Preskoči na vsebino

ZDA – WYOMING: Yellowstone – spektakularni izbruhi štirih gejzirjev (14. dan)

Ko sva prvi dan prispela v nacionalni park Yellowstone in si ogledala večji del vulkanskih čudes parka, sva se zvečer spraševala, kaj bova sploh počela cel četrti dan v parku. Že doma sem planirala ponovno spanje v vasi Old Faithful, če bi bilo vreme prvi dan slabo. Hitro sva ugotovila, da nama je prišel ta četrti dan še kako prav in obvezno ga vljučite v svoj program. Namreč za ogled vseh petih izbruhov gejzirjev potrebujete najmanj cel dan. Nama je uspelo ujeti in videti spektakularne izbruhe štirih gejzirjev. Izmuznil se nama je samo Castle Geysir, ki je bruhal naslednjič ponoči ob 23h. Mogoče vse skupaj izgleda zelo enostavno, a za takšen podvig je treba natančno načrtovati dan, preteči 20 km in imeti s seboj zalogo hrane za cel dan. Se je pa izplačalo in to je bil na koncu za naju najlepši dan v nacionalnem parku Yellowstone.


ZAJTRK V OLD FAITHFUL INN

Zjutraj naju je najprej čakala vožnja iz Canyon Village do vasi Old Faithful, kjer sva bila že povsem domača. Na poti sva ponovno lahko v dolini Hayden opazovala velike črede bizonov. Videla sva tudi mladička, ki je bil star manj kot teden dni in je komaj stal na nogah. Upam, da bo preživel hudo zimo, ki je prišla že čez nekaj dni v Yellowstone. Parkirala sva pred hotelom Old Faithful Inn in si privoščila hotelski zajtrk v njihovi jedilnici. Hotel je v celoti lesen in ima res lepe prostore. Hotelska veža je ogromna in res čudovita. Na recepciji sva vzela tudi načrt izbruhov petih različnih gejzirjev na območju Old Faithful. Pet gejzirjev namreč kolikor toliko natančno izbruhne na tem območju in če se zelo dobro organizirate, jih lahko v enem dnevu vse ujamete. A dobra organizacija, planiranje in hitre noge so ključnega pomena. Ob zajtrku sva si naredila načrt v kakšnem zaporedju jih bova lovila tisti dan.

zda-np-1223.jpg


IZBRUH GEJZIRJA DAISY

Po zajtrku sva se najprej odpravila peš do gejzirja Daisy, še prej pa sva ravno ujela izbruh Old Faithfula, ki je najbolj pogost in kar je najpomemneje najbolj točen. Vsi ostali gejzirji imajo kar veliko okno v plus in minus pri izbruhih. Kar pomeni, da moraš tam stati oziroma sedeti v celotnem oknu. Sicer lahko zamudiš izbruh in se lepo obrišeš pod nosom. Pri gejzirju Daisy sva bila točna in pred izbruhom. Lepo sva sedla na klopco in čakala. Kar dobre pol ure naju je pustil čakati, nato pa je sledil krasen izbruh. Bruha v razponu približno 120 do 200 minut, izbruh pa je visok do 23 m in traja od 3-5 minut. Meni se je zdel sicer izbruh veliko daljši in bil je prekrasen.


BAZEN MORNING GLORY

Po izbruhu sva imela nekoliko več časa do naslednjega izbruha gejzirja, zato sva se sprehodila do bazena Morning Glory. Ni tako blizu kot se zdi na prvi pogled. Prehodila sva do tja vsaj 1 km v eno smer. Na žalost je področje res veliko in potrebuješ dobre noge. Vmes ni nobenih postojank, le tu in tam kakšna klop ob gejzirju, zelo malo sence in samo en toaletni prostor za takšno množico ljudi. Neverjetno. Na opravljanje potrebe sva čakala več kot pol ure. Tudi to je treba načrtovati, saj je WC samo pri hotelih in potem na koncu parka – torej razmik vsaj 2 km. S seboj je potrebno imeti tudi vso hrano in vodo za cel dan, ker vmes ni ničesar. Napakirajte polne nahrbtnike hrane in vode. Bazen Morning Glory je nekaj najlepšega v parku. Čudovite barve in neverjetna globina termalnega bazena.


IZBRUH GEJZIRJA RIVERSIDE

Vrnila sva se do gejzirja Riverside, ki naj bi bruhal ob 13:52 z oknom +/- 20 minut. Leži ob reki Firehole in bruhal naj bi na vsakih 5 do 7 ur. Ker so ravno urejali okolico, ni bilo niti klopi za sedeti. Več kot 1 uro sva sedela v senci pod drevesom na tleh in si naredila manjšo malico. Žal ni druge izbire. Ampak gejzir nama je šel na roko in izbruhnil nekoliko prej. Bil je nepozaben in čudovit. Traja kar 20 minut, visok je 23 metrov, ogromne količine vode in naredijo se še mavrice. Joj, kako sva bila vesela in srečna, da sva vztrajala in ostala ter počakala izbruh. Fantastično!


IZBRUH GEJZIRJA OLD FAITHFUL

Nato sva imela kar nekaj časa, lačna sva bila in žejna, spet sva potrebovala stranišče. Ni bilo druge, kot da narediva dodatna 2 km in greva do hotela. Tam sva se okrepčala s kavo in čajem, za kosilo nisva dobila nič, ker ni bil čas kosila, napolnila sva si spet nahrbtnike s hrano in počakala na ponovni izbruh gejzirja Old Faithful. Bil je čudovit, krasen in še višji kot prejšnje dni.


IZBRUH GEJZIRJA GRAND

Po končanem izbruhu sva tekla nazaj še do zadnjega gejzirja. Spet 2 km teka s polnim nahrbtnikom do gejzirja Grand, ki bi naj izbruhnil ob 16:30, a ima okno kar +/- 90 minut. To je pomenilo, da sva morala biti najpozneje ob 15h pri njemu. Do njega sva prisopihala ob 15:25 in se veselila, ker naju ni prehitel. Udobno sva se namestila na klop in čakala na izbruh. Bazen okoli njega se je že lepo polnil z vodo, kar je pomenilo, da se bliža izbruh. Ko se bazen popolnoma napolni z vodo, sledi izbruh. Če bi voda usahnila, potem pomeni da izbruha ne bo. Tudi to se večkrat zgodi. Čakali smo in čakali. Vsi nestrpni. Že 20 minut prej se je začelo kaditi in smoditi, nato pa 16:08 prava akcija. Ne reče se mu zastonj Grand gejzir. Veliki gejzir je fascinanten. Izbruh traja kar 15 minut in voda se dviga kar 61 metrov visoko v zrak, izbruhne pa načeloma na vsakih 6-7 ur. Po nekaj minutah začne bruhati še manjši gejzir in to je potem prava poezija. Šele ob izbruhih gejzirjev se zaveš, kakšen gromozanski vulkanski lonec se nahaja pod tvojimi nogami. Noro lepo, vredno občudovanja in vseh prehojenih kilometrov.


Z AVTOM DO BLACK SAND BASIN

Zelo utrujena in z bolečimi nogami sva se odpravila z avtom še do področja Black Sand Basin in si ogledala področje z bazeni in gejzirji. Majhno in lepo za zaključek najinih doživetij v Yellowstonu. Utrujena sva se samo še zakotalila v toplo posteljo v leseno hiško s skupno kopalnico.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 161 EUR

  • zajtrk v hotelu = 28,03 USD (24,16 EUR)
  • kava in čaj = 6,16 USD (5,31 EUR)
  • bencin = 25 USD (21,55 EUR)
  • trgovina = 21 USD (18,10 EUR)
  • spanje Old Faitful Lodge (lesena kabina s skupno kopalnico) = 107 USD (92,24 EUR)

Prevoženi km = 96 km

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,16 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: