Preskoči na vsebino

JAPONSKA V ŠTEVILKAH

Otoška država na Daljnem vzhodu je Japonska. Leži med Tihim oceanom in Japonskim morjem. Sestavlja jo 6.852 otokov, med katerimi so 4 res veliki – Kjušu, Šikoku, Honšu in Hokaido. Glavno mesto Japonske je Tokio, ki leži na otoku Honšu.
f6016-flag_of_japan-svg

Japonska zastava

Uradni jezik je japonščina. Skupna površina Japonske je 378.000 km2, kar je za 18 Slovenij. Japonska ima po zadnjih ocenah iz leta 2012 več kot 126,6 milijonov prebivalcev, kar je za dobrih 63 Slovenij. Ni potrebno posebej razlagati, kakšna je gostota prebivalcev na kvadratni kilometer – Japonska 337 prebivalcev/km2, Slovenija manj kot 99 prebivalcev/km2. Na največjem otoku Honšu živi več kot 80% vseh Japoncev. Največjih 5 mest glede na število prebivalcev:

  • Tokio (9 mio)
  • Yokohama (3,7 mio)
  • Osaka (2,6 mio)
  • Nagoya (2,2 mio)
  • Sapporo (1,6 mio)

00947-japan2bmapKlimatsko je Japonska zelo raznolika, saj je razpotegnjena čez 6 različnih klimatskih pasov. Sever ima dolge in vlažne zime ter topla poletja. Imajo precej snega in zato tudi obilo krasnih smučišč. V srednjem delu je klima zelo podobna naši. Imajo 4 letne čase – pomlad, poletje, jesen in zimo. Poletja so zelo vlažna in vroča, zato nastanejo tudi neljubi tajfuni. Proti jugu se seveda bližamo tropskemu podnebju – predvsem na otočju Okinawa. Povprečna temperatura pozimi je 5,1 °C, poleti pa 25,2 °C. Deževna sezona se na Okinawi začne za začetku maja in doseže potem Hokaido v mesecu juliju. Deževna sezona na otoku Honshu se začne konec junija in traja približno 6 tednov.

Vir podatkov:
http://en.wikipedia.org/wiki/Japan
http://sl.wikipedia.org/wiki/Slovenija

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: