Preskoči na vsebino

LONDON: Buckinghamska palača z menjavo straže (3. del)

Najbolj priljubljena in obiskana zgradba v Londonu je zagotovo Buckinghamska palača. Obisk Londona brez njenega ogleda je nepopoln. Če vam uspe ujeti še menjavo britanske kraljeve straže in vsega pompa, ki se dogaja ob menjavi, boste še toliko bolj navdušeni. Menjava straže poteka po cesti ob mestem parku St. James, ki povezuje Wellingtonovo vojašnico z Buckinghamsko palačo. V parki kraljujejo simpatične veveričke, ki vas vljudno prosijo za prigrizek. Če vam uspe obiskati še narodno galerijo ob Trafalgarjevem trgu in si ogledati vseh 2.000 umetniških del, potem boste zagotovo več kot utrujeni zaspali v hotelski postelji.

DSC05850


KRALJIČINA BUCKINGHAMSKA PALAČA (Buckingham Palace)

Ob obisku Londona me je še najmanj navdušil kraljičin dom. Pričakovala sem ogromno in veličastno zgradbo, a je v mojih očeh le skromen dvorec. Vsaj s sprednje strani, kjer je tudi slavni balkon, je videti precej skromno. Palača je že od leta 1837 uradno domovanje britanske kraljeve družine in hkrati tudi uradna kraljičina rezidenca. Uporabljajo jo tudi za različne sprejeme in zabave. Nekateri deli palače so tudi odprti za obiskovalce, kjer je na ogled stalna zbirka dragocenosti iz zapuščine kraljice matere (slike, kiparska dela, porcelan, kosi pohištva).

DSC05785

Zgodovina palače sega že v leto 1761, ko jo je kupil Jurij III. za svojo ženo in od takrat je palača znana kot “kraljičina palača”. Ima zelo bogato zgodovino in bila je že večkrat tudi obnovljena. Njena prvotna velikost je bila nekoliko manjša, saj so ji pozneje dodali skoraj dvakrat toliko prizidka. Vsega skupaj ima kar 775 sob, od tega 19 sob za uradne sprejeme. Meseca avgusta in septembra so tudi te sobane na voljo za ogled zunanjim obiskovalcem. V palači je zaposlenih okoli 300 oseb, ki skrbijo za kraljičino dobro počitje in ohranjajo dvorec v dobri kondiciji.

DSC05792


MENJAVA STRAŽE

Velika zanimivost za obiskovalce Londona pa je zagotovo menjava britanske kraljeve straže, ki poteka vsak sodi dan ob 11.30, ter od meseca maja do julija vsakodnevno. Pred palačo se takrat zbere velika množica obiskovalcev, kateri so željni prave predstave. Začetki kraljeve straže segajo v leto 1660. Straža mora varovati britansko kraljico in vse kraljeve palače v Londonu in izven njega (Buckinghamsko palačo, palačo St. Jamesa, Londonski Tower in grad Windsor, občasno tudi palačo Holyroodhouse v Edinburgu).

DSC05867

 Razdeljena je na dva dela in sicer na stražo Buckinghamske palače in stražo palače St. Jamesa. Pehotna garda je po navadi sestavljena iz enega izmed petih regimentov: grenadirskega, coldstreamskega, škotskega, irskega in welškega. Oblečena je v simpatične tradicionalne uniforme britanske vojske. Varovanje poteka vsak dan in noč ne glede na vreme. Kadar je kraljica v palači, jo varujejo 4 stražarji. Če kraljice ni, pa le dva.

DSC05886

Četo bobnarjev zapusti Wellingtonovo vojašnico, se odpravi proti Buckinghamski palači in ob menjavi straže zagotavlja glasbo. Tam se medtem na menjavo garde že pripravi in formira stara garda. Hkrati se v Wellingtonovi vojašnici pripravi nova garda. Na dvorišču vojašnice sledi pregled nove garde. Po natančnem pregledu častnikov se nova garda odpravi proti Buckinghamski palači. Ko straža prispe do palače se obe gardi postavita druga proti drugi in si pokažeta orožje. Med poveljnikoma sledi simbolična predaja ključa Buckinghamske palače.

DSC05837

Wellingtonova vojašnica

Medtem poteka tudi menjava straže na konjih. Sledi razporeditev novih stražarjev pred Buckinghamsko palačo kot tudi palačo St. James. Pri razporejanu novih stražarjev, se godba v polkrogu postavi pred glavna vrata. Ko se nova in stara garda ponovno formirata, stara garda skupaj z godbo odkoraka skozi glavna vrata proti Wellingtonovi vojašnici, nekaj minut za tem ji sledi še skupina bobnarjev.

DSC05884


MESTNI PARK ST. JAMES

Velik mestni park se razteza med Wellingtonovo vojašnico in Buckinghamsko palačo. Ob parku pelje široka cesta, po kateri poteka menjava kraljeve straže. Pred mnogimi leti je bilo na tem mestu močvirje, ki ga je že Henry VIII dal osušiti. Postopoma je postajal park in še danes velja za priljubljeno zbirališče domačinov. Poleti v parku prirejajo tudi koncerte. Mene so med sprehodom najbolj navdušile mnoge veveričke, ki so vedoželjno in prav nič sramežljivo prosile za prigrizke.

DSC05843


TRAFALGARJEV TRG Z NARODNO GALERIJO (Trafalgar Square)

Mnogi obiskovalci Londona obiščejo tudi veličastno narodno galerijo. Meni je zmanjkalo časa, zato sem se le sprehodila mimo ogromne galerije in si ogledala znameniti Trafalgarjev trg. Če se postavite na vhod narodne galerije, lahko uzrete avenijo, ki vodi naravnost do prekrasnega Big Bena. Na sredini Trafalgarjevega trga je 50-metrski spomenik admiralu Horatiu Nelsonu, ki je oktobra 1805 za Angleže izbojeval pomorsko bitko pri Trafalgarju. Steber se zato imenuje Nelsonov steber. Na trgu je tudi nekaj lepih vodometov.

DSC05678

V narodni galeriji (National Gallery) si lahko ogledate eno največjih slikarskih zbirk na svetu in spada med 4 najbolj obiskane galerije na svetu. Zbirka obsega več kot 2.000 slik od zgodnje renesanse do impresionizma. Med njimi tudi Arnolfinijev portret (Jan van Eyck), Venero (Diego Valazquez), Sončnica (Van Gogh) in druge. Galerijo je leta 1824 ustanovil John Julius Angerstein. Od leta 1838 se galerija nahaja v zgradbi, ki jo oblikoval Wiliam Wilkins. Zaradi nenehnih širitev, je ostal originalni del stavbe le tisti, ki je obrnjen na trg.

DSC05676


3 Comments »

  1. Meni je bila menjava straže precejšnje razočaranje. Gneča za pop* in še 123 je bilo vsega konec. Sama palača pa je prav luškana zgradba.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: