Preskoči na vsebino

PRAGA: Levi breg Vltave (3. del)

Praga je glavno mesto Češke in ima 1,2 milijona prebivalcev. Je ena najlepših evropskih mest in leži ob reki Vltavi. Razdeljena na pet velikih področij. Na levem bregu Vltave je zelo dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro Hradčany (grad in katedrala) ter Mala Strana (Little Quarter) s parkom Kampa ter Petrinskim hribom. Na desnem bregu je Staro Mesto (Old Town) ter Nove Mesto (New Town). Znotraj starega mesta je tudi Judovska četrt s starodavnim pokopališčem in Sinagogo. Vse glavne znamenitosti si lahko ogledate peš, saj so si zelo blizu. Če so pa noge že pretežke, pa hop na tramvaj ali metro do naslednje postaje.
bf04c-dsc_0640

Pogled s Petrinovega razglednega stolpa na desni breg Vltave.


PRAŽSKY HRAD A HRADČANY (PRAGUE CASTLE AND HRADČANY)

PRAŠKI GRAD
Nekdanji dvorec čeških kraljev, danes pa sedež češkega predsednika. Grad je konec 1. svetovne vojne pričakal v groznem stanju in takratno prenovo je prevzel slovenski arhitekt Jože Plečnik, ki je zelo hitro obnovil celotnen kompleks in mu dal današnjo podobo. Grad je povezal z naravo ter starim mestnim jedrom. Celoten kompleks gradu je tudi največji grajski kompleks na svetu, katerega površina meri več kot 70.000 m2. Uvrščen je na UNESCO-v seznam svetovne dediščine.

b591b-dsc_0642

Grajski kompleks je največji povezan grajski kompleks na svetu.

01a88-dsc_0513

Slovenski arhitekt Jože Plečnik je po koncu 1. sv. vojne prevzel vlogo grajskega arhitekta in obnovil celoten kompleks.

KATEDRALA SV. VITA
Znotraj grajskega kompleksa je tudi največja in najbolj pomembna katedrala na Češkem, kjer ima sedež praški nadškof. Katedrala Sv. Vitusa, Sv. Venceslava in Sv. Adalberta (celotno ime) je ena najlepših zgledov gotske arhitekture na svetu. Gradnjo so začeli davnega leta 1344 in je skozi stoletja doživljala dogradnjo. Današnjo podobo je dobila šele v 19. stoletju.
01bb2-dsc_0440

Gotska arhitektura in grobnice, nešteto kapelic ter poslikave krasijo katedralo.

b68f3-dsc_0445

Katedrali dajejo poseben čar izjemno lepi vitraži.

ZLATA ULIČKA (GOLDEN LANE)
Ime je dobila po zlatarjih, ki so tukaj živeli v 17. stoletju. Ta ozka, majhna ulica je ena izmed najbolj slikovitih ulic v Pragi. Podobo ji dajejo majhne, pisane hiške, ki so bile zgrajene v 15. stoletju za grajske stražarje. V teh hiškah so včasih živeli tudi znani pisatelji (Franz Kafka, Jaroslav Seifert) in celo filmski režiser. Danes lahko pomolite svoj nos v vsako hiško – v nekaterih ponujajo “turistične” izdelke, druge pa imajo muzejski namen.
64144-dsc_0374

Majhne, pisane hiške z čudnimi dimniki so značilnost Zlate uličke.

19d39-dsc_0393

V eni izmed hiš je živel znan filmski režiser.


MALA STRANA (LITTLE QUARTER)

Po ogledu gradu se spustite po ulici do Male Strane, kjer se lahko najprej ogledate cerkev Sv. Nikolaja in se nato sprehodite do vzpenjače, ki pelje na Petrinski vrh. Petrin je mestni park z urejenimi potmi, ki vodijo do vrha. Na vrhu je lep botanični vrt (prevladujejo lepe cvetoče vrtnice vseh barv), razgledni stolp, zvezdarna in cerkev. Med najinim ogledom je bila za vzpenjačo takšna vrsta, da bi čakala vsaj eno uro na prevoz. Raje kot čakanje v vrsti imava sprehod, zato sva se podala na vrh kar peš. Hoje je slabih 20 minut in se vsekakor izplača, saj se vam ves čas ponuja lep pogled na celo staro mesto in Karlov most.

c188d-dsc_0562

Ulica, ki vodi na grad, je polna gostiln s tradicionalno prehrano.

CERKEV SV. NIKOLAJA
Cerkev Sv. Nikolaja je druga najpomembnejša cerkev v mestu in so jo gradili med letom 1703 – 1761. Cerkev je zgrajena v baročnem stilu in je opremljena z lepimi freskami ter veličastno kupolo, ki je prav tako cela poslikana. Zadnjo veliko renovacijo je doživela leta 1950.
78577-dsc_0518

Pogled z gradu na veliko kupolo cerkve Sv. Nikolaja.

PETRINSKI RAZGLEDNI STOLP
Ne boste verjeli, ampak tudi Praga ima svoj Eifflov stolp. Le da je nekoliko nižji :). Zgrajen je bil leta 1891 za namen pospeševanja turizma v Pragi. Med obiskom Pariza so si praški turistični predstavniki ogledali Eifflov stolp in zaželeli nekaj podobnega tudi za Prago. Visok je le 60 metrov, a če prištejete še višino Petrinovega hriba 318 metrov je precej visoko vse skupaj. Na vrh se lahko povzpnete po stopnicah (229) ali doplačate za prevoz z dvigalom. Na vrhu vas pričaka lep pogled na celo mesto, na grajski kompleks, katedralo, Karlov most ter na ogromen stadion.
5ff1b-dsc_0617

Na vrhu Petrinovega hriba je krasen botanični vrt in razgledni stolp.

2d7e1-dsc_0657

Petrinska stolp je manjša kopija Eifflovega stolpa. Zgrajen je bil leta 1891.

BOTANIČNI VRT

3c639-dsc_0619

Krasen botanični vrt, v katerem prevladujejo vrtnice.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: