Preskoči na vsebino

AVSTRIJA: Smučarska pravljica na ledeniku Mölltal

Pa nama je uspelo. Otvoritev smučarske sezone se je letos nekoliko zavlekla, a je bila vseeno popolna. Čeprav običajno začneva smučati v začetku novembra, nama letos vreme ni bilo naklonjeno in tudi snega je bilo bolj malo. Tudi na ledeniku Mölltal v Avstriji so letos zelo slabo založeni s snežno podlago. Navadno so imeli snega že v novembru okoli 2 metra in pol, danes ga le nekaj 10 cm. Vroče poletje je pustilo tudi pri njih posledice. A kljub temu je snežna podlaga nekaj km prog izjemno dobro pripravljena, tako da sva resnično uživala v pravljičnem smučarskem dnevu. Brez vetra, temperatura malce nad ničlo in brez oblaka. Že danes komaj čakam naslednji teden, ko se bo pravljica ponovila.

IMG_5425

Pet glavnih razlogov za smuko v decembru na smučišču Mölltaler Gletscher:

  • ni nobene gneče (še posebej med tednom)
  • čudoviti razgledi
  • toplo in sončno vreme
  • odlično pripravljene proge
  • naraven sneg

IMG_5413

IMG_5417

IMG_5418

IMG_5419

IMG_5423

WP_20151203_09_39_59_Rich_LI

Do smučišča Mölltaler Gletcher, ki se nahaja v Visokih turah v Avstriji potrebujeva običajno 2 uri vožnje. Od doma se odpraviva malce pred sedmo uro, tako da sva na parkirišču smučišča nekaj pred 9. uro. Obvezno se ustavite na zadnji Petrolovi bencinski črpalki pri Jesenicah, kjer si kupite smučarsko vozovnico s popustom v Skipass pisarni (41,5 EUR/enodnevna smučarska vozovnica). Pri nakupu vozovnice boste morali doplačati 5 EUR za kavcijo kartice, ki jo dobite nazaj na prodajnem okencu smučišča ob prihodu z vlakom nazaj ob parkirišču. Ob plačilu vožnje skozi karavanški tunel (7 EUR/ena smer) ne pozabite kupiti še avstrijske vinjete (8,8 EUR/10 dni). Ob prihodu na parkirišče poizkusite ujeti vlak ob 9. uri, ki vas popelje skozi tunel visoko na smučišče, ki je na nadmorski višini med 2.500 in 3.200 metri. Kar naenkrat se znajdete sredi pogorja Visokih tur, ki vam ponuja razgled na vse visoke vršace daleč naokoli. Danes sva opazovala tudi najvišji Grossglockner.

IMG_5426

WP_20151203_09_36_42_Rich_LI

IMG_5422

Pred odhodom obvezno preverite vreme na Bergfexu. Namreč na Mölltalu zna biti vreme precej muhasto in pogosto piha veter z neverjetno hitrostjo. Pogosto se zgodi, da je celo smučišče zaprto. Priporočam, da izbirate vedno sončno vreme s temperaturo največ do minus 10 stopinj in hitrost vetra največ 15 metrov na sekundo. Vse ostalo bo velika smučarska muka. Bolje dolgo čakati in izbrati popolno vreme, kot trpeti na smučišču ob vsakem zavoju. Za smuko se odločite povsem zadnjem trenutku (večer pred odhodom), ker so vremenske napovedi za naslednji dan res točne.

IMG_5416


Osnovne informacije:

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: