skromno. Prezimujejo kar na pašniku, saj so lahko na prostem tudi pri temperaturi do -20 st. C.

DSC_0126

Škotsko visokogorsko govedo

DSC_0133

Škotsko visokogorsko govedo

  Vstopnina v krajinski park Logarska dolina za avtomobil = 7 EUR

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: