Preskoči na vsebino

LONDON: Osnovne informacije

London sem obiskala konec septembra leta 2012. Prestolnice Združenega kraljestva se zelo dobro spominjam predvsem po muhastem vremenu. Dva dni je deževalo, dva dni je sijalo sonce. Mrzel veter me je premrazil do kosti. Že prvi dan so mi premočile superge, tako da sem jih sušila v hotelu s sušilnikom za lase. Zato vsem obiskovalcem nasvet – topla, večplastna oblačila in nepremočljive superge so nujna oprema pri obisku Londona. Čeprav domačini so hodili naokoli na pol goli, medtem ko sem jaz zmrzovala kot le redkokdaj.

DSC05742

OSNOVNE INFORMACIJE

 • London je prestolnica suverene države Združeno kraljestvo (United Kingdom)
 • sestavlja ga glavno središče in 32 predmestij
 • leži na nadmorski višini 24 m
 • ima več kot 8 mio prebivalcev, celotna metropola pa več kot 13,7 mio prebivalcev
 • gostota prebivalstva je 5.206 prebivalcev/km2
 • je eno najpomembnejših svetovnih središč umetnosti, gospodarstva, izobraževanja, zabave, turizma in transporta
 • velja za enega od vodilnih finančnih središč
 • v začetku 18. stoletja je bil London največje mesto na svetu

DSC05694

LETALSKA VOZOVNICA

V London najceneje poletite kar iz Ljubljane z nizkocenovnim letalskim prevoznikom Easyjet. Jaz sem takrat plačala za povratno vozovnico nekaj več kot 100 EUR (z vključeno prtljago 20 kg), kar se mi je zdela povsem dostojna cena, glede na to, da si nisem mogla izbirati termina. Tudi danes se letalske vozovnice gibljejo v približno tem cenovnem razredu, če ste le malce prilagodljivi pa lahko seveda ceno še precej znižate.

HOTELSKA NASTANITEV

Odlična izbira za raziskovanje Londona je seveda hotel v strogem centru mesta. Nastanitev je v Londonu ogromno in vseh cenovnih razredov. Jaz sem bivala v Hotelu St. James Court, A Taj Hotel, ki je le 5 minut oddaljen od Buckinghamske palače in Big Bena. Lokacija hotela je res izjemna, čeprav ugotavljam, da se je od takrat očitno spremenilo ime in tudi v celoti so ga prenovili. Takrat je bil že kar precej oguljen. Cena je ostala do danes enaka in se giblje okrog 166 EUR za nočitev v klasični dvoposteljni sobi za 2 osebi.

DSC05626

NAOKOLI PO LONDONU

Z letališča Stanstead, kjer pristane Easyjet, sem se do mesta in nazaj pripeljala z vlakom. Ker pa sem imela v Londonu precej obveznosti in ne samo turistično ogledovanje, sem se za premikanje po prestolnici odločila za “turistično verzijo” avtobusa HOP ON – HOP OFF. Poleg tega je dva dni deževalo, kot bi se obrnil škaf, zato je bil ta avtobus res priročna izbira. Cena dvodnevne vozovnice za neomejene vožnje do vseh mestnih znamenitosti je 21 £. Avtobusi vozijo po treh linijah – rdeči, modri in oranžni od jutra do mraka. Če bi imela več časa, bi se zagotovo odločila za mestni promet.

DSC05638

VALUTA IN CENE

Angleži imajo svojo valuto in sicer vsem dobro poznani Britanski Funt (£), ki je precej močnejši od našega Evra. Tečaj se trenutno giblje okoli 1 EUR = 0,71 GBF. Cene so v Londonu zelo primerne njihovemu standardu, tako da so za naš žep kar precej zasoljene. Tudi v trgovinah.

DSC05756

ČASOVNI PAS

Ko prispete v London, morate uro prestaviti za eno uro nazaj, ker so v časovnem pasu GMT, mi pa v GMT+1. Ker gre za zelo majhno časovno razliko, vam le-ta ne bo povzročala nobenih težav.

V Londonu sem preživela premalo ur, da bi si ga res lahko v miru pogledala, a za prvi občutek več kot dovolj. Naslednjič je na vrsti zagotovo ogled kakšnega muzeja in predstave. Do takrat pa moram do konca pozabiti na premražene kosti. Do danes še nisem in verjetno bo moralo miniti še nekaj let.

2 Comments »

 1. hehe to z vetrom, turisti in domačini pa velja praktično za celo anglijo, takoj ločiš med obojimi. tudi kadar začne rositi, turisti odpirajo dežnike, med tem ko je domačinom čisto vseeno

  • Ma jaz sem res zmrznila. Nikoli ne bom pozabila, je pa res, da sem bila premalo oblečena. Vsaj zase, za Angleže pa še takrat očitno preveč. Podobno je bilo letos na Islandiji. Ja, navajeni so na drugačne razmere. 🙂

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: