Preskoči na vsebino

LONDON: Trdnjava Tower of London s slavnim mostom (2. del)

Za znamenito trdnjavo Tower of London in še bolj znameniti dvižni most Tower Bridge si je potrebno vzeti čas. Čas za ogled z vseh možnih zornih kotov, saj gre za imeniten arhitekturni dosežek. Tradnjava je del danes finančnega predela Londona, ki se imenuje enostavno The City. Zelo blizu trdnjave je danes povsem stisnjena katedrala Sv. Paula, ki so jo zgradili po hudem požaru, ki je leta 1666 skoraj do tal porušil večji del Londona. Če se sprehajate po tem delu mesta po 17. uri, boste uzrli množico povsem enako poslovno oblečenih moških, ki hitijo domov.

DSC05747


LONDONSKA TRDNJAVA (Tower of London)

Več kot 900-letna zgodovina trdnjave je impresivna. Nahaja se na severnem bregu reke Temze in je znana kot zelo temačna utrdba, kjer so sekali glave izdajalcem. Trdnjava je imela vseskozi pomembno vlogo, saj je v zgodovini služila kot mestna orožarna, kraljeva zakladnica, živalski vrt in kraljeva kovnica denarja. Sestavljena je iz več zgradb, ki jih obkroža obzidje z jarkom v obliki dveh koncentričnih krogov.

DSC05642

Bela trdnjava (White Tower) je bila zgrajena okoli leta 1078. Osrednji 30 m visoki stolp je predstavljal srce utrdbe. Sprva je bila obdana z jarkom, kasneje pa so jo naslednji vladarji povečali. Bela trdnjava je ena najpomembnejših zgodovinskih stavb,  zgrajena pa je bila kot svarilo prvotnega anglosaksonskega prebivalstva normanskim osvajalcem.

DSC05745

Zeleni stolp (Tower Green) je znan predvsem po številnih usmrtitvah, ki so jih vršili stran od množice in v imenu države. Kraljeva zakladnica nudi na ogled številne krone in diamante, katere še vedno uporablja kraljica. Kapela St. John velja je ena najpomembnejših in najimenitnejših kraljevih kapel. Vrata izdajalcev (Traitors’s gate) so kovana hrastova vrata v zunanjem obzidju, skozi katera so v trdnjavo vodili izdajalce. Legenda pravi, da bo monarhija padla takrat, ko bodo s trdnjave odleteli še zadnji krokarji, ki so prava posebnost trdnjave.

DSC05645


DVIŽNI MOST OB TRDNJAVI (Tower Bridge)

Z vseh londonskih slik se bohoti slaven dvižni most Tower Bridge, ki je bil dokončan leta 1894. Mojstrovino je oblikoval Sir Horace Jones, ko je zmagal na natečaju za most, ki bi povezoval severni in južni breg Temze, a hkrati ne bi oviral velikih ladij, ki so bile pomembne za razvoj Londona. Most so najprej dvigovali parni motorji, katere so leta 1974 zamenjali za elektrohidravlični dvižni sistem.

DSC05742

Most sestavljata dva prekrasna stolpa, ki sta zgoraj povezana s sprehajalnimi stezami. Most je odet v modro, rdečo in belo barvo že od leta 1977, ko je kraljica praznovala srebrno obletnico. Prvotne barve mostu so bile v zeleno-modrih odtenkih.

DSC05651

Obiskovalcem je na voljo ogled stolpa in sprehod po vrhnjem delu, od koder je lep razgled na mesto. Hkrati je na ogled tudi razstava, ki prikazuje dolgo zgodovino dvižnega mostu.

DSC05649


KATEDRALA SV. PAVLA (St. Paul’s Cathedral)

Katedralo Sv. Pavla so zgradili po hudem požaru leta 1666, ki je popolnoma uničil takratno srednjeveško cerkev. Obrnili so se na arhitekta Sira Christopherja Wrena, da bi jo zgradil na novo. Njegove ideje so bile velike in zelo drugačne, zato so arhitekturni načrt potrdili šele leta 1675.

DSC05757

V renesančnem slogu iz sivega portlandskega apnenca so jo zgradili v 17. stoletju. Visoka je kar 111 m in je bila kar do leta 1962 ena najvišjih stavb v britanski prestolnici. Katedrala je sestavljena iz večjih področij, ki si jih lahko tudi ogledate. Vhod v katedralo zapirajo 9 m visoka zahodna vrata, katera odprejo le ob slovesnostih. V katedrali je leta 2002 potekal jubilej kraljice Elizabete II, tukaj sta leta 1981 se poročila princ Charles in princesa Diana, leta 1965 pogreb Winstona Churchilla, in še številni drugi dogodki, ki so se zapisali v zgodovino.

DSC05888

Katedrala je zgrajena v obliki kroga z največjo kupolo na svetu, ki tehta kar 65.000 ton. Kupola je zgrajena v treh etažah, na katere se lahko med ogledom tudi povzpnete. Najbolj zanimiva je zagotovo prva etaža, do katere morate prehoditi 259 stopnic. Tam se nahaja “Galerija šepeta” (The Whispering Gallery). Ime je dobila po svoji zgradbi, ki ob šepetu vrne odmev na drugi strani kupole.

DSC05731

V drugi etaži se nahaja “Kamita galerija” (The Stone Gallery). Nahaja se na višini 53,4 m nad tlemi, do nje pa vodi 378 stopnic. V tretji etaži se nahaja “Zlata galerija” (The Golden Gallery), ki je najmanjša med vsemi in doseže najvišji nivo 85,4 m visoko. Do nje je potrebno prehoditi 528 stopnic, iz nje pa se razprostira panoramski razgled na London.

DSC05892


FINANČNO SREDIŠČE LONDONA (The City)

London velja za enega največjih finančnih središč na svetu, kjer se obrača res veliko denarja. Visoke zgradbe polne poslovnežev, ki pozno popodan hitijo domov svojim družinam. Vsi enako oblečeni, vsi z enakimi poslovnimi torbami. Vsi hitijo do najbližje postaje podzemne železnice, da bodo čimprej doma.

DSC05754


VOŽNJA Z LADJICO PO TEMZI

Eno najlepših doživetij ob obisku Londona je zagotovo tudi vožnja z turistično ladjo po reki Temzi. Na ladjo se vkrcate v bližini parlamenta, nato pa vas lepo odpeljejo po Temzi do Tower Bridga in nazaj. Drugi zorni kot veličastne prestolnice so vsekakor več kot zanimiv in najlepše fotografije nastanejo prav takrat. Le steklo na ladji bi bilo potrebno nekoliko bolj temeljito očistiti.

DSC05737

Zanimiv muzej vojaške zgodovine (HMS Belfast)

DSC05720


Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: