Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Podzemni fenomen Škocjanskih jam (UNESCO)

Škocjanske jame sva obiskala v zgodnje spomladanskem času že pred leti, zato so fotografije precej spomladanske. Obisk naših jam resnično priporočam v pozno jesenskem, zimskem ali zgodnje spomladanskem času, ker vas takrat zagotovo ne bo zeblo. Tako v Postojnski jami kot tudi Škocjanskih jamah je namreč stalna temperatura, ki je v tem času precej bolj prijetna kot zunaj in se boste počutili res lepo. Še večji razlog za ta čas so zagotovo Škocjanske jame, saj je vodostaj reke Reke precej višji in je obisk zato še toliko bolj razburljiv.

DSC_0007

Škocjanske jame so že od leta 1989 vpisane na UNESCOV seznam naravne in kulturne dediščine. So edinstven naravni pojav, saj so delo reke Reke, ki teče skozi jame. Reka Reka izvira v vznožju Snežnika in po površju teče okoli 55 km. Ko doseže ozemlje iz apnenca (Kras), teče nekaj časa še po površju, nato pa izgine v podzemlje.

DSC_1137
DSC_0028
Slepa dolina Reke je največja slepa dolina v Sloveniji. Kakih 200 m od ponorov se je v daljni preteklosti, najbrž v mlajšem pleistocenu, to je pred nekaj sto tisoč leti, nad jamo udrl strop in nastali sta udornici Velika (globoka do 165 m) in Mala dolina (120 m), ki ju ločuje naravni most, ostanek prvotnega jamskega stropa. Nad jamami, med steno nad ponorom in stenami Male doline čepi vasica Škocjan.
DSC_0009
 Vhod v jamo je resnično veličasten, saj reka Reka glasno udarja ob stene jame. Pot je zelo lepa, saj je osvetljena in pričara pravo romantično vzdušje. Speljana je ob levi steni, s katere lahko potem občudujete najzanimivejše kapniške oblike v jami – sigove kope, orgle, orjaške stalagmiti in velike ponvice. Največji stalagmit je visok kar 15 m. V jami živi tudi nekaj živali in sicer več vrst netopirjev, svetovno znani močeril (Proteus anguinus) ter endemične vrste podzemnih rakcev in hroščev.
DSC_1143
DSC_1149
DSC_1154
DSC_1157
DSC_1160
DSC_1171
Za obisk Škocjanskih jam se primerno obujte, saj je pot malce bolj zahtevna kot v Postojnski jami. V jami je pot zelo urejena, a še vedno poteka po precej stopnicah, ki so seveda mokre in zato zelo spolzke. Do vhoda v jame se je potrebno sprehoditi nekaj 100 metrov po urejeni gozdni poti.
DSC_0002

Osnovne informacije:
  • urnik jam, ogledi in cene vstopnine
  • naslov: Informacijski center Parka Škocjanske jame, Matavun 12, 6215 Divača, Slovenija
  • Voden ogled boste začeli v informacijskem centru, se podali proti udornici Globočak in skozi umetni predor vstopili v umirjeno Tiho jamo, fosilni rov, poln številnih kapniških tvorb. Ob izhodu iz nje vas bo očaral pogled na podzemni kanjon Reke, ki ga boste prečkali čez Cerkvenikov most, speljan slabih 50 metrov nad strugo. Iz jame se boste vrnili na površje v Veliki dolini.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: