Preskoči na vsebino

PRAGA: Načrt potovanja z avtomobilom (3 dni)

Prestolnica Češke je bila res dolgo na seznamu za podaljšani vikend. Praga velja za eno najlepših mest in v najinih očeh je zagotovo potrdila svoj status. Prekrasno mestno jedro, na katerem se bohoti veličastna atrološka ura dopolnjuje sprehod po znamenitem Karlovem mostu. Največji grajski kompleks na svetu, veličastna katedrala Sv. Vita in Zlata ulička so povsem idilični. Najbolj naju je navdušila judovska četrt s pokopališčem in sinagogo, ki si jo lahko v miru ogledate. Za povrh pa še odličen golaž, vrček češkega piva ter trdelnik za posladek. Ni lepšega.

236a1-dsc_0545


OSNOVNE INFORMACIJE

Pred odhodom je dobro zbrati nekaj osnovnih informacij o podaljšanem vikendu v Pragi. Midva sva izbrala pot z avtomobilom, ki traja kar 8 ur, če ni nobenih posebnosti na cesti. Izbrala sva cenejši hotel nekoliko ven iz centra mesta, a še vedno z odličnim javnim dostopom, saj je bila avtobusna postaja pred vrati. Čehi imajo še vedno svojo valuto in glede na to, da so v menjalnicah oderuške provizije, menjajte denar doma. Po mestu sva se vozila z javnimi prevozi (metro, vzpenjače, avtobus) in veliko tudi peš, saj strogi center ni prav velik. Presenetile pa so naju cene vstopnin, ki so res visoke in praktično nič ni zastonj.

37c62-dsc_0702


VOŽNJA DO PRAGE IN OGLED JUDOVSKE ČETRTI JOSEFOV (1. dan)

Če boste na pot krenili v petek zjutraj, se potrudite, da ujamete še ogled judovske četrti Josefov (Jewish Quarter), ki je v celoti na ogled turistom in velja za veliko posebnost Prage. Ogledate si lahko pokopališče, sinagoge, muzeje in notranjosti zgradb. Ob sobotah je namreč zaprta, saj je “Shabbat” – prosti dan in se zberejo verniki.

f70da-dsc_0073

Velik del desnega brega Vltave je predel imenovan Nove Mesto (New Town), v katerem so glavne znamenitosti Narodni muzej, operna hiša ter Nacionalno gledališče.

c4eb7-dsc_0335


STARO MESTO S KARLOVIM MOSTOM (2. dan – dopoldan)

Drugi dan sva res zgodaj vstala in se najprej podala na ogled strogega centra mesta, ki ga imenujejo Stare Mesto (Old Town). Sestavljajo ga velik mestni trg s pogledom na cerkev, mestno hišo z znamenitim stolpom in veličastno astrološko uro. Povzpela sva se tudi na stolp v mestni hiši, od koder je krasen pogled na mesto. Po ogledu si le privoščite tradicionalni golaž v eni izmed domačih gostiln v ulici, ki pelje na grad. Brez vrčka češkega piva pa tudi ne gre v Pragi.

37a5f-dsc_0292


GRAD, ZLATA ULIČKA IN KATEDRALA SV. VITA (2. dan – popoldan)

Na levem bregu Vltave je zelo dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro Hradčany, ki ga sestavlja največji grajski kompleks na svetu. Nekdanji dvorec čeških kraljev, danes pa sedež češkega predsednika. Prenovo je vodil slovenski arhitekt Jože Plečnik in je danes uvrščen na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Znotraj kompleksa sva si ogledala tudi katedralo Sv. Vita in Zlato Uličko.

b591b-dsc_0642

Po ogledu gradu sva se sprehodila do vzpenjače, ki pelje na Petrinski vrh. Petrin je mestni park z urejenimi potmi, ki vodijo do vrha. Na vrhu je lep botanični vrt (prevladujejo lepe cvetoče vrtnice vseh barv), razgledni stolp, zvezdarna in cerkev.

5ff1b-dsc_0617


DOLGA POT DOMOV (3. dan)

V nedeljo (3. dan) sva se dobro naspala, si privoščila miren zajtrk in se podala proti domu. Čakala naju je dolga pot. Tokrat sva izbrala drugo pot skozi Linz in Gradec. Izkazalo se je, da je ta pot hitrejša in tudi cesta je v veliko boljšem stanju kot tista od Dunaja naprej proti Pragi. Podaljšani vikend je bil res lep in Praga je prestolnica, ki jo je potrebno videti in doživeti.

4 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: