Preskoči na vsebino

ZDA – WYOMING: Yellowstone – bizoni v dolini Lamar in ogromno jezero (13. dan)

Tretji dan v nacionalnem parku Yellowstone sva začela še pred zoro, saj sva imela v načrtu ogled doline Lamar s številnimi bizoni, ki se pasejo na travnikih ob reki. Iz Canyon Village, kjer sva prespala sva tokrat imela dobro uro vožnje po ozki in vijugasti cesti v temi. Ko sva prispela v dolino Lamar, sva že zagledala velike skupine bizonov. Več sto glav se je paslo na travnikih v precej mrzlem jutru. Po ogledih sva se odpeljala še po stranski makadamski cesti, da bi uspela videti kakšnega medveda. Žal nisva imela sreče in sva videla samo nekaj srnjadi. Po ogledih sva nadaljevala z vožnjo proti jugu do jezera Yellowstone in se vmes ustavila še na ogledu gejzirjev. V poznih popoldanskih urah sva prispela nazaj v Canyon Village in si še v centru za obiskovalce ogledala poučen film o nastanku in življenju celotnega parka.


BIZONI V DOLINI LAMAR

Iz vasi Canyon sva se odpeljala še v trdi temi proti severu. Najin jutranji cilj je bila tokrat dolina Lamar, kjer se na travnih ravnicah ob reki pasejo Ameriški bizoni, ki živijo samo v prerijah Severne Amerike. Obstajata dve podvrsti – gozdni bizon ter nekoliko manjši in svetlejši prerijski bizon. So ogromne živali, saj so samci lahko v plečih visoki celo do 190 cm in tehtajo do 1000 kg. Aktivni so skozi cel dan, kar sva opazila tudi midva. Cel dan se prehranjujejo s travo, zato se selijo tja, kjer je trave dovolj za celo čredo. Najboljša trava je seveda vedno ob rekah, zato jih tam običajno najdemo največ. In seveda potrebujejo tudi vodo za preživetje. Imajo temno rjav gost kožuh z dolgo kocasto dlako. Midva sva rekla v šali, da je to krava, ki si je oblekla krzneno jakno, saj je na samo na sprednjem delu dlaka grivasto podaljašana in sega med rogovi naprej kot nekakšna kapa. Glavo imajo blazno široko in masivno. Samci in samice imajo kratke rogove, so se pa nama kar smilili, ker imajo tako kratek jezik, s katerim si trga hrano in se pošteno namuči ob vsakem ugrizu. Včasih jih je bilo ogromno v Severni Ameriki, kjer so se selili poleti proti severu, pozimi pa proti jugu. Okoli leta 1700 bi naj bilo bizonov 60 mio, že leta 1889 pa so skoraj izumrli. Danes so strogo varovani in se njihova populacija v rezervatih ZDA in Kanade ponovno povečuje na približno 30.000 glav.


BLACK TAIL LOOP, PETRIFIED TREE IN TOWER FALL

Po ogledih sva se odpeljala nazaj po isti cesti in nadaljevala po cesti Grand Loop ter zavila na stransko makadamsko cesto Black Tail Loop, po kateri lahko pelješ le enosmerno. Narediš krog in opazuješ živali v njihovem naravnem okolju. Žal razen nekaj glav srnjadi nisva opazila ničesar. Najbolj sva se veselila medveda, a žal nisva imela sreče. Spraševala sva tudi druge obiskovalce, če so videli kakšnega medveda, so vsi negativno odgovarjali. Očitno so se že umaknili na druga področja, kjer imajo več hrane. Menda imajo zelo radi borovnice in se selijo na višja gozdnata področja. Na hitro sva se ustavila še pri PETRIFIED TREE. Gre za okamenelo oziroma fosilizirano drevo, ki je nastalo tako, da mu je vulkanska kamenina preprečila dovod kisika in ga živega pokopala. Mehka vulkanska kamenina se je nato umaknila in sedaj vidimo drevo, kot je bilo v resnici pred tisočimi leti. V vasi Tower sva si privoščila jutranjo kavico in čaj v manjši trgovini s spominki, si peš ogledala slap in se odpeljala nazaj proti jugu.


DRAGONS MOUTH SPRING

Z vožnjo sva nadaljevala proti jugu skozi dolino Hayden in se ustavila na ogledu skupine gejzirjev. Kratka pot med vsemi vulkanskimi formacijami in z visoko vsebnostjo žvepla, tako da sva imela kar precej težav s premikanjem ob močnih vonjavah.

 


JEZERO YELLOWSTONE IN LAKE LODGE

Nadaljevala sva do jezera Yellowstone, kjer je tudi vas Lake z istoimenskim hotelom. Upala sva na večjo razvitost, boljšo kulinarično ponudbo in vsaj nekaj več civilizacije. Od sveta sva bila popolnoma odrezana že 3 dni, kar pomeni brez telefonskega signala, brez interneta, brez radia in televizije. Saj včasih to res ustreza kakšen dan, ampak midva nisva nobenemu niti sporočila, da bo tako, ker nisva vedela, da je Yellowstone tako odrezan od sveta. Internet za doplačilo ponujajo samo v Lake Lodgu in zato sva se tam tudi ustavila in si vsak kupila 1 uro interneta. Hotela sva si tudi privoščiti kosilo, a žal zaman, saj je ponudba sredi dneva prava grozljivka. Hotel je iz leta 1920 in je v celoti lesene konstrukcije. Žal ob najinem prihodu že zelo prazen, saj ga v sredini septembra že zaprejo.


CANYON VILLAGE

Pozno popoldan sva prispela nazaj v Canyon Village, saj sva imela tukaj še eno nočitev v istem hotelu. Ogledala sva si center za turiste, nekaj zanimivih filmov o nastanku in življenju v nacionalnem parku ter se odločila za kosilo v eni izmed ponujenih restavracij. Dogajanja ni nič, vse se zapre najpozneje ob 18h, zato lahko le strmiš v steno svoje sobe in bereš čtivo, ki ga prineseš s seboj.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 226 EUR

  • kava in čaj = 5,63 USD (4,85 EUR)
  • kava in čaj = 5,33 USD (4,59 EUR)
  • internet 2 x po 1 uro = 10 USD (8,62 EUR)
  • kosilo v menzi = 28,56 USD (24,62 EUR)
  • trgovina = 12,93 USD (11,15 EUR)
  • spanje Canyon Lodge s kopalnico = 200 USD (172,41 EUR)

Prevoženi km = 261 km

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,16 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: