Preskoči na vsebino

ZDA – IDAHO IN NEVADA: Kavboji in vrhunski steak v Elku (15. dan)

Štirje čudoviti dnevi so bili dovolj za raziskovanje parka Yellowstone, zato sva zgodaj zjutraj zapustila park. Vreme nama je odlično služilo in sva bila resnično hvaležna. Ko sva pripeljala iz parka do vasi West Yellowstone, nama je bilo kar žal, da sva spala znotraj parka. Čudovita vasica z veliko ponudbe hotelov, motelov, restavracij in trgovin. Tudi signal za telefon je delal. Naslednjič bi temeljito razmislila, kje bi spala ob obisku Yellowstona. Čakalo naju je kar 750 km vožnje po lepi cesti med manjšimi kraji. Večji del poti sva prevozila po zvezni državi Idaho, kjer domujejo krompir, koruza in govedoreja. Zelo nama je bilo všeč, čeprav nisva pričakovala veliko. Dan je precej hitro minil, tako da sva v Elko pripeljala okrog treh popoldan. Namestila sva se v hotelu, ki je imel odlično lokacijo. Peš sva šla do čisto prave “kavbojske” trgovine. Od pravega domačega kavboja sva dobila namig za dober steakhotel Star iz leta 1910 streže najboljše meso daleč naokoli. Komaj sva dobila mizo, naročila najboljši kos govedine in postrežen nama je bil najbolj okusen steak v najini kulinarični zgodovini.


ZLATO IN KAVBOJI V ELKU

Dolgih 753 km vožnje skozi zvezno državo Idaho so naju pripeljali v Elko v Nevadi. Elko sem izbrala povsem po naključju. Leži približno na polovici poti med nacionalnim parkom Yellowstone in San Franciscom, ki je bil najin cilj potovanja. Za celotno pot v dolžini 1.600 km sva imela dva dni. Pot je bila dolga, a je hitro minila, saj je cesta razgibana in pelje skozi več manjših mest in vasi. Ogledovala sva si stare ranče in kmetije s pridelavo krompirja ter koruze. Tu in tam sva zagledala tudi prav fletnega kavboja na konju s klobukom na svojem ranču. Kot v filmu. Sicer sva v Elko prispela ob treh popoldan in se čudila razvitosti mesta. Šele nato sva ugotovila, da imajo velike rudnike zlata, ki ga kopljejo tukaj že od osemdesetih let. Pravo industrijsko mesto z veliko ponudbe motelov, trgovin, restavracij in tudi kazinojev. Rudarji morajo kje preživljati svoj prosti čas in zapravljati denar. V okolici pa so seveda ranči z velikimi posestvi in veliko glavami živine. Imela sva super lokacijo hotela, tako da sva šla kar peš naokoli. Najprej sva zavila v pravo kavbojsko trgovino in poklepetala z kavbojem o Sloveniji in njihovi državi. Če sem celo pot sanjala, kako bi jaz tudi imela ranč in čredo goveda, sem si hitro premislila, ko mi je povedal, da že več kot 3 mesece ni imel prostega dne in da je na smrt utrujen. Da sta s ženo v mestu prvič po štirih mesecih in da je poklic kavboja res utrujajoč. Hm, hitro sem si premislila.


NAJOKUSNEJŠI STEAK V NAJINI ZGODOVINI

Naša beseda je nanesla tudi na govedorejo in odlično goveje meso. Kavboj naju je vprašal, če bi želela danes pojesti odličen steak in seveda sva privolila. Poslal naju je v sosednjo ulico v Hotel Star, ki velja za najboljšo restavracijo s steaki daleč naokoli. Takoj sva se odpravila tja in vstopila. Hotel in restavracija iz leta 1910, temu primerna je bila tudi oprema. Za dolgim pultom sami kavboji. Dobesedno. Nobenega turista! O, kako se nama je dopadlo. Počakala sva nekaj minut, da so naju posedli. V restavraciji so bili sami starejši domačini in dišalo je po dobri hrani. Še preden sva sedla, sva že dobila na mizo skledo zeljne juhice. Ni sploh izbire! Vse je že določeno na jedilniku, izbiraš lahko samo kos mesa, ki ga želiš. Ostale jedi so za vse goste enake. Z jedilnika sva naročila mini file mignon steak. Mini je pomenilo še vedno 400 g mesa na osebo, sicer strežejo 750 g porcijo. Sledila je solata s prelivom. Pri glavni jedi so nama postregli z šestimi različnimi prilogami in seveda prinesli najin kos srednje pečenega steaka. Vrhunsko! Steak, ki se je z lahkoto primerjal s kosom “hida beef” na Japonskem. Oh, kako sva bila vesela in pozabila na vse muke z ameriško hrano na poti. Nisva govorila, ampak se samo mastila. Za aperitiv so nama postregli so nama tudi s kozarčkom picola, ki je podoben našemu pelinkovcu. Zelo sva bila zadovoljna in res hvaležna kavboju za odličen kulinarični namig. Ko sva zapuščala restavracijo, je bila čakalna vrsta za mizo približno 1,5 ure. Ups!


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 172 EUR

  • kava in čaj = 3,40 USD (2,93 EUR)
  • Mc Donalds kosilo = 10,12 USD (8,72 EUR)
  • bencin = 39 USD (33,62 EUR)
  • kava in čaj = 5 USD (4,31 EUR)
  • večerja – 2 steaka file mignon in 2 picola = 77 USD (66,38 EUR)
  • spanje Esquire Inn (NZ) = 65 USD (56 EUR)

Prevoženi km = 753 km

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,16 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: