Preskoči na vsebino

LONDON: Palača Kensington in Hyde Park (4. del)

Zadnji dan se je končno povsem zjasnilo in London se je pokazal v lepši luči. Obiskala sem meni najljubši predel mesta – Kensington. Predel se imenuje po enako imenski kraljevi palači Kensington, kjer trenutno prebivata tudi Princesa Kate in Princ William. Palačo obkrožajo prostrani in skrbno urejeni vrtovi, ki so neločljivo povezani z znamenitim Hyde parkom. Če se sprehodite ob parku, lahko opazite čudovit spomenik in prestižno koncertno dvorano Albert Hall. Za konec si privoščite še ogled voščenih lutk v Madame Tussauds in prestižno nakupovanje v Harrodsu.

DSC05900


PALAČA IN VRTOVI KENSINGTON (Kensington Palace and Gardens)

Kraljeva plača Kensington je postavljena med istoimenske vrtove, ki nadaljujejo Hyde Park. Palača je bila zgrajena že leta 1605. Prva člana kraljeve družine, ki sta se vselila v palačo leta 1689, sta bila William III in Mary.

DSC05903

Polovica palače je danes domovanje nekaterih članov britanske kraljeve družine, med katerimi so seveda najbolj priljubljeni Princesa Kate ter Princa William in Harry. Druga polovica je namenjena ogledom. Ogledate si lahko kraljeve prostore ter med drugim tudi zbirko Dianinih oblačil. V palači so se odvijali tudi zelo pomembni zgodovinski dogodki.

DSC05897

DSC05894

Palačo obkrožajo šarmantno urejeni vrtovi, ki so postali javni leta 1841. Manjši del je posvečen tudi Princesi Diani v spomin.

DSC05896


HYDE PARK Z DIANINIM SPOMENIKOM

Kraljevi park z imenom Hyde Park je v Londonu že od leta 1536. Za širšo javnost so ga odprli v začetku 17. stoletja in še danes velja za izjemno priljubljeno in cenjeno zbirališče domačinov. Znotraj parka najdemo tudi spomenik, ki je posvečen priljubljeni princesi Diani.

DSC05920


SPOMENIK ALBERTU (Albert Monument)

Veličasten spomenik je bil postavljen s strani kraljice Victorie v spomin njenemu preljubemu soprogu Princu Albertu. Srečno poročena sta bila 21 let in v tem času se jima je rodilo 9 otrok. Albert je umrl v 41. letu starosti po hudi bolezni leta 1861. Spomenik so postavili v gotskem stilu šele 15 let po njegovi smrti, leta 1876. V višino meri kar 50 m in stoji nasproti koncertne dvorane Albert ter ob Hyde parku.

DSC05911


KRALJEVA DVORANA ALBERT (Royal Albert Hall)

Veličastna kraljeva dvorana Royal Albert Hall je bila dokončana leta 1871. Njena arhitektura spominja na rimski amfiteater. Zunanjost dvorane je obdana z rdečo opeko, ki simbolizira zmagoslavje umetnosti in znanosti. Vsestransko dvorano so tako tudi želeli poimenovati, a ji je kraljiva Viktorija dala ime po ljubljenem soprogu. V dvorani potekajo mnogi koncerti tako klasične kot tudi drugih zvrsti glasbe. Marsikdo jo pozna po teniških dogodkih ali celo poslovni konferenci.

DSC05913


VOŠČENE LUTKE V MADAME TUSSAUDS

Ker nisem navdušena nad tovrstnimi muzeji, sem seveda samo na ulici poslikala zgradbo, v kateri domujejo voščene lutke številnih znanih zemljanov. Lutke iz voska so prvič postavili na ogled že leta 1835 nedaleč stran od današnjega muzeja, potem ko je z njihovo izdelavo začela gospa Tussaud. Slikate se lahko z mnogimi zvezdami in si jih predstavljate v živo. Poleg stalne razstave je na ogled tudi začasna, ki je namenjena “zvezdam enodnevnicam“.

DSC05927


PRESTIŽNO NAKUPOVANJE V HARRODSU

Če imate prepolno denarnico, le zavijte še z glavne ulice v prestižni nakupovalni center Harrods. Najbolj priljubljeno in znano prodajalno je Henry Charles Harrod odprl že leta 1849. A takrat je to bila le majhna trgovinica. Z večanjem ponudbe in kakovostno storitvijo je trgovinica hitro postala zelo priljubljena, zato je potrebovala širitev. Priznam, da sem tudi sama preživela pol ure med pregrešno dragimi izdelki in predvsem raznoliko ponudbo.

DSC05929


Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: